Maica Gavrilia Papaiannis

Maica Gavrilia Papaiannis Mareste imaginea.

In cadrul sedintei de lucru din 3 octombrie 2023, prezidata de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a anuntat canonizarea Maicii Gavrilia Papaianni. Mitropolia de Leros, Kalymnos si Astypalaia avand in jurisdictie manastirea inchinata Sfintilor Arhangheli din Insula Leros, unde maica Gavrilia Papaianni a fost inmormantata, i-a incredintat Mitropolitului Chiril de Rodos alcatuirea slujbei acestei sfinte a Bisericii Ortodoxe.

Maica Gavrilia Papaiannis isi merita cu adevarat numele de "Amma", ea fiind maica duhovniceasca multora dintre cei ce au intalnit-o. Cunoscuta sub denumirea de "Gherontissa Gavrilia", adica "cea batrana" si imbunatatita cu viata, ea este o monahie nascuta in Constantinopol, in data de 15 octombrie 1897, din familia de greci Papaianni. Pana la 26 de ani, ea a vietuit impreuna cu familia in Constantinopol. Mai apoi, intreaga familie s-a mutat in Tesalonic, iar ea a plecat in Anglia in anul 1938.

Ajunsa in Anglia tanara a studiat medicina, devenind foarte buna ca medic ortoped si psihoterapeut. Dupa terminarea Razboiului, ea a primit posibilitatea de a deveni cetatean britanic. Cu toate acestea, ea nu a primit, in anul 1945, ea fiind deja inapoi acasa, in Grecia.

Pana in anul 1954, cea care va ajunge Maica Gavriila a lucrat in propriul cabinet din Atena. Murind mama ei, ea si-a inchis cabinetul. Dupa aceasta mare schimbare din viata ei, tanara Gavriila a mers pana in India, unde mai bine de 5 ani a ajutat zilnic pe cei mai bolnavi si parasiti oameni dintre cei saraci. In special, ea a ajutat pe cei leprosi.

Maica Gavrilia Papaiannis

In anul 1959, tanara va merge la Manastirea Sfanta Maria si Marta din Betania, aflata in Palestina, spre a se calugari. Drept ascultare si canon de rugaciune, ea a primit ca in primul an de manastire sa nu citeasca nimic altceva afara de Sfanta Evanghelie si pe Sfantul Ioan Scararul. La aceasta manastire ea a stat vreme de trei ani.

In anul 1962 ea pleaca in Franta, in cadrul unei actiuni de misiune ortodoxa, iar mai apoi ajunge in America. Anul urmator ea se afla din nou in Grecia.

Parintele Amfilohie Makris din Patmos o va tunde in schima mica monahala, in Pestera Sfantului Antonie. La scurt timp dupa aceasta, ea va pleca din nou in India, avand drept motivatie asistenta sociala a celor grav bolnavi. De aceasta data ea a stat aici vreme de inca tre ani.

In perioada anilor 1950-1960, Maica Gavrilia avea cateva mii de prieteni duhovnicesti in intreaga lume, pe care ii si pomenea la rugaciunile zilnice. In perioada anilor 1967-1977, ea a efectuat mai multe calatorii misionare in Africa, in Europa, in America si in Sinai. Din anul 1977, ea a vietuit intr-un cartier ascuns al Atenei.

In anul 1989 ea s-a mutat in Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, din Insula Eghina. In anul 1990, la inceputul Marelui Post, ea a fost spitalizata pentru cancer limfatic. Dupa un numar de 40 de zile de spitalizare, ea va putea merge pe picioare, cancerul disparand.

Dornica de cat mai multa liniste, impreuna cu o alta maica, s-a retras in Insula Leros. Locul ales se va bucura, la scurt timp, de ridicarea Schitului Sfintii Arhangheli. In ultimul an al vietii sale, Maica Gavrilia va primi schima mare.

Maica Gavrilia Papaianni a trecut la Domnul in data de 28 martie 1992. Maica nu a ingaduit sa se publice nimic despre ea, in cursul lungii sale vieti. Abia in anul 1996, fii si fiicele ei duhovnicesti au adunat cateva materiale despre viata si faptele ei cele minunate.

Maica Gavrilia Papaiannis - Cuvinte de invatatura

A pasi in viata de familie este ca si cum ai intra in manastire.

Orice loc poate deveni locul Invierii. Este de-ajuns sa traiesti smerenia lui Hristos.

Sa nu va doriti multe lucruri, mai multe decat aveti si care sunt indepartate.
Mai bine ingrijiti-va sa sfintiti cele pe care le aveti.

Cel mai important act filantropic este de a-i vorbi de bine pe semenii nostri.

Imi pun rasa si nu mai spun nimic, decat daca sunt intrebata. Rasa vorbeste.

Daca ai dragoste pentru toata lumea, intreaga lume e frumoasa.

Iisus Hristos a dat regula de aur: singur si cu ceilalti.

Punctul nostru cel mai slab sunt multele cuvinte si discutii.

Limbajul lui Dumnezeu este tacerea.

Este de ajuns sa iubesti si se produc minuni.

Intotdeauna inainte… chiar si cu pas de testoasa!

Dragostea este mereu pe Cruce.

Cel mai mare cadou de Craciun pe care I-l putem oferi lui Hristos suntem noi insine.

Sa nu uiti niciodata ca esti al Lui.

Cand mintea nu este risipita de lucruri lumesti si ramane unita cu Dumnezeu, chiar si cand spunem un simplu Buna ziua, cuvintele rostite devin o binecuvantare.

Cel care nu vrea sa vada pe nimeni nu este om.

Putine cuvinte, multa dragoste. Catre toti. Oricine ar fi ei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2023

Vizualizari: 10740

Voteaza:

Maica Gavrilia Papaiannis 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2014-03-28 16:01

    "Cand ai gand de judecata, sa rogi pe Dumnezeu sa ti-l ia in acel ceas ca sa poti iubi acea fata (pe care o judeci) asa cum o iubeste El. Atunci Dumnezeu te va ajuta si o sa vezi ale tale scapatari. Daca Hristos era vizibil, vei avea judecata? Daca nu-ti place de cineva gandeste-te ca pe fata lui vezi pe Hristos. Atunci nu vei indrazni nici sa gandesti sa spui vreun cuvant de judecata. Trebuie sa-i iubim pre oameni si sa-i imbratisam precum ni-i aduce Dumnezeu". Maica Gavrilia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE