Manastirea Christiana din Bucuresti

Manastirea Christiana din Bucuresti Mareste imaginea.


Manastirea Christiana din Bucuresti - una din realizarile proiectului privind constructia unui complex medico-ecleziastic

In urma cu doi ani am citit pentru prima oara cateva date despre viata cuviosului Antipa de la Calapodesti. M-a impresionat foarte mult viata acestui calugar sfant. S-a nascut in secolul al XIX-lea in Moldova, a ajuns apoi in Muntele Athos si a trecut la cele vesnice in Manastirea Valaam situata pe o insula din lacul Ladoga, in Rusia, la nord de Sankt Petersburg, dupa 17 ani de nevointa in aceasta sfanta manastire ortodoxa. Cuviosul Antipa de la Calapodesti este singurul calugar athonit roman trecut in randul sfintilor, canonizarea sa avand loc in Sfantul Munte in urma cu 100 de ani.

Cuviosul Antipa de la CalapodestiAs dori mult sa ajung, intr-o buna zi, la Valaam pentru a ma inchina in locul in care a trait Cuviosul Antipa ce dobandise de la Dumnezeu darul facerii de minuni si al inaintevederii. Valaamul este insa foarte departe. Si totusi, Cuviosul Antipa este foarte aproape de noi, cei care traim in Capitala. O foarte frumoasa icoana cu o particica din Sfintele Moaste ale Cuviosului se afla la Manastirea Christiana din Bucuresti. Icoana a fost daruita Manastirii Christiana de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist.

Am ajuns in aceasta primavara, intr-o zi de duminica, la Manastirea Christiana, bucurandu-ma pana la lacrimi de frumusetea icoanei Cuviosului Antipa si de faptul ca am descoperit un foarte frumos si linistit lacas de inchinaciune intr-o Capitala atat de plina de zgomot si de agitatia cotidiana.

Situata aproape de intersectia Soselei Pipera cu Calea Floreasca, la capatul unui drum interior de aproximativ 500 de metri, Manastirea Christiana se afla ascunsa in spatele vegetatiei crescute la intamplare si al unei statii de betoane ce a folosit candva la ridicarea cartierului de locuinte Aviatiei. Maicile de la manastire sunt foarte retrase, ocupate cu rugaciunea si cu ascultarile zilnice si mai rezervate, poate, la intalnirea cu un ziarist.

Din scurta istorie scrisa la intrarea in biserica aflam ca in anul 1990 doctorul Pavel Chirila, impreuna cu un grup de preoti si medici crestini din Bucuresti au initiat aici constructia unui complex medico-ecleziastic care trebuia sa cuprinda patru clinici, o policlinica si o manastire, aceasta din urma fiind singura care a supravietuit proiectului. Policlinica n-a putut fi realizata pana la capat. O structura masiva de beton abandonata poate fi vazuta pe partea stanga a soselei Pipera in sensul ce duce spre platforma industriala. Te incearca un mare regret vazand aceasta structura de beton, preluata intre timp, din cate am aflat, de catre o institutie a statului.

Manastirea ChristianaIn anul 1992 s-a pus piatra de temelie si s-a sfintit locul noii manastiri. Apoi s-a construit primul corp de chilii, acum aflandu-se in constructie un al doilea corp de chilii. S-a amenajat un camin de batrane. Intre anii 2001-2004 prin jertfa doamnei Maria Liliana Vasilescu din Belgia, a familiilor Ioan si Viorica Buzincu si Ion si Adriana Chesa si a altor buni crestini din Bucuresti, a fost ridicata, inzestrata cu mobilier sculptat din lemn de stejar si pictata biserica asezamantului, arhitect fiind doamna Gabriela Iamandi, inginer domnul Victor Negrita din Bucuresti iar constructor domnul Mircea Ieremia din Suceava cu echipa. Pictura in tehnica fresca a fost executata de domnul Mircea Petrisor din Bucuresti. In data de 2 octombrie 2005 Prea Fericitul Patriarh Teoctist, insotit de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor au tarnosit biserica inchinata Duhului Sfant si Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si au inaugurat caminul de batrane din incinta manastirii.

Biserica are un plan treflat, cu dimensiuni generale de 22,20 X 6,70 - 10 metri si o amplasare aparte. Altarul si naosul sunt cuprinse in cladirea caminului de batrane iar pronaosul si pridvorul in afara. Structura ei este formata din stalpi de beton si din zidarie de caramida. Naosul este acoperit cu o bolta iar in dreptul intersectiei cu absidele se inalta o bolta semisferica, cu diametru de cinci metri, rezemata pe pandantivi si arce. Absidele laterale si cea a altarului sunt acoperite cu semicalote sferice, toate boltile fiind realizate din caramida in sistem clasic. Deasupra intrarii in biserica exista si un mic cafas la care se ajunge pe o scara de lemn. Pictura din interior si de la intrare este executata in stil neobizantin. In fata Sfantului Altar, in partea stanga, se afla si minunata icoana pe lemn a Sfantului Antipa Romanul, cu o particica din Sfintele sale Moaste.

In prezent manastirea Christiana are un numar de 18 calugarite si surori, dintre care doua sunt medici si 14 asistente medicale ce lucreaza la diferite spitale si fundatii de binefacere in Capitala iar stareta este stavrofora Benedicta Chirobocea.

Manastirea ChristianaE lume destul de multa duminica la manastire, majoritatea credinciosilor vin din cartierul din apropiere. Slujba si cantarile stranei sunt foarte frumoase. Dupa Sfanta Liturghie oamenii mai zabovesc pe aleea care duce la biserica. Unii stau de vorba cu maicile, altii intra la pangar pentru a cumpara carti, icoane, altii se aseaza pe banci bucurandu-se, cateva clipe in plus, impreuna cu copiii sau nepotii lor, de linistea de aici inainte de a iesi in vuietul masinilor de pe sosea.

Imi iau si eu de la pangar “Slujba si Acatistul Sfantului Antipa de la Calapodesti “, text alcatuit de P.S. Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului si desigur nu pot pleca de aici fara o icoana a Sfantului Antipa, o frumoasa reproducere dupa icoana aflata in naosul bisericii de la Manastirea Christiana. Mai zabovesc si eu cateva minute in curtea manastirii, admirand clopotnita si o frumoasa cruce inalta ridicata aici. Ma opresc langa pomii tineri infloriti care peste cativa ani vor alcatui o adevarata livada. Trec pe langa straturile ingrijit lucrate din gradina de legume. Ma indrept spre iesire, incercand sa fac abstractie de peisajul dezolant al statiei de betoane, aflate dincolo de gardul manastirii, gandindu-ma cu regret la ceea ce nu s-a putut finaliza aici din acel mare proiect privind complexul medico-ecleziastic.

A consemnat
Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Acatistul Sfantului Antipa de la Calapodesti
Slujba Cuviosului Parinte, de Dumnezeu purtatorul, Antipa de la Calapodesti
 

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana



Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana



Site: Manastirea Christiana

Pe aceeaşi temă

10 Ianuarie 2017

Vizualizari: 16908

Voteaza:

Manastirea Christiana din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE