Parintele Gala Galaction - Grigore Pisculescu

Parintele Gala Galaction - Grigore Pisculescu

Parintele Gala Galaction, cum este indeobste cunoscut scriitorul roman Grigore Pisculescu, fost un preot ortodox, scriitor de opere literare si profesor universitar de teologie. Numele sau real nu a fost suficient de vehiculat, majoritatea cunoscandu-l pe autor dupa numel sau fictiv, pseudonimul literar "Gala Galaction".

Parintele Gala Galaction s-a nascut in data de 16 aprilie 1879, in localitatea Didesti, judetul Teleorman si a trecut la cele vesnice in ziua de 8 martie 1961, in localitatea Bucuresti. Pe langa multe alte calitati, cel mai mare merit al sau ramane traducerea Sfintei Scripturi in limba romana.

Parintele Grigore Pisculescu - Gala Galaction

Parintele Grigore Pisculescu, cunoscut mai ales sub pseudonimul literar Gala Galaction, s-a nascut in data de 16 aprilie 1879, in localitatea Didesti, judetul Teleorman, in familia unui taran de origine aromana. Mama sa era fiica de preot.

In perioada interbelica, cu ajutorul poetului Tudor Arghezi, parintele desfasoara o activitate publicistica vrednica de lauda, editand revistele "Cronica" si "Spicul", care apar neintrerupt, in perioada anilor 1915-1918. Lucrarea sa de licenta, avand drept titlu "Minunea din drumul Damascului. Argument apologetic", a fost publicata in anul 1903, la Bucuresti.

Intre anii 1909-1922, parintele Galaction este numit "defensor eclesial" pe seama Eparhiilor Ramnic si Arges, iar in anul 1922, la varsta de 43 de ani, Grigore Pisculescu este hirotonit preot. Mai apoi, intre anii 1922-1926, activeaza ca misionar, in Arhiepiscopia Bucurestilor.

Intre anii 1926-1941, el este randuit profesor titular la catedra de Exegeza Noului Testament, la Facultatea de Teologie din Chisinau, unde activeaza si ca decan, in perioada anilor 1928-1930.

Dupa anul 1941, el se intoarce in Bucuresti, unde este numit profesor la catedra de Exegeza Vechiului Testament, la Facultatea de Teologie, pana in anul 1947.

In anul 1947, cand renunta la postul de profesor universitar, parintele Galaction este ales vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru activ al Academiei Romane. Mai apoi, in anul 1954, el este numit membru al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, precum si deputat, in Marea Adunare Nationala, primind Ordinul Muncii. In anul 1955, el este numit membru titular onorific al Academiei Romane.

Pentru ostenelile sale, parintele Gala Galaction a primit si o serie de premii si distinctii, precum: Premiul Academiei Romane (1915), Premiul Societatii Scriitorilor Romani (1933), Medalia "Meritul Cultural" (1934), Premiul National Literar (1935), Premiul National pentru Proza (1942), Medalia "Meritul Cultural" (1947) si Ordinul Muncii (1954).

Gala Galaction, dupa numele sau de scriitor, a desfasurat o remarcabila activitate literara si publicistica. Astfel, el a publicat mai multe volume de nuvele, romane, note de calatorie si articole, in principalele ziare ale vremii, precum si un jurnal personal, publicat postum. Ca un distins teolog, parintele Gala Galaction a publicat un numar insemnat de articole religioase, meditatii, conferinte si predici.

Dintre scrierile teologice, le amintim aici pe urmatoarele: "Scrisori teologice. Piatra din capul unghiului" (Bucuresti, 1926), "Cartea crestinului ortodox" (Bucuresti, 1926), "Meditare la rugaciunea domneasca. Tatal nostru" (Arad, 1927), "Rabdare si nadejde" (Bucuresti, 1928), "Scrisori catre Simforoza. In pamantul fagaduintei" (Bucuresti, 1930) si "Ziua Domnului" (Bucuresti, 1958).

Pe langa multe altele, cel mai mare merit al parintelui Galaction ramane insa traducerea Sfintei Scripturi in limba romana. Astfel, intre anii 1928-1934, pe cand era profesor la Facultatea de Teologie din Chisinau, el a lucrat cu multa ravna la o noua traducere a Sfintei Scripturi, ajutat fiind numai de un alt profesor, si anume, parintele Vasile Radu. Parintelui Galaction ii apartine, in intregime, traducerea cartilor deuterocanonice, a Cartii Iov si a Noului Testament.

Dintre cele mai de seama traduceri ale sale, le amintim pe urmatoarele: "Noul Testament" (Bucuresti, 1927), "Psaltirea" (Bucuresti, 1929) si "Sfanta Scriptura, tradusa dupa textul grecesc al Septuagintei, confruntat cu cel ebraic" (Bucuresti, 1936).

De-a lungul vietii, parintele Gala Galaction va efectua numeroase calatorii si pelerinaje, ajungand astfel in locuri precum Tara Sfanta, Ungaria, Italia, Grecia si Egipt. In cele din urma, o congestie cerebrala il va imobiliza la pat, vreme de cativa ani. Parintele Gala Galaction va trece la cele vesnice in ziua de 8 martie 1961, in localitatea Bucuresti.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

16 Aprilie 2019

Vizualizari: 13267

Voteaza:

Parintele Gala Galaction - Grigore Pisculescu 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

parintele gala galaction

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2013-03-08 17:58

    Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact