Montanismul si Hiliasmul

Montanismul si Hiliasmul Mareste imaginea.

 

Montanismul a fost o secta aparuta in Frigia, indata dupa jumatatea secolului al II-lea. Montan - conducatorul sectei, considera ca Biserica a decazut, fiind influen­tata de lume, ca morala si disciplina. Montanismul apare astfel, ca o reactie contra acestei stari.

 

Montan se socotea Paracletul (Mangaietorul) anuntat de Iisus Hris­tos (Ioan XV, 26), organul Sfantului Duh; el vorbea in numele si in locul lui Dumnezeu insusi, cand zicea : "Eu sunt Tatal, Cuvantul si Paraclet",  "Nu un inger, nici un trimis, ci eu Domnul Dumnezeu am ve­nit" ; "Nu pe mine, ci pe Hristos il ascultati". Montan pretindea ca revelatia Noului Testament nu este desavarsita, ci se desavarseste prin el, ca Paraclet, completand deci desco­perirea facuta prin Iisus Hristos.

 

Hiliasmul (milenarismul) este credinta ca Iisus Hristos va veni din nou si va infiinta o imparatie de o mie de ani. Dupa o prima inviere, a dreptilor, Iisus Hristos va stabili o teocratie pamanteasca vizibila, domnind cu dreptii o mie de ani. Dupa aceasta urma sfarsitul lumii, invierea generala si judecata viitoare. Hiliasmul s-a format prin gresita interpretare a celor spuse de Mantuitorul si de Sfintii Apostoli. Nici El, nici ei n-au fost hiliasti. Ideea hiliasta era mai veche decat crestinismul si venea din iu­daism. Ea avea inceput in profetiile despre o imparatie viitoare (Isaia, Daniil), imparatia lui Mesia, pe care iudeii au denaturat-o cu ideea de Mesia, sub apasarea si influenta greutatilor prin care au trecut. Ideea imparatiei viitoare a intrat cu unele largiri si modificari in crestinism.

 

 

Pe aceeaşi temă

06 Iulie 2012

Vizualizari: 6928

Voteaza:

Montanismul si Hiliasmul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE