Icoanele aghiografice

Icoanele aghiografice

Un loc deosebit in cadrul iconografiei ortodoxe il ocupa icoanele aghiografice. Sunt acele reprezentari iconografice ce au in centru figura sau semifigura unui sfant, iar pe margini scene din viata lui. Deoarece vietile sfintilor nu sunt niste legende aghiografice, ci adevarate icoane cuvantatoare, necesitatea de a reprezenta episoade multiple si deosebite din viata sfantului, i-a determinat pe iconari sa-si extraga subiectele din aceste izvoare literare.

Asa cum prezentarea in stil aghiografic a vietii unui sfant este cunoscuta sub numele de "vita” sau "Viata” sfantului respectiv si acest tip iconografic este cunoscut sub aceeasi denumire. De aceea, putem spune ca o astfel de icoana reprezinta o descriere succinta a vietii sfantului prezentata prin intermediul imaginilor.

Una dintre cele mai vechi icoane de acest tip este considerata a fi icoana Sfintei Marina din Filousa descoparita in Cipru. Atanasie Papageorghiou dateaza icoana in secolele VIII-IX. Exista insa si cercetatori care sustin o data mai tarzie, secolele XI-XII.

Icoanele aghiografice

O alta icoana aghiografica foarte veche este cea a Sfantului Nicolae de la Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai fiind datata in secolul al XI-lea. De asemenea, rara prin forma sa este o mica icoana din secolul al XIV-lea de la Manastirea Hilandar din Muntele Athos (25 x 29,5 cm) care cuprinde scene din viata Sfintei Maria Egipteanca aranjate de-a lungul a patru coloane orizontale.

Acest tip iconografic a dobandit insa o mai mare raspandire in secolul al XIII-lea; s-au estompat intrucatva in secolul al XIV-lea, reafirmandu-se in secolul al XV-lea. Influenta manifestata de icoanele aghiografice s-a simtit mai ales in perioada post-bizantina cand au devenit extrem de populare.

Cele mai des intalnite caracteristici ale acestui gen iconografic sunt urmatoarele: acestea sunt adesea de dimensiuni mari, variind de la 70 de cm la 2 m in inaltime; scenele (in general intre 12 si 20) se desfasoara de-a lungul celor patru parti ale imaginii sfantului; episoadele din viata oricarui sfant variaza relativ putin de la icoana la icoana; in general se pastreaza o prezentare cronologica a evenimentelor.

Icoanele aghiografice

Prin continut, aceste icoane subliniaza mai ales faptele si minunile savarsite de sfinti in timpul vietii lor pamantesti, si rar pe cele savarsite dupa trecerea la cele vesnice.

Aproape niciuna dintre vechile icoane de acest tip nu este insotita de o dedicatie si niciuna nu a fost gasita, in pozitia initiala, astfel incat informatiile noastre despre o functie a lor liturgica aparte, raman vagi.

S-a afirmat ca aceste icoane ar fi putut suferi o influenta din partea manuscriselor ilustrate. Insa o alta sursa de inspiratie mullt mai plauzibila a putut-o constitui pictura in fresca (episoadele din viata sfantului), in multe situatii aceasta cuprinzand tot atatea episoade cate intalnim in icoana aghiografica a unor sfinti.

Icoanele aghiografice

Acest tip iconografic s-a raspandit cu rapiditate mai intai in bazinul mediteranean iar apoi la toate popoarele ortodoxe: deja in sec. al XIII-lea intalnim varinate in Sudul si Nordul Italiei, Cipru, Sinai si Rusia. Daca cineva compara o icoana a Sfantului Nicolae din Bari cu o icoana mai timpurie a Sfantului Nicolae din Muntele Sinai va gasi numeroase asemanari.

Icoane de acest tip au fost preluate atat in arta apuseana cat si in lumea slava. O icoana din secolul al XIII-lea a Sfantului Ilie, intalnita in Pskov, la vest de Novgorod, este prima dintre icoanele aghiografice de origina slava. Incepand cu secolul al XIV-lea exista numeroase icoane ale Sfantului Nicolae, ale Arhanghelului Mihail si ale SfantuluI Gheorghe. Totodata incep sa apara si icoane de acest tip ale sfintilor recent canonizati. In sec. al XIV-lea intalnim icoane de acest tip ale Sfintilor Boris si Gleb, fii ai tarului Vladimir cel Mare.

Icoanele aghiografice sub forma unor adevarate cronici istorice au atins apogeul la inceputul secolului al XVI-lea, cu icoane splendide inchinate marilor intemeietori ai monahismului rus, care au trait cu doua secole mai devreme - Sfantul Serghie de Radonej, Kiril Belozerskj si altii. Lungile cicluri iconogrfice au devenit cronici vizuale ale intemeierii manastirilor, ale dificultatilor intampinate, ale minunilor petrecute. Tot din aceasta perioada sunt cunoscute cicluri cu vietile Mitropolitilor Petru si Alexie, intemeietorii Bisericii moscovite.

Icoanele aghiografice

In contrast cu icoanele din alte culturi, care aparent au imprumutat acest tip iconongrafic din Bizant, icoanele bizantine, sunt biografice si etice in continut, cuprinzatoare prin alegerea scenelor.

Daca in pictura de factura apuseana si in cea slava, pictura de icoane dovedeste mai putina rigiditate; figurile se misca intr-o maniera mai dezinvolta si mai vioaie, naratiunea e plina de amanunte extrase direct din viata, aceste tendinte nu sunt prea puternice in icoanele grecesti, in care se vadeste o atractie mai puternica spre ideograma, spre schema iconografica. Totusi, si aici scenele icoanelor reflecta o tratare mai libera a subiectului.

Un rol aparte in crearea raspandirea acestui tip iconografice in lumea ortodoxa l-a detinut Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai prin legaturile stranse cu celelate biserici locale. In cadrul acestei manastiri icoane de acest tip erau create si insotite de inscriptii in limbile araba si georgiana spre a fi oferite comunitatilor locale.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

28 Ianuarie 2014

Vizualizari: 5020

Voteaza:

Icoanele aghiografice 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact