Jaroslav Pelikan

Jaroslav Pelikan Mareste imaginea.

Jaroslav Pelikan, erudit istoric al doctrinei crestine, s-a nascut in 1923, Akron, Ohio, intr-o familie luterana (bunicul sau era episcop al Sinodului Bisericilor Luterane Evanghelice din America).

Profesor de istorie emerit la Universitatea Yale, a primit mai mult de treizeci si cinci de distinctii din partea a numeroase universitati din toata lumea, precum si premii si medalii din partea unor institutii si societati academice. A fost numit membru de onoare al Fundatiei Carnegie pentru Perfectionarea invatamantului intre 1982-1983 si 1990-1991. in 1983, guvernul Statelor Unite i-a acordat Premiul Jefferson, cea mai inalta distinctie in domeniul umanisticii, iar in 1985 i-a fost decernata medalia Haskins de catre Academia Americana de Studii medievale, in 1989 a primit premiul de excelenta din partea Academiei Americane de Religie, iar in 1990 i s-a acordat medalia "Umanita" a Bibliotecii Newberry. in 1992 i s-a decernat premiul "Literary Lions" din partea Bibliotecii Publice din New York, si tot in acelasi an a primit medalia Jan Amos Komensky a Republicii Federale Cehe si Slovace.  Din 2994 a fost membru in Comitetul Presedintelui SUA pentru Arte si Stiinte Umanistice si presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte.

Printre numeroasele cursuri pe care le-a sustinut amintim: Prelegerile Gauss la Universitatea Princeton; Prelegerile Gifford la Universitatea din Aberdeen; Prelegerile Jefferson la Fundatia Nationala pentru Stiinte Umanistice; Prelegerile Jerome la Academia Americana din Roma si Universitatea din Michigan; Prelegerile Mellon la Galeria Nationala de Arta; Prelegerile William Clyde De Vane la Univesitatea din Yale.

Mary Through the Centuries este cea de-a treizeci si patra carte scrisa de Jaroslav Pelikan. Prima sa carte, From Luther to Kierkegaard, a fost publicata in 1950. Lucrarea in cinci volume The Christian Tradition: A History of the Development of Doctrine, 1971-1989 este recunoscuta ca fiind prima istorie de acest gen.

Printre numeroasele carti publicate sub ingrijirea lui Pelikan, mentionam editia in douazeci si doua de volume a lucrarii Luther's Works, 1955-1971. Alte carti scrise de Pelikan si publicate la Yale University Press: Development of Christian Doctrine, 1969; The Vindication of Tradition, 1984 ; Jesus Through the Centuries, 1985; Imago Dei, 1990; The Idea of the University - A Reexamination, 1992; Christianity and Classical Culture, 1993; Faust the Theologian, 1995; The Reformation of the Bible / The Bible of the Reformation, 1996.

Pentru cea mai mare parte a vietii sale Jaroslav Pelikan a fost luteran fiind hirotonit pastor in aceasta traditie. In 1998, impreuna cu sotia sa au trecut la credinta ortodoxa.
A murit pe 13 mai 2006, la varsta de 82 , dupa ce a purtat o indelungata lupta cu boala nemiloasa a secolului, cancerul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1849

Voteaza:

Jaroslav Pelikan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE