Schisma lui Ipolit, Novat si Novatian

Schisma lui Ipolit, Novat si Novatian Mareste imaginea.

 

Schisma Iui Ipolit, cea dintai abatere de la disciplina Bisericii in ordine cronologica, s-a produs dintr-o indoita alegere de episcop la Roma, dupa moartea lui Zefirin (pe la 217), a lui Calixt (Calist) si a lui Ipolit. Ipolit acuza pe Calixt ca este un eretic anitrinitar, ca ierta pacate grele, primea eretici in Biserica admitea in cler bigami (casatoriti a doua si a treia oara), tolera casatorii secrete (in­tre soti de clase sociale deosebite).

 

Schisma de la Roma a durat si sub urmasii lui Calixt - Urban si Pontian. Persecutia lui Maximin Tracul i-a pus capat prin deportarea lui Pontian si a lui Ipolit in Sardinia, unde schisma s-a stins prin impacarea si moartea celor doi episcopi, la 235.

 

Schisma lui Novat si Novatian

La jumatatea secolului al III-lea, s-a produs la Roma o noua schisma. Ambele stau in legatura cu situatia creata in Biserica de perse­cutia lui Deciu (249-251). Murind martir in aceasta persecutie epis­copul Romei, Fabian, si neputandu-se face alegere indata, Biserica Ro­mei a fost condusa 14 luni de colegiul presbiterilor, din care facea parte un preot invatat, scriitor cunoscut, Novatian.

 

Ciprian, episcopul Cartaginei, se refugiase si conducea Biserica sa prin scrisori si prin oameni de legatura. Afland ca marturisi­torii dadeau cu usurinta scrisori de recomandare pentru reprimirea in Biserica a celor care au apostaziat in persecutie, Ciprian a scris la Cartagina sa fie supusi penitentei, criticand abuzul confesorilor, care primeau pe cei "cazuti", fara pe­nitenta.

 

Un grup de credinciosi, in frunte cu preotul Novat, s-a opus masurii luate de episcop, acuzandu-l de severitate.

 

Revenind la scaun, in aprilie 251, Sfantul Ciprian a pus ordine in Biserica, lamurind lucrurile prin scrierea sa De lapsis. Prin sinoade s-a stabilit   obligativitatea   penitentei   pentru   lapsi. 

 

  Ciprian a comunicat  masurile luate si la Roma, unde fusese ales episcop Corneliu. Novatian, candidat la scaunul episcopal, impreuna cu cativa adepti, il va acuza pe Corneliu de slabiciune, fata de lapsi. Ca si la Cartagina, opo­zitia avea motive personale, dar la Roma situatia s-a agravat. Nova­tian a fost ales episcop  de partizanii sai si a reusit sa fie hirotonit, inducand in eroare cativa episcopi din provincie. Corneliu contesta alegerea si hirotonia lui Nova­tian, spunand ca se botezaze greu bolnav (botezul clinicilor), inainte de sfarsitul pregatirii (catehumenatului)  si fara sa fi primit punerea mainilor dupa botez.

 

Corneliu va fi recunoscut de majoritatea episcopilor Italiei si de cei din afara. Un sinod tinut la Roma, a excomunicat pe Novatian.

 

06 Iulie 2012

Vizualizari: 4907

Voteaza:

Schisma lui Ipolit, Novat si Novatian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE