
Parintele Partenie s-a nascut in 1815 in satul Dafnona din Insula Chios. Inca din copilarie a lucrat in comert, calatorind adesea intre Chios, Smirna si Constantinopol.
Cu putin timp inainte de nunta sa, in timp ce se afla intr-o calatorie, a fost anuntat ca viitoarea sotie este grav bolnava si, inainte ca el sa se intoarca, aceasta a trecut la cele vesnice. Dorind sa o vada pe logodnica sa moarta, a mers la noaptea la mormant, a dezgropat-o si a imbratisat-o. A cugetat atunci intru sine, asa cum ne invata imnele din Slujba Inmormantarii: “Veniti, fratilor, la groapa sa vedem tarana si praful, din care am fost ziditi” si, fara a spune nimic nimanui, a lasat grijile acestei lumi trecatoare si a devenit monah la Manastirea Noua din Chios.
Cu binecuvantarea duhovnicului sau, a urcat pe varful Muntelui Penthodus, unde s-a nevoit langa o biserica parasita inchinata Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu.
Dupa o vreme, prin voia lui Dumnezeu, a descoperit o pestera in partea de sud-est a muntelui, unde a hotarat sa-si continue nevointele ascetice. Aici a trait in post, privegheri si rugacine zi si noapte.
Dumnezeu i-a daruit Parintelui Partenie multe harisme duhovnicesti, intre care si darul inaintevederii. Parintele Partenie a prezis marele cutremur din Chios din anul 1881.
Curand, vestile despre viata sa imbunatatita si despre darurile sale s-au raspandit, iar biserica Sfantul Marcu a fost transformata in schit. In acest loc parintele Patenie si ucenicii sai si-au continuat nevointele duhovnicesti.
Foarte multi oameni veneau din toate partile insulei pentru povatuire duhovniceasca si pentru a primi binecuvantarea parintelui. Profesorul Lazarios Zanaras, a consemnat in scris, impotriva vointei Parintelui Partenie, minunile savarsite prin rugaciunile si mijlocirile acestuia.
Parintele Partenie din Chios a trecut la cele vesnice pe 8 decembrie 1883.
Manastirea Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu a oferit un sprijin important armatei grecesti in timpul eliberarii insulei de sub ocupatia turceasca in 1912. In prezent in manastire se nevoiesc putini vietuitori.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.