
Parintele Panteleimon Kartsonas (1936 - 1992) a fost un ieromonah athonit ce a facut parte din randul acelor vietuitori ai Sfantului Munte care, timp de mai bine de un mileniu, si-au adus aportul in a imbogati si infrumuseta traditia muzicala a Bisericii Ortodoxe, cantarea psaltica bizantina. Cunoscut pentru harisma interpretarii imnurilor liturgice, Parintele Panteleimon Kartsonas era numit adesea, atat de parintii din Muntele Athos, cat si de pelerinii care au avut ocazia sa-l asculte cantand, "privighetoarea Sfantului Munte”.
Parintele Ieromonah Panteleimon Kartsonas, dupa numele de mirean, Constantinos Datsikas, s-a nascut pe 2 februarie 1936 in Patra, Grecia. Inca din adolescenta simte o chemare aparte catre viata monahala astfel incat hotaraste sa mearga la Sfantul Munte Athos.
Ca frate a vietuit la Chilia Kartsoneilor, ce apartine de Schitul Sfanta Ana, facand ascultare duhovniceasca de Parintele Gavriil Kartsonas. Acest batran imbunatatit a sadit in sufletul tanarului Panteleimon nu doar dragostea pentru nevointele cele duhovnicesti, ci si pe cea pentru muzica bizantina si iconografie.
Tainele muzicii psaltice bizantine le-a patruns insa in timp cu ajutorul Parintelui Sinesie Stavronichitul de la Chilia Sfantul Gheorghe a Schitului Sfanta Ana, chilie in care vietuit si Parintele Panteleimon.
A fost mai intai hirotonit diacon in 1960 si preot in 1965, de catre Inaltpreasfintitul Natanail, Mitropolit de Kou. In 1968, Parintele Ieromonah Panteleimon a fost hirotesit duhovnic de catre Inaltpreasfinttiul Panteleimon (Papagheorghiu), Mitropolitul Tesalonic.
Persoana duhovniceasca, Parintele Panteleimon, a inmultit cu ajutorul lui Dumnezeu talantii primiti de la El, desavarsindu-se in cunoasterea traditiei muzicale si iconografice athonite.
Numit de catre parintii athoniti "privighetoarea Sfantului Munte” acesta era chemat adesea la hramurile marilor manastiri. Deoarece vocea s-a nu se evidentia atat prin putere si vigoare, cat prin blandete si dulceata, parintele Pantelimon canta arareri in cadrul unui grup. Canta singur, cu glas domol si lin, astfel incat trezea in parintii si credinciosii care il ascultau duhul de rugaciune. Atunci cand parintele aducea slava lui Dumnezeu prin cantare, in biserica era pastrata o "liniste de mormant”.
Parintele Panteleimon Kartonas canta nu doar din autorii clasici, ci si din autori mai noi precum Stanitas, Pringos, Taliadoros si Karamanis. El insusi a lasat chiliei Sfantul Gheorghe a Kartoneilor cateva compozitii proprii precum Doamne strigat-am, heruvice, Raspunsuri Mari.
Desi in ultima parte a vietii a avut numeroase probleme de sanatate, ducea o viata de nevointa aspra.
Parintele Panteleimon Kartsonas a trecut la cele vesnice pe 12 ianuarie 1992.
Viata Parintelui Panteleimon Kartsonas este evocata in doua lucrari ale teologului grec Nicolaos Zachariades despre Sfantul Munte Athos: "Muntele Athos - experiente din lumea tacerii” si "Experiente si invataturi ale parintilor contemporani”.
Radu Alexandru
-
Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos
Publicat in : Interviuri -
Pelerinaj Muntele Athos si Grecia
Publicat in : Pelerinaje -
Chilia Axion Estin din Muntele Athos
Publicat in : Pelerinaje -
Amalfion, manastirea benedictina din Muntele Athos
Publicat in : Religie -
Un engolpion inedit din Muntele Athos
Publicat in : Vesminte
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.