Femeia, cinstita de Inviere!

Femeia, cinstita de Inviere! Mareste imaginea.

Niciodata si nicaieri nu a fost femeia mai cinstita decat in Biserica lui Hristos. Fecioria este cinstita deopotriva cu maternitatea, caci nici fecioria nu rusineaza, nici maternitatea nu pierde.

Apostolul Pavel o arata pe femeie ridicata deja la vrednicia de a fi iubita precum Iisus Hristos a iubit Biserica. "Barbatilor, iubiti pe femeile voastre, dupa cum si Hristos a iubit Biserica, si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin cuvant, si ca s-o infatiseze Siesi Biserica slavita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie sfanta si fara de prihana. Asadar, barbatii sunt datori sa-si iubeasca femeile ca pe insesi trupurile lor. Cel ce-si iubeste femeia pe sine se iubeste. Caci nimeni vreodata nu si-a urat trupul sau, ci fiecare il hraneste si il incalzeste, precum si Hristos Biserica, pentru ca suntem madulare ale trupului Lui, din carnea Lui si din oasele Lui. De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica" (Efeseni 5, 25-32).

Femeia, cinstita de Inviere !

Indata dupa Inviere, Mantuitorul s-a aratat pe Sine unei femei, Mariei Magdalena. Ea este primul om care l-a vazut pe Iisus inviat din morti si tot ea le-a vestit Apostolilor vestea cea mare: "Hristos a inviat!" In persoana acestei femei purtatoare de mir, Dumnezeu cinsteste inca o data neamul femeiesc.

Sfantul Ioan Gura de Aur, intr-un cuvant adresat femeilor crestine, cu dorinta de a le face sa iubeasca smerenia si curatia femeilor mironosite, iar nu podoabele aurite ale femeilor usoare, spune:

"Uita-te cum si Domnul, prin femei, binevesteste ucenicilor! Domnul ridica la cinste neamul cel mai dispretuit, neamul femeiesc, ii da bune nadejdi si-i vindeca durerea.

Care dintre voi n-ar vrea sa fie ca acelea si sa cuprinda picioarele lui Iisus? Puteti si acum, toti cati vreti! Puteti sa-I cuprindeti nu numai picioarele, ci si mainile, si capul acela sfant, impartasindu-va, cu cuget curat, cu infricosatoarele Taine. Nu numai aici, pe pamant, ci Il veti vedea si in ziua aceea a Judecatii, cu slava aceea nespusa, cand va veni cu popor de ingeri, daca veti vrea sa fiti iubitori de oameni, daca veti vrea sa fiti milostivi si veti auzi nu numai aceste cuvinte: "Bucurati-va!", ci si cuvintele acelea: "Veniti, binecuvantatii Parintelui Meu, de mosteniti Imparatia cea gatita voua de la intemeierea lumii" (Matei 25, 34). Fiti, dar, milostivi, ca sa auziti aceste cuvinte!

Iar voi, femeilor, care purtati bijuterii de aur si ati vazut drumul acestor femei, lepadati, chiar tarziu, boala poftei dupa aur! Deci, daca doriti sa fiti cu acele femei, schimbati podoaba cu care sunteti impodobite cu podoaba milosteniei."

*

Femeia este cinstita mai ales in persoana Fecioarei Maria, din care S-a nascut trupeste Fiul lui Dumnezeu. Femeia este cinstita iarasi de Iisus Hristos, prin multe dintre minunile Sale. Nici dupa Inviere nu a uitat Dumnezeu s-o cinsteasca pe femeie. De aceea, El se arata mai intai unei femei, iar nu unui barbat, fie el si Apostol.

Teodor Danalache

Cuvioasa Maria Magdalena

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

03 Mai 2020

Vizualizari: 2329

Voteaza:

Femeia, cinstita de Inviere! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE