
Utrenia este slujba care insoteste rasaritul soarelui dupa cum arata si denumirea slujbei (utro sl.= dimineata). Avea in vechime un caracter nocturn, pastrat astazi numai de Utrenia Pastilor si de cea a Nasterii Domnului (in unele zone ale tarii). Sunt cunoscute trei categorii de Utrenie: a duminicilor, a praznicelor si a sfintilor si a zilelor de rand.
In general, Utrenia, ca slujba a inceputului zilei, inchipuie zorile crestinismului, aparitia revelatiei dumnezeiesti, a luminii invataturii Mantuitorului Iisus Hristos.
Exista zile liturgice a caror Utrenie se deosebeste prin cateva elemente tipiconale specifice, care amintesc de evenimente sau persoane importante din istoria mantuirii. Pe scurt, acestea sunt:
Deniile de miercuri si vineri din saptamana a cincea a Postului Mare. De fapt, acestea sunt utreniile zilelor de joi si sambata ale acestei saptamani, care se savarsesc in seara precedenta, sub forma de priveghere. Randuiala lor urmeaza pe cea a utreniilor zilelor de rand, cu mentiunea ca, in locul obisnuitelor canoane, miercuri seara, se canta in intregime Canonul cel Mare (al Sfantului Andrei Criteanul), iar vineri seara Acatistul Maicii Domnului (compus din 24 de icoase si condace).
Utreniile zilelor de rand din saptamana Sfintelor Patimi. Incep din seara Duminicii Floriilor si sunt savarsite in fiecare seara, pana in Vinerea Mare. Se savarsesc dupa randuiala utreniei din zilele de rand, avand fiecare cate o pericopa evanghelica.
Elemente specifice mai multe au:
Utrenia Vinerii celei Mari sau Denia de Joi seara (In cadrul ei se citesc, din fata usilor imparatesti, cele 12 Evanghelii ale Patimilor. Dupa a cincea Evanghelie, are loc scoaterea Sfintei Cruci, din Sfantul Altar in mijlocul bisericii. Dupa a sasea se canta Fericirile si prochimenul special, al zilei (Impartit-au hainele Mele lorusi…).
Utrenia Sambetei celei Mari sau Denia Prohodului Domnului, de Vineri seara (Este slujba inmormantarii Domnului, fapt pentru care are un caracter solemn si funebru. Prohodul Domnului, impartit in trei stari, se canta de catre preoti si credinciosi, dupa troparele utreniei, in jurul Sfantului Epitaf, in mijlocul bisericii. Tot ca elemente specifice, trebuie mentionate: cantarea Binecuvantarilor Invierii, imediat dupa Prohod, precum si inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf, dupa cantarea Doxologiei mari. Inconjurarea bisericii simbolizeaza ducerea la groapa si inmormantarea Domnului. La final, dupa introducerea Sfantului Epitaf in Sfantul Altar si asezarea lui pe Sfanta Masa, sunt prezente in randuiala acestei denii trei lecturi biblice: o paremie, un apostol si o evanghelie).
Utrenia Invierii sau Utrenia Sfintelor Pasti. Se savarseste in a doua parte a noptii. Incepe cu ritul aprinderii luminilor de catre credinciosi, de la preotul care iese prin sfintele usi, mergand impreuna cu acestia in afara bisericii, cantand „Invierea Ta, Hristoase Dumnezeule…”. Acolo citeste Evanghelia Invierii (Matei 28, 1-15), inainte de a da binecuvantarea Slava Sfintei…. Dupa binecuvantare, se canta Hristos a inviat, cu stihurile Pastilor, preotul cadind in acest timp, dupa randuiala, masa pe care se afla Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce, icoana Invierii si sfesnice cu lumini. Dupa ectenia mare, slujba se continua in biserica, unde se canta Binecuvantarile Invierii si Canonul Invierii (Ziua Invierii…), compus de Sfantul Ioan Damaschin. La fiecare cantare preotul face cadire mare, purtand in mana stanga o Sfanta Cruce si o lumanare aprinsa.
De asemenea, dupa fiecare cantare a canonului, preotul rosteste o ectenie mica. La Laude se canta stihirile Invierii, iar la Slava… Si acum… frumoasa cantare Ziua Invierii. Doxologia mare nu se canta, fiind inlocuita de troparul Invierii, Hristos a inviat. Tot timpul slujbei, sfintele usi si dvera sunt deschise.
Utrenia din zilele Saptamanii Luminate. Urmeaza randuiala Utreniei Invierii, cu deosebirea ca lipseste partea de inceput, savarsita in afara bisericii, ci in interior, incepand cu binecuvantarea Slava Sfintei si Celei de o fiinta…
Din Duminica Tomii pana la Inaltarea Domnului, inceputul Utreniei se face tot cu binecuvantarea Slava Sfintei si Celei de o fiinta…, dupa care urmeaza Hristos a inviat (de trei ori), cu stihurile Pastilor, dupa care se citesc cei sase psalmi ai utreniei. In aceasta perioada, Invierea lui Hristos vazand… se canta de trei ori.
Utreniile sarbatorilor inchinate Sfintei Cruci (1 august, Inaltarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie, si Duminica a treia din Postul Mare). In cadrul acestor utrenii are loc ritualul scoaterii si inchinarii Sfintei Cruci in naos, in mijlocul bisericii. El are loc intre cantarea doxologiei si ecteniile finale, avand un caracter solemn.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Laudele bisericesti
Publicat in : Viata liturgica -
Miezonoptica
Publicat in : Slujbele de seara -
Litia
Publicat in : Slujbele de seara -
Vecernia
Publicat in : Slujbele de seara -
Utrenia
Publicat in : Slujbele de seara
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.