Mitropolitul Bartolomeu

Mitropolitul Bartolomeu Mareste imaginea.

Pe 18 martie 1921 s-a nascut Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania.

Pe 31 ianuarie 2011, pleca la Domnul marele ierarh al Clujului, Mitropolitul Bartolomeu. Motiv sa reluam, fie si pe scurt, tentativa de a raspunde la intrebarea: ce il facea pe ierarhul si parintele nostru atat de deosebit?

Daca exista un fir rosu in viata plina de coborari si urcusuri a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, atunci acesta consta in dorinta de libertate. A platit scump, cei de stanga acuzandu-l de complicitate cu dreapta si cei de dreapta ca ar fi de stanga. Fiind liber interior, nesantajabil, a tarat dupa el tot timpul bolovanii calomniei si ai invidiei, reusind sa nu se innece. Asa cum o intelegea si traia, libertatea era pentru el lupta permanenta cu strambatatea, compromisul si coruptia. In esenta, lucrarea pacatului tocmai in aceasta consta: sa deformeze, sa compromita si sa corupa darurile lui Dumnezeu. Iata motivul pentru care cine doreste sa isi pastreze libertatea nu poate fi decat impotriva falsului, a flexibilitatii prost intelese si a lacomiei. In buna traditie filocalica, dorinta de a ramane liber este si singura cale de a ramane in Adevar.

Figura ierarhului a fost asociata pozitiei ferme, clare si argumentate. Era vocea prin excelenta a Bisericii noastre, una a carei lipsa este astazi, in plina criza, dureros resimtita. Predicile sale de la Nicula, de pilda, erau lecturi social-teologice, adica incadrau mesajul duhovnicesc in orizontul contemporanilor. La cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania, de Adormirea Maicii Domnului, se facea auzit glasul Bisericii in acceptiunea nu de institutie, ci de spatiu al confruntarii dintre Evanghelia lui Hristos si realitate. Un exercitiu care, cum altminteri?, doare si chiar raneste pe unii, dar ii tamaduieste si incurajeaza pe altii. De la coruptia spirituala la poluarea mintii si de la asumarea unui loc demn in Europa la defectele clasei politice - mesajele pastorului trezeau si surprindeau, aratand ce inseamna concret asumarea spirituala a prezentului. Fara sa isi propuna o agenda proprie, nefiind manat de niciun interes ideologic, Mitropolitul Bartolomeu rezona pur si simplu la grijile, temerile si preocuparile celor din jurul sau. A reusit sa fie o constiinta pentru ca stia sa asculte.

Tipologia intrupata de el este a ierarhului deschis si ferm deopotriva, onest, uman, tinandu-si rangul cu naturalete, liturghisind cu seriozitate, dar nu incruntat, inspirand respect, corect in decizii, fiind consecvent cu principiile, aplicand iconomia doar spre indreptare, iar nu din complicitate sau comoditate, acordand mereu inca o sansa, inconjurat in buna parte de colaboratori avand propriile lor opinii, iar nu doar de lingai, capabil sa isi recunoasca greselile si, in limitele posibilului, sa le corecteze, generos, delimitandu-se de lichelism, mai ales de cel practicat in Biserica, reticent la orice tentativa de anexare politica, inzestrat cu viziune, curios, in stare sa invete din mers, la 80 de ani, inclusiv cum se scrie la calculator si cum se trimite un email. Departe de a fi fost sau de a se fi considerat pe sine perfect, Mitropolitul Bartolomeu nu a renuntat pe durata unei vieti lungi si spectaculoase sa ajunga cat mai aproape de idealul prietenilor lui Dumnezeu. De unde si dorinta lui, simplu formulata, de a fi inauntru, in Casa Tatalui, fie si lipit de zid.

Un slujitor al Bisericii care isi pune permanent problema propriei mantuiri, nu are cum sa nu vegheze la curatenia aerului spiritual pe care semenii lui il respira, nu are cum sa nu denunte impostorii, pe falsii profeti, pe cei aflati vremelnic si nevrednic in fruntea comunitatii civile sau de credinta deopotriva. Aceasta luciditate, dublata de arta cuvantului bine si corect scris sau rostit, il face pe Mitropolitul Bartolomeu un posibil model. Mai ales pentru tineri. Nu este deloc intamplator ca Fundatia pe care a initiat-o si care ii poarta numele se dedica elevilor si studentilor merituosi, dar lipsiti de resurse. Iata un alt fel de a construi catedrale. Din suflete.

Dumnezeu sa il pomeneasca intru Imparatia Sa!

Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

IPS Bartolomeu Anania - Predici Audio

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 19 Noiembrie 2017

Pe aceeaşi temă

18 Martie 2016

Vizualizari: 2671

Voteaza:

Mitropolitul Bartolomeu 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Stefan PopaPostat la 2013-03-19 03:01

    Mitropolitul Bartolomeu a fost cunoscut ca fiind un om „greu” de carte, unul dintre cei mai apreciaţi oratori ai Bisericii Ortodoxe. Mulţi dintre credincioşii ortodocşi s-au apropiat de el, mai întâi, prin predică şi apoi l-au cunoscut pe omul şi scriitorul Valeriu Anania şi Părintele duhovnicesc Bartolomeu. „Cred în scânteia divină a omului şi în capacitatea lui de a înfrânge răul din lume, cred în frumuseţea, bunătatea şi adevărul său, în putinţa lui de a se depăşi până la jertfă şi sfinţenie, cred în libertatea, în forţa creatoare, în iubirea, lacrima şi bucuriile lui. Cred în vigoarea şi trăinicia neamului meu, în ascendentul său spiritual asupra istoriei, cred într-o pace finală a omenirii. Mai cred în omenia lui Dumnezeu şi în talentul greierilor de a-mi inspira duioşii natale”, avea să spună înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe. Dumnezeu să-l pomenească în Împărăţia Sa! Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE