Parintele Sofian, cel bland si smerit

Parintele Sofian, cel bland si smerit Mareste imaginea.

Parintele Sofian cel bland si smerit

Pe 14 septembrie 2017 se implinesc 15 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Sofian Boghiu.

Marea miscare de renastere duhovniceasca initiata de Sfintii Vasile de la Poiana Marului si Paisie de la Neamt prin revenirea la izvoarele filocalice ale Ortodoxiei, si-a aratat din plin roadele ei prin aparitia a numerosi "stareti” (duhovnici) in Rusia secolului XIX si in Romania secolului XX. Putem spune fara sa gresim ca secolul XX este pentru Biserica noastra secolul marilor duhovnici. Asa precum Dumnezeu a pregatit Rusia prin marii stareti de la Optina, Valaam, Solovat ... pentru a infrunta fiara apocaliptica a comunismului, tot asa a pregatit si Romania ca sa reziste acestei fiare prin marii nostri duhovnici rasariti din acelasi curent paisian de la Neamt.

Parintele Sofian Boghiu de la Antim este, alaturi de Sfintii Grigorie Dascalul si Gheorghe de la Cernica, unul din cei mai straluciti reprezentanti ai paisianismului la noi. Daca primii doi au fost ucenici directi ai Sfantului Paisie de la Neamt, Parintele Sofian a cunoscut paisianismul prin intermediul marilor stareti de la Optina si anume, printr-un ucenic al acestora, Parintele Ioan Kulaghin, supranumit "cel strain”, refugiat la Bucuresti, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial.

Miscarea de reinnoire duhovniceasca nascuta in jurul "Rugului aprins”, initiat de poetul Sandu Tudor (Parintele Daniil) si de Parintele Sofian la manastirea Antim, a adus roade in sufletele multor bucuresteni, indeosebi intelectuali. Acestia au putut experimenta rugaciunea continua prin rostirea neincetata a rugaciunii lui Iisus, chiar si in timpul lucrului care ii solicita in primul rand intelectual. Caci, in general, se credea ca rugaciunea lui Iisus nu se poate face in timpul unui lucru care ne angajeaza intelectual.

Prin experienta duhovniceasca de la "Rugul aprins", unica in Ortodoxia contemporana, manastirea Antim s-a facut repede cunoscuta in Bucuresti si in intreaga tara. Dar daca "Rugul aprins" de la mnastirea Antim a avut o existenta efemera (de aprox. 10 ani), duhul filocalic paisian a fost continuat de Parintele Sofian atat prin slujirea liturgica, cu un caracter aparte la manastirea Antim, cat si prin marea sa lucrare de indrumare duhovniceasca, indeosebi prin Taina Spovedaniei. Parintele Sofian a fost timp de mai bine de o jumatate de secol duhovnicul prin excelenta al Bucurestiului. Chipul luminos si vorba sa blanda impresionau pe oricine se afla in preajma sfintiei sale. Rabdarea cu care spovedea zilnic ore in sir, ascultand pacatele oamenilor era un mare dar al Parintelui Sofian. Nu cred ca a plecat cineva de sub patrafirul parintelui neusurat si nemangaiat.

Dumnezeu m-a invrednicit sa ma spovedesc de multe ori la Parintele Sofian. La prima spovedanie am trait o experienta unica in viata mea: am plecat de sub patrafirul Parintelui atat de usurat incat aveam impresia ca nu mai traiesc pe pamant, ca toate patimile m-au parasit deodata. Am trait aceasta usurare timp de cateva zile, dupa care, din pacate, am revenit la "normalul” nenormal.

Parintele Sofian a fost si un predicator iubit de credinciosi pentru cuvintele sale simple, dar profunde, incarcate de puterea rugaciunii si a trairii sale duhovnicesti. Predicile din biserica precum si expunerile in fata tinerilor de la ASCOR, publicate in parte, nu sunt elaborate sau construite in mod intelectual, ci sunt spontane, orale si tocmai de aceea pline de duh. Caci Parintele vorbea din prisosinta inimii transmitand duh si nu cunostinte acumulate la nivelul mintii. Astfel cuvantul sau devenea izvor de apa vie, care potoleste setea launtrica dupa Dumnezeu si nu satisface doar o curiozitate intelectuala.

Parintele Sofian a fost si un mare pictor de biserici desi nu s-a putut dedica prea mult acestei lucrari pe care o iubea atat de mult. Fireste, darul picturii se adauga si completa armonios celelalte daruri cu care Parintele a fost inzestrat de Dumnezeu.

Parintele Sofian a fost asemenea unui inger in trup; el ne-a aratat ca sfintenia este posibila si ca numai "sfintenia este plinirea umanului”.

IPS Mitropolit Serafim Joanta

Pe aceeaşi temă

12 Septembrie 2017

Vizualizari: 2381

Voteaza:

Parintele Sofian, cel bland si smerit 3.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE