Parintele Ieronim din Eghina

Parintele Ieronim din Eghina Mareste imaginea.

Parintele Ieronim din Eghina este unul dintre marii parinti cu viata duhovniceasca pe care i-a dat lumii insula Eghina. Insula a ajuns cunoscuta in toata lumea datorita Sfantului Ierarh Nectarie, mare sfant taumaturg si grabnic ajutator.

Parintele Ieronim s-a nascut in anul 1883, in localitatea Cezareea Capadociei, astazi tinut aflat in Turcia. La Botez, pruncul a primit numele de Vasile Apostolidis. Crescand in varsta, indragind intru toate viata crestina si mergand pe calea Bisericii, tanarul Vasile va ajunge diacon.

Petrecand o vreme in cetatea Constantinopol, diaconul Vasile va ajunge in cele din urma in Grecia, unde va fi hirotonit preot. Imbratisand viata monahala, parintele va merge in insula Eghina, renumita pentru vietuirea acolo a Sfantului Nectarie Taumaturgul.

Hirotonit preot, parintele nu va mai petrece foarta multa vreme in lume. Astfel, la numai 40 de zile dupa primirea cinstei Preotiei, savarsind si cea de-a patruzecea Liturghie, dupa cum este randuiala, parintele Ieronim are parte de o descoperire dumnezeiasca ce il infricoseaza.

Parintele Ieronim din Eghina

Nedescoperind nimanui cele vazute, parintele se va ruga insa lui Dumnezeu spre a-l impiedica de a mai sluji ca preot. Ciudata rugaciune izvora dintr-o adanca smerenie, pe care parintele a ascuns-o insa toata viata. La un moment dat, luand in mana o veche grenada, iesita la iveala din pamant, parintelui i-a explodat in mana, acest fapt ducand la amputarea mainii drepte. Astfel, parintele nu a mai putut savarsi Sfanta Liturghie.

Parintele Ieronim va sluji insa Bisericii lui Hristos ca duhovnic, el spovedind neincetat pe cei cautatori de cele sfinte si implinitori ai faptelor vrednice de pocainta. Parintele era extrem de iubitor, lumina si blandetea chipului neparasindu-l niciodata, chiar nici in fata celor mai mari pacate intampinate in scaunul Spovedaniei. Astfel, cu dragostea lui, parintele a acoperit si vindecat multime de pacate.

Parintele a locuit, pana la sfarsitul vietii, intr-o casuta modesta din insula Eghina, ajutat fiind numai de o maica. Cuviosul Ieronim isi luase ca nevointa a face milostenie cu familiile sarace. Astfel, in fiecare dimineata, parintele mergea in port, spre a lua cativa pesti, de la pescari, iar mai apoi mergea cu ei la familiile sarace.

Parintele Ieronim din Eghina adoarme in Domnul in data de 3 / 16 octombrie 1966.

Parintele Ieronim din Eghina si musulmanul cel facator de fapte bune

Langa parintele Ieronim vietuia un musulman ce se straduia neincetat in fapte bune, chiar daca nu era crestin. Pentru aceasta, el se gandea ca, dupa moarte, se va invrednici de cele bune ale vietii vesnice. Unii dintre prietenii lui, crestini, ii spuneau ca nu poate moasteni Imparatia Cerurilor, pentru ca nu este botezat, nici impartasit cu Hristos.

Intalnindu-se, odata, cu parintele Ieronim, musulmanul i-a zis despre cele pe care i le spuneau adesea prietenii sai. La aceasta parintele a spus: "Spune-mi, tu ai copii si slugi?" La aceasta, turcul a raspuns afirmativ. Parintele a continuat, zicand: "Si iti iubesti slugile?" La un nou raspuns afirmativ, parintele a incheiat, zicand: "Oare, cand vei muri, iti vei lasa slugile drept mostenitori peste averile tale?" Atunci, turcul a inteles diferenta dintre fii si slugi, cum ca oricat de bune ar fi slugile, ele nu pot lua partea de mostenire a fiilor. Turcul s-a botezat si a ramas multa vreme langa parintele Ieronim.

Parintele Ieronim din Eghina - sfaturi duhovnicesti

Fiti atenti la mintea voastra. Nu o inrobiti cu nimic. Eu insumi regret ca am construit biserici, ca mi-am inrobit mintea cu multe griji si am impiedicat-o sa se roage.Fiti foarte atenti cu mintea voastra. Nu o impovarati cu tristetea si cu probleme inutile. Cand apa este curata si linistita, tu vezi pana-n adancime si poti observa chiar si o pietricica. La fel este si cu mintea. N-are importanta ca mintea scapa adesea departe de rugaciune si de cuvintele pe care le pronuntam, sa fim atenti ca noi sa nu ne imprastiem! Ea va reveni.

Mintea se aseamana cu un pui mic. El fuge incoace, fuge in colo, nu ramane aproape de mama lui care este legata de un loc. Dar cand a obosit, el revine sa se odihneasca si sa doarma la picioarele ei. In orice fel ar veni gandurile si orice ar face, ele sunt straine. Sa le infruntam atat cat putem si sa le izgonim! Nu trebuie sa ne mahnim din cauza lor. Sa fim foarte atenti la faptele noastre. Gandurile sunt straine, celalalt ni le sugereaza. Ele vor disparea.

Savurati viata duhovniceasca, nimic nu e mai dulce decat ea. Lupta este dura, dar incoronarea este odihnitoare. Iarna este grea, dar raiul este dulce. Fara lupta este imposibil de dobandit virtutile. Evitati vorbele desarte! In ce ma priveste, sunt preot de peste patruzeci de ani la Eghina si n-am luat masa la nimeni. Cand se insista, accept cel mult o cafea! Indrazneala, familiaritatea si libertatea prea mare slabesc rezistenta omului: ispititorul intra atunci incetisor in el si obisnuintele rele se instaleaza. Asa ca este bine sa pastrezi distanta.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 8814

Voteaza:

Parintele Ieronim din Eghina 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • nicoleta bradatanPostat la 2011-01-10 16:28

    buna ziua cine poate sa ma ajute si pe mine cu un pachetel de la sf nectarie va rog din suflet

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE