Pasarea - Mireasa Cerului

Pasarea - Mireasa Cerului Mareste imaginea.


        Manastirea Pasarea, aflata la 29 km de Bucuresti (DN 3bis, viraj la stanga, 3 km), a fost fondata in 1813 de Sfantul Calinic de la Cernica, dar este si  ctitoria arhimandritului Timotei, care a fost staret al Sfintei Manastiri Cernica in timpul domniei lui Caragea Voda. O legenda sustine ca manastirea are acest nume dupa o pasare care a calauzit pasii ctitorului. O alta poveste, transmisa prin viu grai, afirma ca in timpul slujbei de sfintire a noului locas, in 1813, o pasare s-a asezat pe Sfanta Evanghelie si nu si-a luat zborul decat dupa ce sfintirea s-a savarsit, in timp ce o alta, mult mai “rationala“ precizeaza ca numele manastirii provine de la numarul impresionant de pasari care vietuiau pe marginea lacului Pustnicu, in mijlocul unei paduri falnice, parte din fostii Codri ai Vlasiei.

In plan spiritual, Manastirea Pasarea, mareata si zvelta ca o mireasa a cerului, este sora geamana a Cernicai, nu doar pentru ca au acelasi sfant ctitor, ci si dupa tipicul Sfantului Sava, dupa care se conduc manastirile. Fac parte din acelasi tot, gindit si faurit de un sfant roman, sunt parti inseparabile, deosebite doar prin sexul celor ce vietuiesc in ele.


La Pasarea miroase a tamaie, a smirna si simti ca te afli intr-o zona unica, in care cateodata, atunci cand oboseste, cerul se pogoara pe pamant. “Miresele lui Hristos“ traiesc in rugaciune, protejate de zidurile impresionante prin semetia lor, care fac din maicute mici mogaldete negre, dar nu mai putin puternice in credinta.


Calinic, sfantul ctitor

Prima atestare a asezamantului monahal dateaza din anul 1813, cand staretul Manastirea PasareaTimotei de la Cernica a construit o biserica de lemn, daramata la cutremurul din 1838. Biserica mare a fost construita de Sfantul Calinic pe cand era staret la Cernica, in anul 1846, iar biserica din cimitir s-a construit in anul 1834. Dovada ca Sfantul Calinic de la Cernica s-a legat sufleteste mult de acesta ctitorie este si ca mama sfantului nascut la Bucuresti, la 7 octombrie 1787, Floarea, s-a calugarit, spre batranete, tocmai la Manastirea Pasarea, primind marele si ingerescul chip sub numele de schimonahia Filoteia. Lucrarea sfantului a fost pretuita de Dumnezeu, iar icosul Acatistului Sfantului Ierarh Calinic de Cernica suna asa de frumos peste veacuri: „Bucura-te, striga manastirile cele zidite de tine: Cernica si Pasarea, Frasineiul si Episcopia Ramnicului;/ Bucura-te, glasuiesc cu veselie multimile de scoli si biserici, de schituri si manastiri ctitorite de tine;/ Bucura-te, striga catre tine, cu recunostinta, obstile calugaresti de pe intinsul tarii, ocrotite de tine;/ Bucura-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu inteleptite!“.

 

Sculptorul lui Eminescu si racla cu moaste

Manastirea Pasarea este idioritmica, adica „de sine“, iar intregul complex de cladiri a fost construit de maicile care au vietuit aici, fiecare avand locuinta proprie, iar unele case au fost facute de credinciosi ca dar pentru manastire. In prezent manastirea numara  172 de vietuitoare, conduse de maica stareta stavrofora Lucia Dumbrava,  o stareta emblematica, care isi conduce obstea de peste patru decenii. Manastirea are ca hram „Sfanta Treime“ la biserica mare si „Adormirea Maicii Domnului“ la biserica din cimitir si se poate lauda cu o bogata colectie de arta veche bisericeasca: icoane, ceramica, broderii, precum si mulaje in ghips apartinand sculptorului G. D. Anghel - cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fata Atheneului Roman si care si-a trait aici ultimii ani ai vietii, fiind inmormantat in cimitirul manastirii. Cu toate acestea, cea mai ce pret comoara o reprezinta o racla cu parti din Sfintele Moaste ale Sfantului Pantelimon, Sfantului Mucenic Mina si  Sfantului Mercurie.

 

Sprijinita de 3 episcopi!

Pentru arta sa arhitectonica si picturala, dar si pentru vechimea sa, ansamblul monastic de la Pasarea a fost declarat monument istoric in anul 1955, dupa ce sfantul locas a fost restaurata prin purtarea de grija a Patriarhului Justinian. Dar nu zidurile sunt cele mai importante, ci obstea monahala, o veritabila arca indrumata spre mantuire de batranul parinte Macarie, faimos si iscusit duhovnic, impreuna cu parintii Mihail si Cristofor.


Ca manastirea este tinuta la mare pret de Arhiepiscopie sta dovada si faptul ca se lucreaza in prezent la cladirea noului Seminar monahal, care functioneaza la Branesti si unde, sub ingrijirea directoarei, monahia Mihaela Costache,  maicile invata nu doar sa roboteasca, ci si teologie de inalta tinuta. O parte din maicutele tinere lucreaza la atelierele Patriarhiei Romane, unde confectioneaza vesminte preotesti, stanteaza cruciulite, lucreaza icoane in model special, cizelate manual, sub coordonarea maicii Manastirea PasareaMagdalena, sefa atelierelor, care se poate lauda ca „a imbracat“ jumatate din preotimea romaneasca. Manastirea Pasarea este si un exemplu de coordonare sobornicesca: Prea Sfintitul Vicentiu coordoneaza Atelierele, Prea Sfintitul Varsanufie - caminul de batrani si seminarul monahal, iar pentru pamanturile manastirii, inca neretrocedate total, se zbate Prea Sfintitul Sebastian! Trei ierarhi care in acelasi duh hristic lucreaza pentru acelasi lacas!

 

Am plecat din Manastirea Pasarea uimit de frumusetea florilor, de meticulozitatea si curatenia maicilor. Dar si fara a putea sa-mi infring mindria, desi stiam ca e un pacat. In urma cu citeva luni vizitasem Grecia, unde o manastire de maici, considerata mare, avea... 6 vietuitoare. In schimb, la Pasarea traiesc circa 180, iar tuturor li se pare un lucru firesc! In timp ce asa-zisi comentatori vorbesc de o criza a ortodoxiei romanesti, lavrele monahale cresc de la o zi la alta. Iar la sud de Dunare un episcop se poate considera fericit si puternic daca are sub omoforul sau cam cat are in ascultare un mic protopopiat de la noi....

 

Caminul de batrani de la Manastirea Pasarea este amenajat intr-o cladire cu subsol, parter si etaj si adaposteste 50 de batrani, carora li se ofera trei mese pe zi, aManastirea Pasareasistenta medicala si activitati educative. Acest asezamant, aflat sub purtarea de grija a Prea Sfintitului Varsanufie Prahoveanul,  se inscrie in categoria Bolnitelor, care sunt cele mai vechi institutii cu caracter umanitar pentru alinarea sufleteasca si trupeasca a maicilor si a femeilor batrane, bolnave si fara sprijin. In esenta, Bolnita este casa in care Samarineanul milostiv a adapostit pe cel cazut intre talhari (Luca 10,30-37). Caminul de batrani continua o traditie veche in Biserica noastra, care are o indelungata traditie in bolnitele din manastiri: Manastirea Putna (1488), Manastirea Bistrita Olteana (sec. 15), Manastirile Vodita si Tismana (sec. 17-18), extinzandu-se apoi in toata tara: Manastirile Neamt, Cernica etc.

 

Ingrijire, dar si hrana spirituala

In 1990, monahia Mina Marta si monahia Pavelida Dan, impreuna cu ucenicele lor, au construit acest asezamant, care a functionat initial ca Bolnita si Arhondaric  al Sfintei Manastiri Pasarea, pentru ca din anul 1991 sa se afle sub obladuirea Patriarhiei Romane, mai exact a sectorului social coordonat de P.S. Varsanufie.


Circa 50 de persoane sunt ingrijite in prezent aici si beneficiaza de cazare, ingrijire medicala (exista cabinet medical care dispune de toata aparatura necesara), dar si spirituala.

Trebuie precizat insa, dupa cum ne-a informat P.S. Varsanufie, ca „din pacate, capacitatea de cazare si ingrijire este limitata, toate locurile sunt momentan ocupate si nu pot fi solutionate toate cazurile care ne solicita ajutorul“.


In prezent, maica Mateea, directorul al acestei institutii, se straduieste sa continue si sa extinda activitatea, dar lipsa banilor se face simtita in toate domeniile. Pentru cei care vor sa ajute acest camin si aceasta opera de caritate unica, iata adresa:

Caminul de Batrani - Sfanta Manastire Pasarea

OPRM Agentia Pasarea, Manastirea Pasarea, nr. 51, Judetul Ilfov.

Telefon/fax: +4021.793.14.31

Mobil: +40744.837.658

CONT:  Caminul de Batrani - Sfanta Manastire Pasarea,

Cont nr. 2511.31-88.22/ROL, deschis la BCR, Sucursala sector 4 Bucuresti


                                                                                             Florian BICHIR
                                                                            Lumea credintei, anul III, nr. 6(23)

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 23814

Voteaza:

Pasarea - Mireasa Cerului 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Violetta LatrechPostat la 2010-05-03 16:07

    Buna ziua, am citit pasajul despre Caminul de Batrini dar se pare ca aceasta prezentare a Manastirii Pasarea dateaza din 2007. Ce s-a mai intimplat de atunci, website-ul este reaactualizat periodic? Si care ar fi noutatile despre Caminul de Batrini si posibilitatile de a obtine informatii ale oricarui muritor de rind ? M-am adresat la contact@manastireapasarea.ro SI NU AM PRIMIT NICI MACAR UN RASPUNS TIP nu este de competentza noastra etc.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE