De ce trebuie sa ne rugam pentru cei adormiti?

De ce trebuie sa ne rugam pentru cei adormiti? Mareste imaginea.

Sambata, 22 iunie 2024, se face pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de vara. Credinta in nemurirea sufletului ne face sa fim preocupati de starea celor trecuti in lumea vesniciei. Credem in puterea rugaciunilor pentru cei adormiti, chiar daca nu stim starea in care acestia se afla. Pentru cei din iad, rugaciunile noastre pot imbunatati soarta acestora pana la iertarea totala a pacatelor si intrarea in Imparatia lui Dumnezeu. Iar pentru cei din rai, efectul acestor rugaciuni poate face ca o persoana dintr-o stare de fericire inferioara sa ajunga in una superioara.

Mentionam ca dupa moarte, urmeaza Judecata particulara a lui Dumnezeu, in urma careia sufletul intra fie intr-o stare de fericire pe care noi o numim rai, fie intr-una de suferinta cunoscuta sub denumirea de iad. Aceste stari sunt provizorii, ele dureaza pana la Judecata universala cand vor avea loc hotararile finale.

Protestantii au optat pentru predestinatie, in sensul ca fiecarui om i s-a stabilit o anumita soarta in lumea de dincolo. Catolicii vorbesc de purgatoriu, afirmand ca intre rai si iad exista un spatiu intermediar in care sufletele pacatosilor se purifica prin foc.

Noi ortodocsii ne rugam, insa nu singuri, ci impreuna cu sfintii si cu Maica Domnului. In urma acestor rugaciuni pot avea loc schimbari, dar numai in sens pozitiv, adica de la mai-rau la mai-putin rau si de la mai-putin bine la mai-mult bine.

Importanta este si pomenirea pe care o face preotul la proscomidie. El scoate dintr-o prescura miride pentru cei morti, le pune sub Sfantul Agnet in timp ce le rosteste numele. In cadrul Sfintei Liturghii, Sfantul Agnet se preface in Trupul lui Hristos, iar miridele care simbolizeaza sufletele celor adormiti, participa la sfintenie prin prezenta lor pe acelasi disc pe care se afla si Agnetul.

IPS Bartolomeu Anania ne spune ca daca ne dorim ca rugaciunea noastra sa fie putere pentru cei morti, e necesar ca noi sa devenim puternici, adica lipsiti de pacat. Sa cautam si noi sa traim cat mai curat, ca si rugaciunile noastre sa devina mai puternice.

In concluzie, credem si marturisim ca prin rugaciunile noastre, sufletele pentru care ne rugam pot ajunge intr-o stare mai buna decat aceea in care se aflau atunci cand s-au despartit de trup. Noi suntem datori sa-I cerem lui Hristos sa aiba mila si iertare pentru cei morti, insa hotararea Ii apartine Lui.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

22 Iunie 2024

Vizualizari: 31925

Voteaza:

De ce trebuie sa ne rugam pentru cei adormiti? 4.22 / 5 din 9 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-09-20 23:46

    "Pomenirea celor trecuţi la Domnul, adică a celor decedaţi sau repausaţi, ori răposaţi, cum se mai spune în unele părţi ale ţării, are trei semnificaţii profunde: mai întâi de toate, pomenirea aceasta, ca exerciţiu al neuitării, este un act de credinţă ortodoxă; în al doilea rând, ea este un act de iubire milostivă şi, în al treilea rând, ea este un act de speranţă fermă că ne vom întâlni cu cei dragi ai noştri la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos întru slavă". (Patriarhul Daniel)Sa-i odihneasca Dumnezeu pe toti cei adormiti intru fericire.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE