Parintele Nicolas Ozoline

Parintele Nicolas Ozoline

Parintele Nicolas Ozoline este decanul Institutului de Teologie Ortodoxa Saint Serge din Paris, in cadrul caruia preda Teologia icoanei, Omiletica si Teologie pastorala. Parintele Nicolas Ozoline este de asemenea realizator al emisiunii "Ortodoxia” difuzata de postul national de televiziune "France 2" si autor a numeroase studii asupra simbolismului icoanei in Ortodoxie din perspectiva teologiei luminii necreate, precum si despre principiile ce diferentiaza pictura bizantina de tabloul religios catolic.

Parintele Nicolas Ozoline s-a nascut in 1942 la Brunswick, Germania, unde familia sa se stabilise dupa ce a parasit Rusia in urma revolutiei si infrangerii Armatei Albe din 1920. Studiile secundare le-a finalizat la Paris, iar in 1959 a devenit student al Institutul Teologic Saint Serge din capitala franceza. In aceeasi perioada s-a inscris la cursul de pictura iconografica organizat de Leonid Uspensky caruia avea sa-i devina ucenic si un apropiat colaborator.

In 1960, Leonid Uspensky l-a trimis sa urmeze cursurile profesorului Andre Grabar la Sorbona. Andre Grabar, el insusi elev al lui N.P. Kondakov si al lui D. V. Ainalov, preda in Franta metodele renumitei "scoli iconografice rusesti”. In 1964, dupa ce a prezentat o lucrare despre "Locul imaginii in economia mantuirii”, Nicolas Ozoline a obtinut la Institutul Saint Serge diploma de "magistru in teologie”.

In august 1966, s-a casatorit cu Elisabeth Kalouzhnaya, o cunoscuta pictorita de icoane, care lucra in acea perioada in atelierul lui Uspensky. Din aceasta casatorie s-au nacut trei copii - Nicolas, Anastasia si Alexis.

In acelasi an, trei luni mai tarziu, a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Antonie Bloom in biserica Sfintii Trei Ierarhi din Paris. In 1968, Arhiepiscopul Vasile Krivocheine l-a hirotonit preot si la numit paroh al Parohiei ruse din La Haye, in Olanda. Tot in 1968, Parintele Nicolas a obtinut postul de asistent in cadrul Universitatii de Stat din Leyde si a studiat in special arta paleocrestina si arta crestina din Nubia.

Parintele Nicolas Ozoline

In 1971 Mitropolitul Antonie Bloom, Exarh al Bisericii Ortodoxe Ruse in Europa Occidentala, l-a chemat la Paris pentru a-i oferi postul de secretar al exarhatului. In 1974, Parintii Alexandre Schmemann si John Meyendorff l-au invitat pe Parintele Nicolas sa predea "arta liturgica ortodoxa” in cadrul Institutului Teologic Sfantul Vladimir din New York. In 1985, Parintele Nicolas a sustinut la Sorbona teza de doctorat cu tema "Iconografia bizantina a Pogorarii Duhului Sfant”. (tradusa si publica intre timp in rusa, romana, sarba si greaca).

In 1986, Parintele Nicolas a devenit, pentru 6 ani (dupa moartea Parintelui John Meyendorff), "visiting professor” al Seminarul Sfantul Vladimir din New York. In acelasi an, a fost ales profesor la catedra de "Iconologie ortodoxa” in cadrul Institutului Saint Serge. La putina vreme, a predat si Teologie pastorala si Omiletica.

De la primul pelerinaj in Rusia in 1968, Parintele Nicolas si Elisabeth au efectuat cateva vizite in Rusia, in Moscova, St. Petersburg si, mai recent, la Petrozavodsk unde fiul lor Nicolas este paroh al Bisericii din lemn din Kiji.

Intre 1992 si 2002, Parintele Nicolas a fost "visiting professor” al Facultatii de arte liturgice a Institutului Sfantul Tihon din Moscova unde a contribuit la elaborarea programului si metodei unei iconologii ce exporeaza dimensiunile iconice ale triadologiei, antropologiei, pnevmatologiei si eclesiologiei ortodoxe.

In 1998, editura "Anastasia” din Bucuresti a publicat un volum cu 12 studii iconografice ale Parintelui Nicolas Ozoline intitulat "Chipul lui Dumnezeu, chipul omului”. Incepand cu acest an, Parintele Nicolas a venit adeseori in Romania unde a sustinut conferinte la Academia de Arte Frumoase si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, dar si in Alba Iulia, Iasi si in alte orase romanesti. In Romania a primit de doua ori titlul de "doctor honoris causa”: in iunie 2006, la Cluj Napoca, din partea Academiei de Arte Frumoase din Transilvania si in mai 2012, din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Ovidiu din Constanta.

Printre altele, Parintele Nicolas este, incepand cu 1982, producatorul artistic al emisiunii "Ortodoxia”, a televiziunii de stat, France 2, unde a produs pana in prezent aproximativ 450 de emisiuni duminicale, de 30 de minute, despre Biserica Ortodoxa in Franta si in intrega lume.

In 1994, in timpul Conferintei internationale a scolilor de teologie ortodoxa organizata in Bucuresti, Parintele Nicolas a primit crucea pectorala patriarhala a Bisericii Ortodoxe Romane din partea Preafericitului Patriarh Teoctist.

In 2004, printr-o ordonanta a presedintelui Republicii Franceze, Parintele Nicolas a fost numit cavaler al "Ordinului National de Merit” pentru activitatea stiintifica si pedegogica desfasurate, iar in 2005 a fost numit cavaler al "Ordinului Artelor si al Literelor” pentru opera sa artistica din domeniul televiziunii. In timpul Postului Mare din anul 2008, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de slujire, Parintele Nicolas a fost ridicat la demnitatea de mitrofor de catre Arhiepsicopul Gavriil. Incepand cu anului 2012 a fost ales decan al Institutului Teologic Saint Serge din Paris.

Parintele Nicolas Ozoline preda, pentru anul universitar 2012-2013, in cadrul Cursurilor Centrului "Dumitru Staniloae", al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, un curs de Iconologie.

Radu Alexandru

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 1945

Voteaza:

Parintele Nicolas Ozoline 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact