Mozaicuri bizantine din Roma

Mozaicuri bizantine din Roma Mareste imaginea.

Potrivit scriitorului latin Pliniu cel Batran, arta mozaicului este una romana prin excelenta. Acest fapt face ca Roma sa pastreze unele dintre cele mai interesante si valoroase mozaicuri din intrega lume.

Istoria mozaicului incepe cu 4000 de ani in urma cu folosirea in scop decorativ a unor simple bucati de teracota fixate pe un mortar. In secolul al VIII-lea i.Hr, apare o forma incipienta a mozaicului pavimentar, pavimentul din pietris, ce folosea pietre de diferite culori pentru a crea modele simple, desi aceasta era mai degraba o decoratie nestructurata.

Mozaicuri bizantine in Roma

Grecii au fost cei care in sec. al IV -lea d.Hr. au transformat tehnica mozaicului pavimentar intr-o forma de arta, cu motive geometrice precise si scene detaliate cuprinzand motive florale, animale si oameni. 

Din 200 d.Hr au inceput a fi folosite anumite mici piese lucrate special (tesere) pentru a conferi detaliu lucrarii si a imbogati spectrul de culori al acesteia. Folosind mici tesere, uneori mari de numai cativa milimetri, mozaicurile au putut imita cu finete tehnica picturii. Multe din aceste mozaicuri pastrate, de exemplu, in Pompei, sunt lucrari ale mesterilor greci.

Mozaicuri bizantine in Roma

La scurt timp dupa declararea Crestinismului ca religie licita prin Edictul de la Milan (313), tehnica mozaicului a fost folosita pentru imbodobirea bisericilor crestine.

Odata cu aparitia Imperiului Bizantin, din secolul al IV-lea inainte arta mozaicului a dobandit noi caracteristici. Printre acestea se numara influentele in stil oriental si folosirea unor tesere speciale, smaltuite, lucrate in nordul Italiei. Pentru un metru patrat de mozaic sunt necesare aproximativ 10000 de tesere, toate lipite manual.

Daca mozaicurile romane erau folosite in special pentru a decora podeaua, cele bizantine au devenit cu preponderenta murale.

Mozaicuri bizantine din Roma

Astfel, incepand cu secolul al IV-lea in pana in Evul Mediu tarziu (sec. XII-XIII) bisericile din Roma au fost impodobite de asemenea cu mozaicuri deosebit de valoroase, pastrate in prezent numai in parte (multe dintre mozaicurile originale s-au pierdut in decursul timpului in timpul lucrarilor de restaurare sau reconstuctie a locasurilor de cult).

Un tur al mozaicurilor bizantine din Roma poate incepe cu vizitarea Bisericii Santa Pudenziana, o baie termala din secolul al II-lea transformata in biserica si redecorata incepand cu sfarsitul secolului al IV-lea. In absida altarului vedem un mozaic realizat probabil in timpul papei Inocent I (401 - 417).

Mozaicuri bizantine in Roma

Acesta este cel mai vechi mozaic situata in absida altarului care s-a pastrat intr-o biserica crestina si este un exemplu de referinta cu privire la arta primelor secole crestine. Din pacate, mozaicurile originale, de o vechime similara, care decorau bisericile Sfantul Ioan Lateran si Sfantul Petru nu s-au pastrat pana in zilele noastre.

Mozaicuri bizantine in Roma

Un alt exemplu important se gaseste in Biserica Santa Maria Maggiore. Locasul de cult a fost ridicat intre anii 432 si 440 de catre Papa Sixt III care a inchinat-o Maicii Domnului. Multe din mozaicurile bisericii provin din timpul Papei Sixt III dar exista si lucrari care dateaza din secolul al XIII -lea cand a fost decoarata de catre Jacopo Torriti ( cel care a realizat mozaicul din absida Bisericii Sfantul Ioan Lateran).

Mozaicuri bizantine in Roma

In Biserica Santa Maria Maggiore mozaicul este folosit pentru prima data pentru a arata in imagini o istorie sfanta: de la stramosii lui Hristos, in panourile de deasupra colonanelor, pana la viata lui Iisus ilustrata pe arcul triumfal.

Mozaicuri bizantine in Roma

O alta biserica din Roma vestita pentru mozaicurile bizantine deosebit de valoroase este  Sfanta Prassede. Capela Sfantului Zeno situata in interiorul acestui locas de cult si mozaicurile absidei si arcului triumfal create pentru Papa Pascal I, in secolul al IX-lea, sunt deosebit de frumoase.

Mozaicuri bizantine in Roma

Acestea sunt expresia renasterii scolii mozaicului roman care sfarsise sa joace un rol fundamental in arta religioasa a Apusului crestin. Dupa multi cercetatori, aceasta biserica pastreaza cele mai reprezentative exemple ale culturii artistice bizantine in Roma, care se pastreaza pana in prezent.

Mozaicuri bizantine in Roma

In cartierul Travestere, este urmatoarea oprire in cadrul turului nostru virtual al celor mai cunoscute mozaicuri bizantine. Biserica Sfanta Maria in Travestere este una dintre comorile Romei medievale. Infiintata in secolul al IV-lea de catre Papa Iulius I (337-352), a fost prima biserica din oras inchinata Maicii Domnului.

Mozaicuri bizantine in Roma

Fatada bisericii Sfanta Maria in Travestere, care pastreaza acum un portic din sec. XVIII si cateva fresce din sec. XIX, este cel mai bun exemplu cu privire la cum aratau bisericile romane la inceputul sec al XV-lea.

Ciclul mozaicurilor arata trecerea treptata de la un limbaj bizantin elegant dar imobil, catre compozitiile tridimensionale, in care chipurile si arhitectura au dobandit o mai mare stralucire si profunzime. O scena foarte cunoscuta din aceasta biserica o infatiseaza pe Maica Domnului intre doi ctitori (infatisati la o scala mai mica), in centrul procesiunii fecioarelor.

Mozaicuri bizantine in Roma

Mozaicuri bizantine deosebite se gasesc in Bisericile Sfantul Clement ("Triumful Sintei Cruci”), Santa Constanza (mozaicuri din sec al IV-lea), Sfantul Pavel din Afara Zidurilor (portretele papilor ) precum si in multe alte locasuri de cult din captiala Italiei.

Un rol important in restaurarea vechilor mozaicuri bizantine aflate in Roma dar si in decorarea noilor biserici, il are in prezent Scoala de Mozaic a Vaticanului.

Radu Alexandru

Mozaicuri bizantine in Roma

 

 

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 7993

Voteaza:

Mozaicuri bizantine din Roma 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE