
Expozitia “The human body” reuseste sa imbine, la limita riscului si a imoralitatii, doua concepte: medicina si comert. Vizitatorul are de ales ca dupa vizita, functie de starea sa sufleteasca, sa fie incantat, deprimat, ceva mai educat sau sa se aleaga cu ceva deviatii comportamentale. Dar asta o vedem si in alte situatii.
Cine spune ca lumea muzeelor nu poate deveni un loc al unei afaceri de succes? In timpurile noaste, in care sangele si chilotii fac audiente record, expunerea publica a unor cadavre jupuite, eviscerate sau disecate asigura profitul din start. Apropo, cu deosebita consideratie, vreau sa comunic maestrului Andrei Plesu profundul meu regret legat de faptul ca articolul domniei sale Romania in chiloti a fost, la scurt timp, batut mar de lipsa chilotilor la o cantareata pe postul TV public. S-a vorbit de impactul educational al expozitiei. Este evident ca pentru o persoana cat de cat educata si pregatita aperceptiv, intrarea in dedesubturile pielii noastre poate fi un bun prilej de a admira minunatul univers al trupului, creatie armonioasa si mareata a Dumnezeului nostru. Astfel, cuvantul Sf. Ap. Pavel poate rasuna cu mai multa putere in acest spatiu al anatomiei: Cele nevazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire. Din acest punct de vedere, expozitia poate fi un real castig, mai ales ca este plasata in cadrul prestigioasei institutii stiintifice a Muzeului Antipa. Imi aduc aminte si acum cu placere de momentele de uimire ale copilariei mele, cand am deschis pentru prima data un atlas anatomic sau, mai surprinzator, cand am dat in laboratorul scolar peste un mulaj al corpului uman, cu organe care se puteau desprinde si desface. Si, desi mi-am dorit enorm sa ajung si eu vreodata la Antipa, n-am reusit pana acum, din diverse motive. Poate acum am ocazia.
Mi-au mai spus unii ca, crestineste vorbind, este un sacrilegiu sa expui asa trupurile. As reflecta mai adanc inainte sa spun asa ceva. Prin asta, putem da apa la moara celor care ne vad pe noi, preotii, ca pe niste inchizitori ai stiintei. Sa ne aducem aminte ca primele disectii de trupuri, in scop anatomic, au starnit furie prin randul unor clerici, manifestata uneori incendiar, prin niste arderi pe rug. Cata vreme organizatorii respecta legislatia in domeniu, nu cred ca Dumnezeu se supara ca ii admiram creatia. Daca mai stim sa i-o admiram si daca suntem pregatiti pentru asta…Caci de aici incepe, dupa mine, latura sensibila si discutabila a expozitiei. Mersul la limita intre mulaj si real. Un animal il impanezi si il expui public pentru studiu. La un om...cat de morala este aceeasi procedura? Insa mai putin s-a vorbit despre impactul emotional al expozitiei. Oare de ce Creatorul nu ne-a lasat sa umblam pe strazi cu muschii si organele atarnand la vedere si ne-a inzestrat cu un invelis de piele, care sa acopere toata "masinaria” noastra interna? Motivul este, cred, ca nu toata lumea este pregatita pentru anatomie: oase, sange si organe. De aceea, tot Sf. Ap. Pavel scria: Dar vedeti ca nu cumva aceasta libertate a voastra sa ajunga poticnire pentru cei slabi. Unii se vor grabi si ii vor sfatui pe acestia sa stea acasa si sa nu viziteze expozitia. Usor de zis. Dar sunt destui cei care stiu ca tutunul, drogurile, pornografia pot face rau. Sau ca productiile video care expun anatomia sunt catalogate cumva. Si totusi, din curiozitate, slabiciune, anturaj sau teribilism, iata ca acestea se consuma si uneori provoaca drame sociale si umane.
Pana si un banal cutit de bucatarie se poate transforma intr-o arma criminala, functie de starea celui ce-l detine. Desi, este adevarat, n-am vazut pe cutite, la raft, recomandari speciale. Prin urmare, nu-mi poate nimeni garanta ca, pentru cei mai lipsiti de educatie, slabi de constiinta sau dornici de senzatii tari, vizionarea acestei expozitii nu poate avea un impact negativ, indiferent ca este pe termen scurt, mediu sau lung. Sunt inca destui cetateni instabili psihic sau emotional, care confunda ecranul televizorului sau calculatorului cu viata reala. Impuscaturile din SUA, din ultima vreme, sau reactiile celor robiti de lumea virtuala sau a filmelor, sunt un motiv serios de ingrijorare, referitor la expunerea celor instabili la factori puternic emotivi. Si atunci, cat de siguri putem fi pe impactul emotional lasat de vederea unui trup uman real (chiar daca este plastinat) jupuit, insangerat, eviscerat sau taiat bucatele? Din pacate, atat cat m-am documentat eu, n-am vazut vreo preocupare a organizatorilor in acest sens. Doar recomandarea ca vizita copiilor sub 10 ani sa fie insotita de un profesor sau parinte astfel incat sa inteleaga cat mai bine ceea ce vor vedea si sa primeasca raspunsuri la intrebarile lor de la o persoana in care au incredere. Asadar, la momentul actual, oricine doreste, de la om de stiinta si pana la psihopat cu acte, poate cumpara nestingherit un bilet. Cred ca asta este discutia ratata de organizatori.
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
-
Legatura interioara dintre Moartea si Invierea Domnului
Publicat in : Dogma -
Cu moartea pe moarte calcand
Publicat in : Religie -
Moartea mea intre Dumnezeu si mine
Publicat in : Editoriale -
Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Rugaciune la moartea unuia din soti
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.