Cum se impartasesc slujitorii sfintelor altare si credinciosii

Cum se impartasesc slujitorii sfintelor altare si credinciosii Mareste imaginea.

Cu Trupul si Sangele Domnului se impartasesc atat slujitorii sfintelor altare, cat si credinciosii. Impartasirea clericilor se face inainte de cea a credinciosilor, in Sfantul Altar, dupa ce slujitorul rosteste: "Sa luam aminte! Sfintele, sfintilor!"

Preotul frange Sfantul Agnet in patru parti: IS-HR-NI-KA si le asaza pe Sfantul Disc. Pune particica Iisus in Sfantul Potir, binecuvanteaza caldura si o toarna in Sfantul Potir. Rosteste cuvintele "Iata, ma apropii de Hristos, Imparatul cel fara de moarte si Dumnezeul nostru", apoi ia cu mana stanga partea din Sfantul Trup insemnata cu initialele HS si, tinand-o pe palmele incrucisate, cu dreapta deasupra, graieste: "Cinstitul si Preasfantul Trup al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos mi se da mie, preotului (N), spre iertarea pacatelor mele si spre viata de veci". Daca se slujeste in sobor, din aceeasi parte se impartasesc toti preotii si diaconii. Trebuie mentionat ca nu poate un preot sa impartaseasca un alt preot, indiferent de gradul sau rangul administrativ pe care il are. Preotul impartaseste numai pe diaconi. Astfel, diaconii nu se impartasesc singuri, ci de catre arhiereu sau preot.

Apoi, tinand sfantul potir cu mana dreapta, in timp ce in stanga tine procovatul (o naframa de matase), rosteste: "De asemenea, mi se da mie, preotului (numele), cinstitul, Preasfantul si de viata facatorul Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor mele si spre viata de veci". Si asa se impartaseste din Sfantul Potir, dupa care sterge buza acestuia cu procovatul si il reasaza pe Sfanta Masa, rostind: "Iata, S’a atins de buzele mele, si faradelegile mele le va sterge si pacatele mele le va curati".

Dupa aceea ia cele doua parti din Sfantul Trup insemnate cu NI si KA, destinate credinciosilor, si le pune in Sfantul Potir, rostind: "Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului, Domnului Iisus Hristos, unuia Celui fara de pacat. Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si sfanta invierea Ta o laudam si o marim; ca Tu esti Dumnezeul nostru, in afara de Tine pe altul nu stim, numele Tau il numim. Veniti, voi, toti credinciosii, sa ne inchinam sfintei invieri a lui Hristos, ca, iata, a venit prin cruce bucuria la toata lumea.Totdeauna binecuvantand pe Domnul, laudam invierea Lui, ca rastignire rabdand pentru noi, cu moartea pe moarte a stricat". Astfel, cu Sfantul Potir si cu lingurita anume pregatita, iese in fata Sfintelor Usi si ii cheama pe credinciosi sa se impartaseasca: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va!"

De aici reiese ca numai diaconii, preotii si episcopii se impartasesc in Altar, in vreme ce toti ceilalati membrii ai Bisericii, o fac in afara Sfantului Altar.

Preotul, in numele fiecarui credincios, rosteste, rugaciunile premergatoare impartasirii, aceleasi pe care le-a rostit pentru sine: 

"Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, Tu, Cel ce ai venit in lume sa-i mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu.

Cred, de asemenea, ca acesta este insusi Preacuratul Tau Trup si ca acesta este insusi Scumpul Tau Sange. Deci, ma rog Tie: Miluieste-ma si-mi iarta toate gresalele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul, cele cu fapta, cele cu stiinta si cu nestiinta. Si ma invredniceste ca fara de osanda sa ma impartasesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin.

Cinei Tale celei de Taina, astazi, Fiule al lui Dumnezeu, partas ma primeste; ca nu voi spune vrajmasilor Tai Taina Ta, nici sarutare Iti voi da, ca Iuda; ci ca talharul, marturisindu-ma, strig Tie: Pomeneste-ma, Doamne, intru Imparatia Ta. Nu spre judecata sau spre osanda sa-mi fie impartasirea cu Sfintele Tale Taine, Doamne, ci spre tamaduirea sufletului si a trupului. Si astfel ii impartaseste pe cei ce se apropie, rostind pentru fiecare: Se impartaseste robul ssau roabat lui Dumnezeu (numele) cu Cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci".

In acest timp, se canta: Trupul lui Hristos primiti si din Izvorul cel fara de moarte gustati.

Sursa:CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2017

Vizualizari: 6496

Voteaza:

Cum se impartasesc slujitorii sfintelor altare si credinciosii 4.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE