A inviat Mesia!

A inviat Mesia! Mareste imaginea.

Ne straduim sa nu consumam barfe prajite, noile idolotite? Dintre doua rele, nici una nu e de preferat. Compromisul rupe starea de lumina. Clevetirile inchipuite distrug unitatea comunitatii. Neincrederea in colectele filantropice este o pseudo-scuza penibila a avaritiei. Pacatele sacerdotilor (reale sau inventate) nu ne scapa de pedeapsa gheenei, in caz de nepocainta. Sunt doar inca un pretext sa ramanem in cloaca. Barfele infecteaza spiritul iubirii, exagerand iote si cirte. Mai eficient: psalmi, munca, simplitate. Nu e important cat "produci", ci cat oferi. Ramanem pacifisti, evitam razboiul slovelor. Ne rugam pentru iertarea celor vinovati de sacrilegii prin presa, prin scoli si peste tot. Pastele nu reprezinta coincidenta betiilor, ci Invierea lui Mesia. Dar nimic nu este fortat, impotriva firii, impus prin constrangere.

Dragii mei, sunteti liberi sa Il rastigniti din nou. Va invia de fiecare data. Kerygma apostolica nu inseamna congrese si mese rotunde, ci traditii inlantuite in har. Credinta nu este un ciubuc, ci o revarsare a cascadei harului in inima noastra. Nu vrem afirmare sociala, ci pace edenica. Cel mai bun sfat este cumpatarea, evitarea extremelor. Mesia iubirii dovedeste ca este Painea vietii nemuritoare. Cum? Prin Inviere! Imperativul omului Invierii: te schimbi, devii om nou. Si de ai credinta, muti si muntii (Matei 17, 20). Mesia Inviat este preocupat sa intelegem ca El este Painea (Ioan 6, 48). Si mai mult, ca doar El este Calea, Adevarul si Viata. De ne vom curati simtirile, Il vom vedea pe Hristos stralucind, cantam in noaptea sfanta.

Nici o inchisoare nu poate intemnita iubirea, nici un mormant nu poate inghiti Viata. Desi ateii se considera pragmatici, ei omit ce se intampla dupa pragul mortii. Toate calculele lor se termina tocmai cand incepe adevarata ecuatie. Pragmatismul inseamna actiune, caritate, dinamism duhovnicesc, neratarea tintei Hristos. Ce folos de toate conturile?! In cursul diminetii Invierii, vom lua o hotarare, care ne va modifica intreg programul (in locul patimilor, vom pune virtutile). Cum as putea trai fara Mesia Inviat?! Paradoxal, Cel fara de moarte este pus in mormant! Si zice Cartea Triodului: Mormantul cuprinde pe Cel ce cuprinde faptura cu palma. In fata lui Pilat, Iisus tace; dar cand e vorba sa ne apere de cel rau, Iisus vorbeste. Dumnezeu Se scoala din morti, pentru a veni in ajutorul nostru (Psalmul 43, 28). Foarte mult si-a dorit Mesia sa petreaca acest Paste cu noi (Luca 22, 15). Drept raspuns, nu vom ramane crestini de plastic. Cel rau nu isi va mai face birou in inima noastra (E. Frandes). Sangele lui Hristos picura pe pamant! Agonia Crucii inseamna dragoste pentru noi. Ne luminam praznuind Invierea. Iertam toate pentru Inviere. Praznuim omorarea mortii. Dar si inceputul unei alte vieti, vesnice. Inviaza Dumnezeu! (Psalmul 67)

Nu ridiculizam si nu (mai) bagatelizam Vestea cea Buna: Dumnezeu vrea sa imparta vesnicia! Cu cine credeti? Cu noi, desigur. Bunatatile Sale ceresti vor fi nesfarsite, nenumarate si nespus de placute. Hrisostomul ne da mesajul clar: "Inviat-a Hristos si viata stapaneste!" Sentimentele contradictorii aduc tulburare; lipsa confuziei insa linisteste. Prudenta interogatiilor asigura evitarea conflictelor. Sfanta Cruce scoasa din Sfantul Altar in Joia Mare: o invitatie sa ne urcam pe ea, fara regrete lumesti. Cele 12 Evanghelii: cenusa, introspectie, lumina! Presupusa forma intelectuala (deosebita) nu e suficienta pentru fericire; e nevoie de un crampei de curcubeu. Esecul nu ne face irascibili, ci ne intareste. Ne motiveaza sa fim si mai seriosi, mai consecventi, mai luminosi, mai bucurosi. Esecul se datoreaza firii noastre slabe, neintarita de gratia cereasca. De abia in momentul in care mergem in tandem cu Dumnezeu, devenim castigatori. Chiar invincibili. Bucuria de a recepta diferit tristetea nu o putem dobandi singuri, fara un psihoterapeut spiritual (priceput). Sarbatoarea este o deschizatura de cer, o fanta de lumina incandescenta de neratat. Avem nevoie de o introspectie serioasa si de o implicare sincera in Liturghia fratelui. De noi depinde cu cine vom imparti vesnicia.

Nu intentionez sa cer o marire de salariu. Mai degraba, o crestere a bucuriei. Nu e momentul cel mai bun pentru cearta, nici acum, nici vreodata. Prietenii nu au motive sa se planga in privinta cooperativei: sunt destul de cooperant. Detasarea nu inseamna indiferenta. Operam impreuna, muncim laolalta, nu ne bucuram singuri. Modelele noastre: primii discipoli ai lui Mesia. Liniste si bucurie: inima devine un clopot, ce suna mereu cu veselie. Daruim dragostea, unica solutie pentru a o inmulti: samanta pastrata in sac face viermi. Omul pacii: un cablu de inalta tensiune (se poate odihni o vrabiuta, dar trece prin el o energie capabila sa explodeze lumea, cum ne incanta Sofronie Saharov). Va fi salvat cel ce va rabda pana la sfarsit, nu pana la prasit! Nu suntem complicii grabei cu care dusmanii Adevarului cautau martori mincinosi. Acelasi verset, azi: Britannia vrea sa interzica purtarea cruciulitei la gat!

Psaltire, a optsprezecea catisma: Fara pricina se razboiau cu mine (aviz contemporanilor)! Ajutorul meu vine de la Domnul! De nu ar pazi Domnul cetatea, in zadar ar veghea-o paznicul! Da, inclusiv astazi avem dusmani fara pricina, avem ajutor divin concret si providenta asupra polisului. Cu cat suntem mai mult legati in lanturi, cu atat devenim mai puternici. Dar fara Mesia nu putem face nimic. Si nu lasam trufia sa distruga virtutile. Fara motiv, suntem ironizati, batjocoriti, amenintati. Dar credeti ca sunteti singuri?!

Nu e importanta indemnizatia de conducere sau sporul de doctorat, ci vital este sa ma mantuiesc. Multe cuvinte ne tulbura. Putine taceri ne linistesc. Iarta, Doamne, pe cei 22 de ingerasi belgieni! Mangaie pe parintii lor indurerati! Ajuta-ne sa ne respectam angajamentele duhovnicesti, sa facem faptele luminii cata vreme mai avem lumina cu noi. Maine poate fi prea tarziu. Azi e cea mai potrivita zi pentru recastigarea linistei. Puterea credintei nu se experiaza de unul singur. Suntem impreuna trupul Lui, suntem comunitatea celor botezati, miruiti, spovediti, impartasiti cu Hristos Painea vietii. El ne va mantui: sa ascultam de Evanghelia Imparatiei vesnice. Vom citi zilnic din Sfanta Scriptura mesajul Lui. Ca sa indeplinim voia Lui, trebuie sa o cunoastem. Apoi vom pune in practica cele citite acolo. Si, totusi, exista credinta! Exista jertfa si ajun si milostenie. Numai ca acesti crestini nu vor fi niciodata protagonistii jurnalelor de la ora cinci. Ma bucur nespus mai ales de faptul ca ei se roaga pentru mine. Acesti crestini pot muta muntii. Nu foarte putini, dar foarte buni. Sunt familia luptatoare, biruitoare prin puterea Mielului! Oameni ai rugaciunii, ai discretiei si ai luminii. Multumesc, Doamne, ca exista ramasita lui Israel, 500 de drepti pentru care salvezi cetatea celor 20.000. Crestini care isi aprind lampa credintei si privegheaza in asteptarea Invierii. Sa nu ii certam mereu pe cei absenti, sa ne bucuram de cei prezenti. Multimile veneau in numar mare sa il asculte pe Rabi, incat El nu mai avea loc pe tarm, ci era nevoit sa predice din corabie! Multimile se hranesc duhovniceste din cuvintele de invatatura ale oamenilor lui Dumnezeu: duminica il vom asculta pe parintele Gheorghe Santa. Scopul este mantuirea pacatosilor, dintre care noi suntem cap de lista. Este intoarcerea fireasca a celor imprastiati. Cuvantul divin ne aduna laolalta, Duhul unitatii ne sfinteste, iar batranul harismatic este psihoterapetul care Il cunoaste pe Dumnezeu si ne arata ca toate cele de sus pot fi traite si aici, jos. Duhovnicul ne arata iar si iar frumusetea vesniciei si ne trezeste dorul nebun de cele sfinte.

Marius Matei

 

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2012

Vizualizari: 5643

Voteaza:

A inviat Mesia! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE