
Marcionismul - Marcion considera ca Vechiul si Noul Testament nu sunt opera unuia si aceluiasi Dumnezeu si ca sunt doi Dumnezei. Dumnezeul Vechiului Testament, creatorul lumii, nu este nici atotstiutor, nici atotputernic ; Dumnezeul Noului Testament stie si poate totul. Dumnezeul Vechiului Testament este drept si aspru; Dumnezeul Noului Testament este bun. Acesta a fost necunoscut pana la Iisus Hristos, necunoscut chiar de Dumnezeul-demiurg al Vechiului Testament. Facandu-i-se mila de pacatosi si voind sa-i mantuiasca, El a intervenit in lume impotriva celuilalt Dumnezeu. Dumnezeul cel bun s-a descoperit in Iisus Hristos. El a facut minuni si a invatat combatand legea si opera Dumnezeului Vechiului Testament.
Marcion nu admitea a doua venire a lui Iisus Hristos pentru judecarea lumii. Era si dochetist - nici intruparea, nici moartea lui Iisus Hristos n-a fost reala. In timpul mortii Lui aparente, El s-a coborat la iad, unde a predicat si a mantuit pe cei condamnati, de Dumnezeul Vechiului Testament, deci nu pe cei drepti, ci pe Cain, pe sodomeni, pe egipteni etc.
Marcionismul se deosebeste de gnosticism prin aceea ca dualismul lui este biblic, scos din pretinsa opozitie dintre Vechiul si Noul Testament, dar fara a fi dualism metafizic, ca al gnosticilor. El nu admite teoria eonilor si necesitatea gnozei. Interesul lui este soteriologic, nu cosmologic si filozofic. El nu imparte pe oameni in pnevmatici si ilici si nu despartea pe catehumeni de credinciosi, nu avea doctrina secreta, mistere si initiere, ca gnosticii.
Maniheismul reprezinta o noua faza a gnosticismului; el este un produs gnostic sincretist, un amestec de parsism, budism si crestinism.
Elementele rele au creat pe Adam si pe Eva (pe aceasta numai din materie). Eliberarea se face prin invatatura lui Iisus Hristos, care a coborat din soare pe pamant, in trup omenesc aparent, a invatat pe oameni cele "trei peceti", a gurii, a mainilor si a sanului, adica ferirea de pacatele savarsite cu vorbirea, cu faptele si cu placerile, si a murit in aparenta. Invatatura lui a fost falsificata de Apostoli.
Maniheii imitau botezul si Euharistia, avand rituri asemanatoare (botez cu untdelemn si o impartasire fara vin).
-
Lumina divina in Noul Testament
Publicat in : Dogma -
Sfanta Treime in Vechiul Testament si Noul Testament
Publicat in : Sfanta Treime -
Sfanta Treime in Vechiul si Noul Testament
Publicat in : Sfanta Treime -
Familia in Vechiul si Noul Testament
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.