Miruirea in cadrul Liturghiei

Miruirea in cadrul Liturghiei Mareste imaginea.

MIRUIREA

 

Desi oficiul Liturghiei a fost incheiat, iar credinciosii au fost anuntati ca pot sa plece ("in pace sa iesim"), totusi ei continua sa ramana in biserica, pentru a fi miruiti de catre preot si a primi in acelasi timp anafura.

Ritul bisericesc cunoscut sub numele de miruit consta in ungerea fruntii credinciosilor, de catre preot, cu untdelemn, ungere ce se practica de regula o data cu impartirea anafurei.

 

In parohiile din Mitropolia Ungro-vlahiei si in cele mai multe din Mitropolia Moldovei si Sucevei, precum si intr-un numar mai restrans de parohii din Mitropolia Banatului, miruitul se face in toate duminicile si sarbatorile din cursul anului, precum si dupa serviciul de seara cu Litie. In cea mai mare parte din parohiile ortodoxe din Banat, ca si in Biserica Ortodoxa Rusa, miruitul este limitat numai la praznicele imparatesti si la sarbatorile sfintilor insemnati.

 

In parohiile din Biserica Ortodoxa Greaca, miruitul este insa complet neuzitat sau, cel mult, credinciosii sunt unsi in Joia Patimilor cu untdelemn binecuvantat la maslul ce se oficiaza dupa Liturghia din aceasta zi. Precum se vede, cele doua extreme sunt reprezentate de o parte prin practica din Mitropolia Ungrovlahiei si din cea a Moldovei si Sucevei, precum si din cateva parohii din Banat, unde se miruieste dupa serviciul divin din orice zi a anului bisericesc, iar de cealalta parte, prin Biserica Ortodoxa Greaca si altele din Orientul Apropiat, care nu practica nicidecum miruitul.

20 Iunie 2012

Vizualizari: 6384

Voteaza:

Miruirea in cadrul Liturghiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE