
Catedrala Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului reprezinta pentru locuitorii din Tara Barsei un avanpost in lupta pentru pastrarea traditiei si culturii romanesti. Cand norii tulburi ai veacurilor trecute incercau sa umbreasca aceasta vatra de credinta, aici, langa zidurile cetatii, s-au ridicat cateva dintre cele mai mari valori ale spiritului romanesc. In curtea asezamantului, vechi de mai bine de 500 de ani, isi deschide si astazi generos portile muzeul primei scoli romanesti, unde invataceii de acum 5 secole primeau lumina cartii in limba materna. Biserica Sfantul Nicolae mangaie cu turla ei semeta cerul, aratand ca de acolo coboara adevarata Lumina, iar brazii seculari de la poalele Tampei murmura parca o poveste fara sfarsit despre faptele bunilor crestini de aici, care timp de sute de ani au pastrat nestirbita aceasta oaza a Ortodoxiei.
Intaiul mare poem al acestui neam
Catedrala se afla in Piata Unirii din centru luminos de rezistenta ortodoxa, o punte de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca, un centru al vietii religioase, izvor de intarire nationala. Romanii de pe aici si-au pastrat si cultivat o bogata traditie populara, care i-a tinut uniti. Si azi se practica un obicei necunoscut prin alte parti si care dateaza de pe vremea dacilor. Este vorba despre obiceiul junilor brasoveni, care a rezistat chiar si in epoca lui Ceausescu“. O vizita prin muzeu este emotionanta. Aici sunt organizate expozitii tematice: “Junii brasoveni”, “Muzeul Tudor Ciortea”, Muzeul Nicolae Titulescu”, “Scheii Brasovului in pictura lui Stefan Mironescu” etc. Bancile scrijelite unde se inghesuiau invataceii, calimarile de cerneala si tablitele pe care se scriau literele, te indeamna sa le atingi. Aceasta este sala de clasa “Anton Pann”. Mai departe, sala “Diaconul Coresi”. Dintre exponatele intalnite mentionam cateva titluri valoroase: Cazania a II-a (Carte romaneasca de invatatura) tradusa de protopopii Iane si Mihai, Psaltirea, Sbornicul, Octoihul; si, bineinteles, tiparnita diaconului la care se poate lucra si azi. Lucian Blaga spunea ca aceste carti au inscris in cultura romana “intaiul mare poem al acestui neam”.
A fost odata prima scoala romaneasca...
Mai intai s-a ridicat biserica, despre care au scris cronicile vremii, in anul 1292. Apoi, un Omiliar sau o carte de invatatura din secolele 11-12, confirma existenta unui lacas de invatatura aici. Primul document care atesta o biserica ortodoxa romana in Schei, cu sfintenie hrisovul de danie din anul 1594, dat de Aron Voda, prin care ofera anual Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului 12.000 de aspri, precum si alte daruri, odoare si vesminte. Hrisovul arata ca biserica a fost zidita cu ajutorul celor doi voievozi din Tara Romaneasca si
Carti din piele de miel nenascut
Mai trec cativa ani si popa Iane scrie intaiul text brasovean in limba romana, iar apoi, in secolul 16, dascalul Barbu Hoban se osteneste si scoate primul manual de filosofie. In anul 1651 sunt terminate constructiile paraclisului de la etaj, inedit pentru bisericile romanesti, paraclis de taina, secret, care imbraca turnul pe trei laturi cu trei incaperi sprijinite pe zidurile pridvorului. Se pastreaza pictura originala. Intre anii 1733 si 1738 se ridica paraclisul de nord, cu hramul Buna Vestire. Pictura originala, deosebit de valoroasa si de frumoasa, este realizata de zugravii craioveni Grigore, Gheorghe, Ioan si Mihail. Scenele cu soborul de la Niceea, Roata lumii sau tema Invierii au fost admirate foarte mult de istoricul Nicolae Iorga. Paraclisul este ridicat prin stradania cronicarului si protopopului Radu Tempea al II-lea, dar si in baza daniei domnitei Ancuta, fiica voievodului Constantin Brancoveanu, si a ctitorilor Constanda lui Manole si Hagi Radu Inas. Vrednicul protopop Eustatie Gris a hotarat construirea celui de-al doilea paraclis, de la sud, inceput in 1750 si ridicat in doi ani. Pictura iconostasului si cea murala, din interior si exterior, au fost realizate cu maiestrie de o echipa de zugravi alcatuita din Ioan, Iancu si ucenicii lor, Irimia si Constantin. Iconostasul este sculptat si decorat cu motive brancovenesti. Nu se scurge multa vreme si, la 1757, dascalul Dimitrie Eustatievici scrie prima gramatica, iar la 1797 Radu Tempea al V-lea tipareste gramatica romaneasca. Unele carti se faceau pe atunci din piele de miel nenascut, pentru ca era foarte fina si neporoasa. Exista si acum expuse la muzeu astfel de raritati. Intre 1821 si 1828 Anton Pann poposeste pentru catva timp in Schei. In luna mai 1848 George Ucenescu compune muzica imnului „Desteapta-te, Romane”. scoala romaneasca si Biserica au trait in stransa legatura.
Minunea Maicii Domnului
Biserica Sf. Nicolae a fost intotdeauna o vatra de lumina si inchegare ortodoxa, reusand muzeul primei scoli romanesti, ti se taie rasuflarea descoperind atatea taine pretioase ale propriului popor. Din pacate, astazi, putini bat la
Biserica Sf. Nicolae a trait clipe dramatice, in urma cu cativa ani, atunci cand a fost furata o icoana veche din 1554, infatisand-o pe Maica Domnului cu pruncul Iisus Hristos. Valoarea ei, in 1993, se ridica la 200.000 de dolari. Preotul Vasile Prodea isi aminteste ca atunci s-a intamplat ceva nemaintalnit: “Icoana a fost furata de un tigan. N-a vandut-o, a tinut-o in casa. Hotul a povestit politistilor, dupa ce a fost prins, ca, de fiecare data cand intra in camera unde era icoana, il napadea transpiratia, tremura din toate incheieturile, i se facea frica si se sufoca. Trebuia sa scoata icoana afara!”. Toti enoriasii s-au rugat impreuna cu preotii ca icoana sa fie gasita. In cele din urma, politistii au adus-o inapoi, spre marea bucurie a tuturor. Parintele a plans ca un copil cand a vazut-o la locul ei. Maica Domnului mai facuse o minune.
Dana Fodor
Gabriel Mateescu
Lumea credintei, anul III, nr. 6(23)
-
Biserica Sfantul Nicolae - Pec
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Bejan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.