„Și chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.” - Marcu: 8-34
Sfântul Ierarh Pahomie - episcopul orașului Roman este prăznuit 14 aprilie. Născut în satul Gledin din Bistrița-Năsăud, în jurul anului 1660, a primit la botez numele Petru. Ascultând de porunca Mântuirotului - Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. - (Marcu: 8-34), a lăsat casă, părinți, frați, rude și prieteni, și l-a urmat pe Hristos în viața smerită călugărească, intrând ca frate la Mănăstirea Neamț.
A fost hirotonit preot și ales mare eclesiarh, iar în anul 1702 obștea mănăstirii Neamț l-a ales drept îndrumător. Ca egumen la Neamț, nu a stat decât până în primăvara anului 1704.
Între 1704-1706 a fost într-un pelerinaj la Lavra Pecerska, unde s-a întâlnit cu Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului.
Întors în Moldova și retras în loc de liniște în apropierea mănăstirii Neamț, după ce a refuzat să-și reia egumenea. La 18 decembrie 1706 a fost ales episcop al Romanului.
A fost hirotonit arhiereu în 18 ianuarie 1707 și a păstorit până la 10 aprilie 1714, când s-a retras din scaun. În 1717 a plecat din nou la Kiev, petrecând în rugăciune și osteneli până la sfârșitul vieții.
A murit la Lavra Pecerska în anul 1724.
Canonizarea Sfântului Pahomie
Canonizarea Sfântului Pahomie a fost aprobată de Sfântul Sinod al BOR în ședința din 14-15 noiembrie 2006, când a fost stabilită ca dată de sărbătorire a lui ziua de 14 aprilie. În ziua de 14 aprilie 2007, Duminica a II-a după Paști, în biserica parohială „Sfânta Treime” din localitatea Gledin, comuna Monor, județul Bistrița-Năsăud, a avut loc proclamarea canonizării.
Sfântului Pahomie i-a plăcut să scrie și să citească, căutând să cultive această dragoste și în sufletul ucenicilor săi, care să-i continue activitatea. Prin concepția sa a influențat și alte centre de cultură din Moldova. Mărturie stau cărțile primite sau cumpărate de el, față de care a arătat o grijă deosebită.
A fost preocupat în primul rând să înzestreze ctitoria sa de la Pocrov, dar și alte biserici, cu toate cărțile necesare cultului, într-o vreme în care raritatea lor le făceau bunuri de neprețuit.
L-au interesat cărțile de folos sufletesc pe care le-a citit cu atenție, recomandându-le și altora.
În cartea - Cheia înțelesului - apărută în 1678 la București, cumpărată la 25 martie 1713 și dăruită anul următor schitului Pocrov, Pahomie îndeamnă: „să hie la cetit părinților, ce s-or afla trăitori acolo de folos sufletelor” și pentru a le spori atenția, a alcătuit un cuprins al lucrării.
A adunat în ostenelile sale o bogată bibliotecă pe care a dăruit-o mănăstirii Neamț și schitului Pocrov.
O listă pe care a făcut-o în perioada episcopatului la Roman - Izvod de cărți câte am să se știe - cuprinde 52 de titluri. La acestea se adaugă și lucrările cumpărate după această dată. „Izvod de zestre Pocrovul” (1711 – 1802)” amintește de 42 de cărți.
În data de 14 aprilie 2022 s-au împlinit 14 ani de la canonizarea ierarhului moldovean - Sf. Cuv. Ierarh Pahomie de la Gledin - și 296 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Cuviosul Episcop de Roman a încercat, de-a lungul vieții sale, să fie un vestitor a lui Hristos într-o lume încercată de instabilitate și sărăcie, lăsând mărturii prin viața sa pioasă, ca pelerin smerit către inimile credincioșilor.
Viața monahală în vremuri de război
Una dintre marile încercări ale Sfântului Pahomie, legată de destinul atâtor români, a fost crucea pribegiei printre străini – așezată pe umerii săi în vremurile tulburi, de război. În luna ianuarie a anului 1717 au năvălit tătarii ca să-l ajute pe domnul țării, Mihail Racoviță, în luptă cu cei nesupuși. Deși împilat de biruri și sărăcie, după un an neroditor, ploios și rece în care nu s-a făcut mai nimic, poporul Moldovei a fost cu totul asuprit. Fiind iarnă mare și omeți mari, nu s-au putut ascunde bieții oameni și tătarii i-au luat în robie, cu animale și de tot ce se putea lua. Cu greu a reușit fostul episcop de Roman, retras ca stareț la Schitul Pocrov să scape, fugind în Transilvania. În călătoria sa de peste munți a ajuns la Lvov – probabil în una dintre bisericile românești din acest frumos oraș medieval – unde a sărbătorit Sfintele Paşti. După o pribegie, pentru scurt timp s-a întors la Pocrov, mulțumind lui Dumnezeu: „Cel care plătește păcătoșilor cu dreptate şi cu milă.”
A pornit din nou în pribegie, găsind adăpostire în Lavra Peșterilor din Kiev, iar după șapte ani, în data de 26 aprilie 1724, s-a mutat la ceruri, păstrând în inimă dorul de țară și de schitul pe care l-a închinat Maicii Domnului la Pocrov.
Minunile Sfantului Pahomie
Putem spune că sfinții poartă și după trecerea la cele veșnice dulcea osteneală de a alina durerile celor aflați în suferință, prin prezența lor alături de cei bolnavi. Sunt consemnate multe mărturii ale minunilor și arătărilor de sfinți, în special a celor de curând preaslăviți și trecuți în calendare.
În spitale, pe lângă ajutorul lui Dumnezeu care se revarsă prin mâna medicilor și a personalului sanitar, mulți i-au întâlnit pe sfinții mângâietori într-o experiență tainică și personală.
Despre o astfel de experiență a prezenței sfinților alături de cei bolnavi dă mărturie o tânără fiică de preot, care ajută la sfintele slujbe cântând la Tainele Bisericii. Urmând cursuri de canto la recomandarea profesorului și a medicului, tânăra a trebuit să sufere o intervenție chirurgicală ORL. După o operație destul de dificilă a fost nevoie de încă o intervenție – pentru a fi oprită o hemoragie proaspăt apărută. După procedurile urmate i s-a permis tatălui ei să o însoțească în salon, pentru a o supraveghea. Când și-a revenit și deja era conștientă, a observat cu mirare că în salon erau încă două persoane, și i-a atras atenția tatălui. La solicitarea acestuia de a le descrie, aparițiile erau de sfinți:
„Este un părinte cu barbă lungă și nu prea înalt, dar care e îmbrăcat ca un ierarh. Ține în mâini un potir și se roagă, iar privirea lui e sfioasă. Celălalt are barbă și plete pe umeri. Are o îmbrăcăminte de culoare închisă, precum un voievod, iar privirea lui e severă. La fel și el, ține un potir în mâini.”
Cei doi nu-i transmiteau frică, ci bucurie, iar lumina care îi înconjura arăta sfințenia lor. Timp de două zile, sfinții s-au arătat în salon, rugându-se. Părinții copilei și cei care au auzit de această întâmplare s-au gândit că ierarhul ar fi Sfântul Ioan Maximovici, sfânt iubit de către familie, sau Sfântul Luca al Crimeei, care a fost de profesie medic chirurg.
După ce a ajuns acasă, arătând semne de refacere după operație, tânăra a recunoscut printre multele icoane din casă chipul celor doi sfinți: Sfântul Pahomie de la Pocrov și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Înainte de a merge la operație, tânăra împreună cu părinții și frații ei trecuse pe la Sfântul Mucenic Ioan de la Suceava, unde s-au închinat, după care au urcat și la Schitul Pocrov, iar ea s-a spovedit și s-a rugat la Sfântul Ierarh Pahomie.
Acum, în vreme de pandemie, pentru că oricând, omenirea are nevoie de Dumnezeu, comuniunea spirituală este cea care salvează viața și sufletul prin rugăciune, să ne rugăm sfinților, mijlocitorii noștri către Dumnezeu.
Rugăciune către Sf. Pahomie
Să ne rugăm Sfântului Pahomie, să-l lăudăm după vrednicie, ca pe cel ce s-a învrednicit prin harul lui Dumnezeu și a dobândi lucrarea rugăciunii celei curate, pentru biruirea uneltirile vrăjmașilor. Pentru aceasta, cu bucurie să-i cântăm:
Bucură-te, Părinte Pahomie și ierarh înțelepțit!
Stâlp neclintit al rugăciunii curate, podoabă aleasă a ierarhilor români și ctitor al Schitului Pocrov din lavra Neamțului, Sfinte Ierarhe Pahomie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre, luminând inimile credincioșilor!
Amin!
„Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul?
Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său? “ - Marcu: 8-36, 37
14 aprilie - Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin
Maria FILIPOIU
-
Acatistul Sfantului Pahomie de la Gledin
Publicat in : Acatiste
-
Viata Sfantului Pahomie de la Gledin
Publicat in : Vietile sfintilor
-
Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.