
Instantele judecatoresti pentru monahi
Art.237 - Pentru judecarea simplilor monahi si monahii, cum si a ierodiaconilor si ieromonahilor, va functiona in fiecare manastire si schit, cu obsti de la 12 membri in sus, un Consiliu de Judecata format din 2 - 4 monahi sau monahii, locali, alesi de sobor si confirmati de Chiriarhul respectiv, pe termen de 4 ani, prezidati de staretul lor, la care vor veni spre judecata si monahii si monahiile din manastirile cele mai apropiate, care nu-si au obstea legala, pentru a se putea judeca la vatra lor.
Pentru abaterile usoare de la regulile monahicesti, staretul, in dorinta de a indrepta pe cel abatut, intrebuinteaza urmatoarele mijloace:
A. La prima abatere, sfatul duhovnicesc si dojana in particular, mai ales daca abaterea n-a fost insotita de scandal public.
B. La recidiva, observatia publica, in fata intregului sobor. Pentru abateri disciplinare ca cele prevazute la art.2 din prezentul Regulament, cazul se supune in tratarea si hotararea Consiliului de Judecata, care poate aplica urmatoarele canonisiri:
a. Punerea la metanii in biserica, in timpul serviciului divin;
b. Oprirea de a savarsi anumite lucrari sfinte;
c. Oprirea portiei de la trapeza, afara de paine, pe una sau mai
multe zile;
d. Oranduirea la ascultari inferioare;
e. Trimiterea pe un anumit timp la vreunul din schiturile supuse manastirii, daca sunt asemenea schituri;
f. Oprirea totala de la savarsirea celor sfinte, pe timp limitat.
Pentru delicte si crime disciplinare, ca cele prevazute la art.3 din Regulament, in urma incheierii unui proces verbal al Consiliului de Judecata, prin care se arata abaterile si delictele vinovatului, cazul se trimite, prin Episcopul respectiv, conform art.68, lit.b din Regulament, in judecata Consistoriului Monahal Eparhial.
Daca Episcopul gaseste de cuviinta, inainte de a deferi cazul judecatii, dispune efectuarea unei anchete de catre exarhul manastirilor sau alt delegat al sau.
Art.238 - Pentru judecarea staretilor, staretelor, protosinghelilor si arhimandritilor, ca si pentru delictele disciplinare prevazute la art.3 din prezentul Regulament, va exista in fiecare Eparhie un Consistoriu Monahal Eparhial, compus din trei arhimandriti sau, in lipsa, stareti, numiti de Chiriarh pe timp de 4 ani, sub presedintia unuia dintre ei, desemnat de Chiriarhul respectiv, care va judeca dupa normele prevazute in acest Regulament, Consistoriul Eparihial.
Pentru judecarea recursurilor impotriva hotararilor date de Consistoriul Monahal Eparhial, va functiona un Cosistoriu Monahal Central, compus din cinci membri (arhimandriti) cu studii teologice superioare, cate unul din fiecare Mitropolie si Arhiepiscopie, sub presedintia unuia dintre ei, desemnat de Patriarh, care va judeca dupa normele prevazute in prezentul Regulament, pentru Consistoriul Central.
In caz de condamnare la caterisire, sau excludere din monahism, recursul se indreapta catre Sfantul Sinod, care va proceda ca si cu recursurile clerului de mir, trimitand, in caz de admitere a recursului, spre judecare in fond hotararea recurata, la Consistoriul Central Monahal.
Art.239 - Chiriarhul respectiv, pentru Consistoriul Eparhial Monahal, sau Patriarhul pentru Consistoriul Monahal Central, aproba sau respinge motivat sentintele pronuntate de aceste instante si, cand e cazul, le trimite spre rejudecare, potrivit normelor din prezentul Regulament.
Instruirea, anchetarea, procedura de judecata, etc. pentru instantele de judecata monahala, vor fi cele prevazute in acest Regulament pentru instantele de judecata ale clerului de mir.
Art.240 - in eparhiile care nu au un numar de monahi care sa impuna infiintarea instantelor de judecata pentru monahi, aceste instante vor fiinta pe mitropolii.
Dispozitii finale
Art.241 - Fiecare sedinta a Consistoriilor se deschide prin rostirea rugaciunii "imparate Ceresc", de catre presedinte si se termina cu rugaciunea "Tatal nostru".
Art.242 - Pentru fiecare amanare solicitata de reclamanti sau reclamati, de recurenti sau recurati, cat si pentru hotararile definitive, ca si cele cu recurs, se vor prevedea de instanta respectiva, dupa apreciere, anumite taxe, drept cheltuieli de judecata, ce se fac venit in bugetul instantei, prin care se suporta cheltuielile acesteia. Sumele fixate se achita anticipat. Cuantumul lor maxim il fixeaza serviciul economic al Eparhiei.
Art.243 - Acest Regulament intra in vigoare de la data publicarii sale in "Biserica Ortodoxa Romana", Buletinul oficial al Patriarhiei Romane.
Art.244 - Toate dispozitiile regulamentare contrarii sunt si raman abrogate.
Art.tranzitoriu - Procesele in curs de judecata, la data aprobarii prezentelor modificari, se solutioneaza in conformitate cu modificarile aduse si incluse in Regulamentul de fata.
-
Tunderea in monahism
Publicat in : Organizare B.O.R. -
Talcuirea randuielii tunderii in monahism - Pr. Arsenie Boca
Publicat in : Religie -
Idealul apropierii de Dumnezeu prin monahism
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.