
Complotul Sinedriului
Vorbind despre conspiratia Iudeilor impotriva Mantuitorului, Sf. Matei spune: "Atunci s-u adunat arhiereii si carturarii si batranii poporului in curtea arhiereului ce se numea Caiafa si au facut sfat sa prinda pe Iisus cu viclesug si sa-L omoare. Dar ziceau! Nu in ziua praznicului, ca sa nu se faca tulburare in popor" (Matei XXVI, 3-5; Marcu XIV, 1-2; Luca XXII, 1-2). Este un moment trist. Cu el se face inceputul Sfintelor Patimi.
Sinedriul era senatul si tribunalul religios al iudeilor. El se compunea din 70 de membri recrutati dintre batranii poporului, dintre saduchei, farisei si carturari. Majoritatea o detineau saduceii, mai toti preoti. Lucra sub presedintia Arhiereului in functiune. De obicei, sedintele sale se tineau in templu, intr-o sala speciala. Acum, el se intruneste in casa lui Caiafa, spre a se asigura secretul absolut al discutiilor si spre a e evita orice interventie inoportuna in favoarea lui Iisus. Caiafa era mare preot (arhiereu) de 12 ani si a ramas inca 7 ani in aceasta demnitate. Era un om arogant, ipocrit si crud si se lasa condus din umbra de socrul sau Ana, care fusese mare preot intre anii 6 si 15 si care-si pastrase o influenta determinanta asupra hotararilor mai insemnate ale sinedriului.
De fapt, sinedriul mai luase in discutie problema lui Iisus si hotarase de mult ca trebuie suprimat (Ioan VII, 44 si urm.; VIII, 59; X, 3I; XI, 46-57). Acum, el se intruneste in sedinta extraordinara si stabileste amanuntele arestarii si uciderii Lui, care trebuiau facute intr-ascuns. Dar de teama poporului, se hotaraste amanarea chestiunii pana dupa trecerea praznicului.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.