Panagiotis Nellas

Panagiotis Nellas Mareste imaginea.

Panagiotis Nellas, prin activitatea sa teologica, se numara, alaturi de Christos Yannaras si V. Gondikakis, printre deschizatorii de drum, ai teologiei neopatristice grecesti contemporane.

Panagiotis Nellas – viata si activitatea

Panagiotis Nellas s-a nascut in 1936 in satul Makrakomi da langa Lamia (Tesalia). La numai doi ani dupa moartea timpurie a tatalui din 1946, se va stabili in Atena unde va deveni membru al fratiei “Zoi”. In capitala Greciei avea sa studieze, intre anii 1954-1959, teologia la Facultatea din Atena. Dupa anul 1960, cand isi satisface stagiul militar, devine predicator al Arhiepiscopiei Atenei. In acelasi timp va se va ocupa de organizarea operei de catehizare lucrand in cadrul biroului pentru tineret, al institutiei oficiale a Bisercii elene, “Apotoliki Diakonia”.

La inceputul anilor ‘60 face si el parte din cercul din jurul lui D. Kutrubis care-I trezeste interesul pentru studiul operei lui Cabasila si al monahismului ortodox.

Intre 1964 – 1966 se afla pentru o bursa de studii post universitare (pe tema monahismului) in franta, la Lile si Paris. In capitala Frantei va stabili contacte cu Paul Evdochimov si Institutul Sfantul Serghie. Intre 1966-1967 obtine o bursa la Roma studiind tema mariologiei. Participa la numeroase congrese in Grecia si strainatate.

In primavara anului 1966 impreuna cu alti doi tineri,  Nellas, s-au stabilit ca novici la Schitul Manasturii Iviron, sub povatuirea lui “gheron ” Paisie. Insa, pentru Nellas sederea in Sfantul Munte se va limita doar la un stagiu de trei luni, in timp ce ceilalti doi se vor stabili definitv.

Desi nu s-a facut monah (cum nu a devenit nici cleric), ci s-a intors in lume, P. Nellas nu s-a casatorit. A ramas insa profund legat de Sfantul Munte si de parintii duhovnicesti de acolo. Anual se stabilea pentru perioade indelungate  la Manastirea Stavronikita. O marte parte a lucrarii sale fundamentale “Omul - animal indumnezeit”, a fost scrisa in acest loc.

Intors la Atena, din 1968 si pana la moarte, Nellas va functiona cu mare succes ca profesor de religie la cunoscutul liceu Arsakeion din capitala elena. Tot acum devine cercetator si colaborator la recent infiintatul Institut de studii patristice al Patriarhei Ecumenice de la Manastirea Vlatadon din Tesalonic.

Cea mai mare parte a operei sale teologice a fost inchinata Sfantului Nicolae Cabasila. In 1969 publica “Prolegomene la studiul lui Nicolae Cabasila”. In 1975 a urmat o monografie si mai detaliata. 

In 1968 Nellas a lansat seria “Epi tas Pegas”, “La Izvoare”, care avea drept model cunoscuta colectie catolica “Sources Chretiennes”, insa la o scara mult mai mica.

El insusi a contribuit la primul volum, publicand o serie de omilii despre Maica Domnului ale lui Cabasila.

Fiecare volum contine textul grec original, precum si traducerea in limba greaca moderna. Textul este insotit de numeroase note si comentarii. In acest sens Episcopul Kallistos Ware spunea: “Scopul sau in aceasta, ca de altfel in toata activitatea teologica, a fost sa descopere gandirea patristica lumii moderne, sa-i faca pe Parinti inteligibili si relavanti crestinilor din zilele noastre care nu sunt specialisti in teologie, sa-i faca pe Parinti sa ne vorbeasca precum niste contemporani”.

In slujba acestui proiect Nellas a fondat in 1982 revista “Synaxis”, aducand impreuna o mare varietate de autori, nu numai din randul teologilor, ci si al oamenilor de cultura (scriitori, artisti etc).

In 1974 devine doctor in teologie al Facultatii de Teologie din Atena cu teza ”Indreptarea omului in Hristos la Nicolae Cabasila”.

Moare in anul 1986 la varsta de cincizeci de ani. Despre moartea inainte de vreme a lui Nellas, Episcopul Kallistos Ware afirma: “Este o pierdere tragica pentru teologia greaca, deoarece, impreuna cu Christos Yannaras, prietenul sau inca din vremea studentiei, Panagiotis Nellas a fost probabil cel mai original ganditor religios al “generatiei de mijloc” activ in Grecia de astazi, care, la vremea mortii sale se afla la apogeul activitatii creatoare”.

Panagiotis Nellas si parintele Dumitru Staniloae

Panagiotis Nellas a legat o profunda prietenie si admiratie fata de persoana parintelui Dumitru Staniloae. Acesta chiar si-a propus sa faca cunoscuta in Grecia o parte din lucrarile marelui teolog roman, prin traducerea acestora in limba elena.

In acest sens, in 1973 ca prim volum al seriei “La izvoare”, apare” Mystagogia Sfantului Maxim Marturisitorul" cu o ampla introducere si vaste note si comentarii semnate de Parintele Dumitru Staniloae.

Apoi, in 1976, Panagiotis Nellas semneaza o prefata la traducerea neogreca a studiului parintelui Staniloae: “In problema intercomuniunii.”

Inainte de sfarsitul sau neasteptat, Nellas pregatise un numar intreg al revistei “Synaxis”, 19/3/1986, dedicat parintelui Staniloae si Ortodoxiei romanesti. Acesta a fost primul numar al revistei publicat dupa moartea sa.

La randul sau, parintele Dumitru Staniloae spunea despre lucrarea “ Omul - animal indumnezeit ca, „in ea autorul a dat teologiei ortodoxe cea mai cuprinzatoare si mai fidela expunere a antropologiei patristice, care a fost tot timpul si este si azi antropologia Bisericii Ortodoxe.”

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2275

Voteaza:

Panagiotis Nellas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE