Parintele Nicolas Ozoline

Parintele Nicolas Ozoline Mareste imaginea.

Parintele Nicolas Ozoline este decanul Institutului de Teologie Ortodoxa Saint Serge din Paris, in cadrul caruia preda Teologia icoanei, Omiletica si Teologie pastorala. Parintele Nicolas Ozoline este de asemenea realizator al emisiunii "Ortodoxia” difuzata de postul national de televiziune "France 2" si autor a numeroase studii asupra simbolismului icoanei in Ortodoxie din perspectiva teologiei luminii necreate, precum si despre principiile ce diferentiaza pictura bizantina de tabloul religios catolic.

Parintele Nicolas Ozoline s-a nascut in 1942 la Brunswick, Germania, unde familia sa se stabilise dupa ce a parasit Rusia in urma revolutiei si infrangerii Armatei Albe din 1920. Studiile secundare le-a finalizat la Paris, iar in 1959 a devenit student al Institutul Teologic Saint Serge din capitala franceza. In aceeasi perioada s-a inscris la cursul de pictura iconografica organizat de Leonid Uspensky caruia avea sa-i devina ucenic si un apropiat colaborator.

In 1960, Leonid Uspensky l-a trimis sa urmeze cursurile profesorului Andre Grabar la Sorbona. Andre Grabar, el insusi elev al lui N.P. Kondakov si al lui D. V. Ainalov, preda in Franta metodele renumitei "scoli iconografice rusesti”. In 1964, dupa ce a prezentat o lucrare despre "Locul imaginii in economia mantuirii”, Nicolas Ozoline a obtinut la Institutul Saint Serge diploma de "magistru in teologie”.

In august 1966, s-a casatorit cu Elisabeth Kalouzhnaya, o cunoscuta pictorita de icoane, care lucra in acea perioada in atelierul lui Uspensky. Din aceasta casatorie s-au nacut trei copii - Nicolas, Anastasia si Alexis.

In acelasi an, trei luni mai tarziu, a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Antonie Bloom in biserica Sfintii Trei Ierarhi din Paris. In 1968, Arhiepiscopul Vasile Krivocheine l-a hirotonit preot si la numit paroh al Parohiei ruse din La Haye, in Olanda. Tot in 1968, Parintele Nicolas a obtinut postul de asistent in cadrul Universitatii de Stat din Leyde si a studiat in special arta paleocrestina si arta crestina din Nubia.

Parintele Nicolas Ozoline

In 1971 Mitropolitul Antonie Bloom, Exarh al Bisericii Ortodoxe Ruse in Europa Occidentala, l-a chemat la Paris pentru a-i oferi postul de secretar al exarhatului. In 1974, Parintii Alexandre Schmemann si John Meyendorff l-au invitat pe Parintele Nicolas sa predea "arta liturgica ortodoxa” in cadrul Institutului Teologic Sfantul Vladimir din New York. In 1985, Parintele Nicolas a sustinut la Sorbona teza de doctorat cu tema "Iconografia bizantina a Pogorarii Duhului Sfant”. (tradusa si publica intre timp in rusa, romana, sarba si greaca).

In 1986, Parintele Nicolas a devenit, pentru 6 ani (dupa moartea Parintelui John Meyendorff), "visiting professor” al Seminarul Sfantul Vladimir din New York. In acelasi an, a fost ales profesor la catedra de "Iconologie ortodoxa” in cadrul Institutului Saint Serge. La putina vreme, a predat si Teologie pastorala si Omiletica.

De la primul pelerinaj in Rusia in 1968, Parintele Nicolas si Elisabeth au efectuat cateva vizite in Rusia, in Moscova, St. Petersburg si, mai recent, la Petrozavodsk unde fiul lor Nicolas este paroh al Bisericii din lemn din Kiji.

Intre 1992 si 2002, Parintele Nicolas a fost "visiting professor” al Facultatii de arte liturgice a Institutului Sfantul Tihon din Moscova unde a contribuit la elaborarea programului si metodei unei iconologii ce exporeaza dimensiunile iconice ale triadologiei, antropologiei, pnevmatologiei si eclesiologiei ortodoxe.

In 1998, editura "Anastasia” din Bucuresti a publicat un volum cu 12 studii iconografice ale Parintelui Nicolas Ozoline intitulat "Chipul lui Dumnezeu, chipul omului”. Incepand cu acest an, Parintele Nicolas a venit adeseori in Romania unde a sustinut conferinte la Academia de Arte Frumoase si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, dar si in Alba Iulia, Iasi si in alte orase romanesti. In Romania a primit de doua ori titlul de "doctor honoris causa”: in iunie 2006, la Cluj Napoca, din partea Academiei de Arte Frumoase din Transilvania si in mai 2012, din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Ovidiu din Constanta.

Printre altele, Parintele Nicolas este, incepand cu 1982, producatorul artistic al emisiunii "Ortodoxia”, a televiziunii de stat, France 2, unde a produs pana in prezent aproximativ 450 de emisiuni duminicale, de 30 de minute, despre Biserica Ortodoxa in Franta si in intrega lume.

In 1994, in timpul Conferintei internationale a scolilor de teologie ortodoxa organizata in Bucuresti, Parintele Nicolas a primit crucea pectorala patriarhala a Bisericii Ortodoxe Romane din partea Preafericitului Patriarh Teoctist.

In 2004, printr-o ordonanta a presedintelui Republicii Franceze, Parintele Nicolas a fost numit cavaler al "Ordinului National de Merit” pentru activitatea stiintifica si pedegogica desfasurate, iar in 2005 a fost numit cavaler al "Ordinului Artelor si al Literelor” pentru opera sa artistica din domeniul televiziunii. In timpul Postului Mare din anul 2008, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de slujire, Parintele Nicolas a fost ridicat la demnitatea de mitrofor de catre Arhiepsicopul Gavriil. Incepand cu anului 2012 a fost ales decan al Institutului Teologic Saint Serge din Paris.

Parintele Nicolas Ozoline preda, pentru anul universitar 2012-2013, in cadrul Cursurilor Centrului "Dumitru Staniloae", al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, un curs de Iconologie.

Radu Alexandru

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 808

Voteaza:

Parintele Nicolas Ozoline 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE