Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped Mareste imaginea.

Situata intr-un golf pitoresc, in partea de nord-est a peninsulei Athos, Manastirea Vatoped aminteste de o straveche fortareata. Potivit surselor istorice dateaza din jurul anului 972, fiind intemeiata de Sfintii Atanasie, Antonie si Nicolae. Manastirea detine numeroase obiecte de nepretuit, precum sfinte moaste, icoane facatoare de minuni, sfinte vase, evanghelii ilustrate, vesminte, aproximativ 2000 de manuscrise si peste 25 000 de alte volume tiparite.

Printre lucrarile de arta bizantina foate valoroase ale Manastirii Vatoped se numara si moazaicurile intalnite in catolicon (biserica principala). Acestea sunt singurele mozaicuri bizantine murale care s-au pastrat pana in zilele noastre in Sfantul Munte Athos.

Catoliconul Manastirii Vatoped

Catoliconul Manastirii Vatoped este o cladire impunatoare, inchinata Bunei Vestiri (25 martie). Din punct de vedere arhitectural, urmeaza stilul catoliconului Manastirii Marea Lavra. Catoliconul dateaza din secolul al X-lea, frescele din secolul al XIV-lea iar mozaicurile sunt datate intre secolele XI-XIV. Mozaicurile de pe peretii bisericii principale a Manastirii Vatoped reprezinta rare si pretioase lucrari de arta. Pana in prezent, s-au mai pastrat numai patru moazaicuri.

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Primul, infatiseaza scena Bunei Vestiri si se gaseste in naos, sub cupola, de-a dreapta si de-a stanga catapestesmei. Scena a fost expusa intr-un loc vizibil pentru a evidentia hramul asezamantului, Buna Vestire. Mozaicul dateaza din secolele XI-XII. Scena este insotita de inscriptia "Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine".

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Al doilea mozaic, prezinta scena Deisis si se afla in pronaos, langa intrarea ce duce in naos. Dateaza din aceeasi perioada cu primul.

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Tehnica desavrsita a acestei scene si folosirea unui numar mare de piese aurii, arata ca aceasta lucrare a fost realizata de artisti mozaicari din Constantinopol.

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped


Cel de-al treilea exemplu, datand din secolele XIII-XIV, infatiseaza tot Buna Vestire. Acest mozaic reprezinta o lucrare de mare finete fiind atribuita unor ucenici, daca nu chiar acelorasi mesteri care au lucrat in Biserica Sfintii Apostoli din Tesalonic.

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Ultimul mozaic mural, pastrat in catoliconul Manastirii Vatoped, dateaza din sec. XIII-XIV. Este pozitionat deasupra intrarii in paraclisul din partea sudica a catoliconului, inchinat Sfantului Ierarh Nicolae. Reprezinta chiar icoana sfantului. Dintre toate cele patru mozaicuri murale pastrate in aceasta manastire, acesta este cel mai deteriorat.

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped

Potrivit “Proschinitarului” lui Ioan Comnenul, in naos se mai gaseau si ale mozaicuri, in care erau reprezentati imparati si ctitori ai manastirii, dar care nu s-au mai pastrat pana astazi din cauza incendiilor, renovarilor si restaurarilor ce au survenit de-a lungul timpului.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 2749

Voteaza:

Mozaicurile unice de la Manastirea Vatoped 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE