Manastirea Christiana

Manastirea Christiana Mareste imaginea.


Manastirea Christiana

 

Manastirea Christiana este o manastire relativ noua, cu obste de maici. Construita la capatul unui drum interior de circa 500 de metri, ascunsa in spatele vegetatiei crescute la intamplare si a unei statii de betoane ce a folosit candva la ridicarea cartierului de locuinte Aviatiei, Manastirea Christiana se inalta maret la marginea Bucurestiului, in soseaua Pipera nr. 49.

 

Manastirea Christiana - locul in care credinta se imbina cu medicina

 

Initiativa ridicarii unei manastiri pe actualul loc a apartinut domnului doctor Pavel Chirila care, sustinut de un grup de preoti si medici din Bucuresti, a solicitat in anul 1992 Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist inalta binecuvantare pentru construirea aici a unui Complex medico-eclesiastic ce trebuia sa cuprinda: o policlinica, patru clinici de specialitate si o manastire.

Manastirea Christiana

In acelasi an - 1992 - s-a inceput constructia policlinicii, ce avea sa fie mai tarziu abandonata si transformata in sediu al Politiei Rutiere Bucuresti, iar in anul urmator s-a pus piatra de temelie si s-a sfintit locul noii manastiri de catre Prea Sfintitul Teofan Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, care a si supravegheat, pana la alegerea sa ca Mitropolit al Olteniei, evolutia tinerei Manastiri Christiana.

Manastirea Christiana

Prin osardia Maicii Starete Benedicta Chirobocea, cu sprijinul Asociatiei Medicale Crestine Christiana, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Romtrans S.A., prin bunavointa d-lui dir. Eugen Bar, al Societatii Comerciale Coninvest S.A. si a altor binevoitori ajutatori, s-au construit chiliile manastirii, arhitect fiind domnul Octavian Neculai de la S.C. Neobos Impex SRL.

Manastirea Christiana

Intre anii 2001-2005, sub directa supraveghere a Prea Sfintitului Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, prin jertfa doamnei Maria Liliana Vasilescu din Belgia, a familiilor Ioan si Viorica Buzincu, Ion si Adriana Chesa si a altor buni crestini din Bucuresti, a fost ridicata, inzestrata cu mobilier sculptat in lemn de stejar si pictata biserica asezamantului, arhitect fiind doamna Gabriela Iamandi, inginer domnul Victor Nedrita din Bucuresti, iar constructor domnul Mircea Irimia din Suceava cu echipa acestuia.

Manastirea Christiana

Pictura in tehnica fresco a fost executata de pictorul Mircea Petrisor din Bucuresti. Tot in aceasta perioada s-a amenajat, intr-o fosta hala de productie construita sa deserveasca intreg complexul preconizat, caminul de batrane al Manastirii Christiana.

Manastirea Christiana

 

Manastirea Christiana si Sfantul Antipa de la Calapodesti

 

Cu prilejul unei vizite pastorale, oficiate in data de 1 iunie 2002, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a daruit comunitatii monahale de la Christiana icoana si o particica din moastele Sfantului Cuvios Antipa Romanul de la Calapodesti, praznuit la data de 10 ianuarie, care a devenit, din acest moment, ocrotitorul Sfinte Manastiri Christiana.

Manastirea Christiana

La data de 2 octombrie 2005, Intaistatatorul Bisericii noastre, insotit de Prea Sfintitul Episcop Vicar Sebastian Ilfoveanul, impreuna cu un ales sobor de slujitori, a tarnosit biserica, inchinata Pogorarii Duhului Sfant si Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si a inaugurat caminul de batrane.

Sfantul Antipa de la Calapodesti

 

Manastirea Christiana - Biserica Pogorarea Sfantului Duh

 

Biserica Manastirii Christiana are un plan treflat, cu dimensiuni generale de 22.20 x 6.70 -10 metri si o amplasare aparte: altarul si naosul sunt incorporate in cladirea caminului de batrane, iar pronaosul si pridvorul in exterior.

Manastirea Christiana

Structura bisericii este constituita din stalpi de beton si zidarie de caramida, naosul fiind acoperit cu o bolta semisferica sprijinita pe pandantivi si arce, iar absidele laterale si cea a altarului fiind acoperite cu semicalote sferice.

Manastirea Christiana

Deasupra intrarii in biserica se afla si un mic cafas, cu acces pe o scara de lemn. Pridvorul deschis este sprijinit pe doua perechi de stalpi cilindrici, iar pe fronton se afla amplasata icoana in mozaic a hramului principal - Pogorarea Sfantului Duh.

Manastirea Christiana

In luna iunie a anului 2007 s-a inceput constructia noii biserici a Manastirii Christiana, pe amplasamentul sfintit inca din anul 1993, bisericuta actuala nemaifacand fata fluxului de credinciosi ce poposesc aici in fiecare duminica si sarbatoare.

Manastirea Christiana

In primavara anului 2008, cu sprijinul Primariei sectorului 2, prin bunavointa domnului primar Neculai Ontanu, s-au reluat lucrarile si la cel de-al doilea corp de chilii, lucrari ce fusesera intrerupte o vreme.

 

Manastirea Christiana - localizare si date de contact

 

In prezent, in Manastirea Christiana vietuiesc 16 calugarite si surori, dintre care doua sunt medici si 11 asistente medicale, unele lucrand si in diferite spitale si fundatii de binefacere din capitala, stareta fiind Stavrofora Benedicta Chirobocea.

Manastirea Christiana

 

Adresa: Bucuresti, sector 2, soseaua Pipera nr. 49.

Accesul se face cu RATB-ul: tramvaiul 5 si cu metroul: coborand la Statia "Aurel Vlaicu".

Cod Postal: 014254Telefon.: 021. 490.82.80 - 021. 490.80.30

Manastirea Christiana

Manastirea Christiana

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 13246

Voteaza:

Manastirea Christiana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE