
Gropnita - locul unde trupurile isi asteapta Invierea
Gropnita este un loc sacru. Prima gropnita mi-a fost dat sa o vad la Manastirea Neamt. Acolo, ea este zidita sub biserica din cimitir, in spatele manastirii. In apus, acest loc este cunoscut mai ales sub denumirea de osuar. Gropnita manastirilor rasaritene este un loc tainic, insa deloc sinistru, deloc infricosator. Gropnita inspira multa liniste, iar gandul la moarte starpeste toate mandriile, rautatile si miscarile cele rele ale inimii.
Gropnita este numele dat si acelei parti din arhitectura bisericii care adaposteste mormintele ctitorilor sau ale altor oameni de seama din istoria locului. Prima gropnita de acel fel este cea de la Manastirea Putna, atestata in anul 1466. Aceasta parte a bisericii se afla, acolo unde ea exista (mai ales in manastirile moldave), intre pronaos si naos. Aici, ctitorii se odihnesc, pana la a Doua Venire, fiind pomeniti si tamaiati.
Nicaieri in alta parte trupul omului nu se bucura de o mai mare cinstire decat in Biserica Ortodoxa, unde trupurile Sfintilor au devenit Sfinte Moaste, facatoare-de-minuni, iar Trupul lui Hristos ni s-a facut izvor de Viata. Trupul nu trebuie incinerat (ars la crematoriu), iar profanarea mormintelor ajunge sa fie parca totuna cu crima.
Cand omul adoarme in Domnul, trupul sau este tratat cu toata dragostea si cinstea, fiind pus in vestmant curat, purtat in slujba si rugaciune, iar mai apoi asezat in mormant. Abia peste sapte ani, un alt om adormit in Domnul se poate inmormanta in acelasi loc.
Cand se sapa o noua groapa, peste un loc mai vechi, se mai pot gasi inca oasele cele mari ale trupului. Astfel, in multe locuri, ele sunt spalate cu vin si curatate de pamant, iar mai apoi, puse intr-un sac de panza si puse la loc in pamant. Peste ele se va pune cel adormit in Domnul.
In alte locuri insa, precum la mai multe manastiri, ramasitele pamantesti ale ostenitorilor, ce se mai gasesc odata cu saparea noilor gropi, sunt luate, curatate, purtate in rugaciune si asezate in gropnita cimitirului.
Gropnita ajunge astfel un loc important din manastire. Aici vin calugarii, spre a pomeni pe cei adormiti, vin ucenicii care cauta a se lepada de grijile lumesti, vin pelerinii spre a se aseza pentru cateva clipe din invalmaseaza de zi cu zi a grijilor.
Teodor Danalache
-
Catacombele romane
Publicat in : Biserica in lume -
Cimitirul paleocrestin din Pecs
Publicat in : Biserica in lume -
Gherasim Timus si Manastirea Turnu
Publicat in : Mitropolia Olteniei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.