Postul nu este doar ce nu mancam

Postul nu este doar ce nu mancam Mareste imaginea.

Postul nu trebuie rezumat la ce nu avem voie sa mancam. Sa fim atenti sa nu facem din nemancarea unor alimente o obsesie. Unii gresesc cand cauta cat mai multe rete de post, iar altii cand se opresc doar la a nu manca.

E bine sa stim ca nu suntem chemati sa ne oprim de la mancarea de dulce pentru a pune in locul ei cat mai multe produse de post sau o hrana rafinata de post. Menirea postului nu este sa ne infranam de la bucatele de dulce pentru a ne satura cu unele de post.

E minunat ca ne infranam de la anumite alimente, dar nu trebuie sa ramanem doar la nemancare. Noi nu mancam pentru a ne impartasi cu Trupul si Sangele Domnului.

Asadar, postul nu este doar ce nu mancam. Reducem o parte din hrana materiala, dar sporim hrana spirituala.

Mesajul lui Hristos nu are in vedere doar trupul, asa incat nu putem vorbi de post ca de o dieta. Daca lucrurile ar sta asa, atunci oricand am putea inlocui Evanghelia cu o carte de bucate.

Faptul ca omul poate posti, denota ca nu este rob alimentelor, ca este stapan si nu stapanit de patima lacomiei pantecelui. Dar acest lucru nu trebuie sa-l faca sa se mandreasca. Sa nu pierdem din vedere ca daca diavolul nu reuseste sa ne opreasca din a face bine, el cauta sa-i fure castigul omului din orice nevointa. Astfel, cel care posteste nu trebuie sa se laude niciodata cu acest lucru si nici sa caute sa fie bine vazut de semeni.

Suntem chemati sa postim nu doar de bucate, ci si de pacate. Numai acest fel de postire ii poate aduce omului o schimbare a modului de a fi. Suntem datori sa biruim tot ce este josnic, rau si urat din noi. Nu e usor, dar sa nu uitam ca nu exista lucru bun fara greutate si ca nu suntem singuri in aceasta lupta. Hristos parcurge cu noi drumul intoarcerii noastre de la poftirea placerilor lumesti spre poftirea celor dumnezeiesti.

Sa ne ajute Dumnezeu sa ne infranam nu doar de la lacomia dupa placerile trupesti, ci si de la manie, invidie, tinere de minte a raului etc, ca sa putem lumina intreaga fiinta.

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

17 Noiembrie 2023

Vizualizari: 13708

Voteaza:

Postul nu este doar ce nu mancam 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • porfyrus porfyrusPostat la 2017-02-24 08:35

    E imposibil postul fără rugăciune. E imposibilă rugciunea fără înfrânare. E imposibilă înfrânarea fără lucrarea Duhului Sfânt.

  • Radu AlexandruPostat la 2017-02-22 16:21

    Fara rugaciune, putina mancare duce la infometare. Prin rugaciune se schimba infometarea trupeasca in una duhovniceasca. Postul fara rugaciune nu ajuta la desavarsirea omului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE