Denie Joi

Denie Joi Mareste imaginea.


Sfanta si Marea Joi - dupa Impartasanie

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh!

Se zice, fratilor, ca in mare parte omul e asa cum e si mancarea pe care o mananca. Deci cum trebuie sa fim noi, cei ce mancam astazi Trupul si Sangele Domnului? Raspunsul la aceasta intrebare este ca noi trebuie cel putin sa fim ai Domnului, cel putin nu trebuie sa fim vrajmasi ai Domnului, care ne hraneste cu Trupul si Sangele Sau.

Nu trebuie sa fim vrajmasi.. Dar ce vor insemna, fratilor, pacatele noastre viitoare? Au pentru Domnul le vom face? Sau poate va fi vreunul printre noi care nu va mai face pacate? Ah, iubitii mei, slabiciunea sufletului nostru este asa de mare, incat nu stiu daca Trupul si Sangele Domnului imi dau dreptul sa va indemn la parasirea desavarsita a pacatului! Dar in numele acestui Trup si Sange al Domnului nu pot sa nu va indemn la lupta contra pacatului, la pazirea inimii voastre intru curatie, la pocainta si smerenie. Domnul, care intotdeauna ne da toate, pana si Trupul si Sangele Sau, ne cere sa facem si noi ceva, catusi de putin.

Incepe deci, din recunostinta catre El, macar lupta contra unui singur pacat, care domneste mai mult intru tine! Deprinde-te si te sileste sa faci necontenit macar o singura virtute, si acest inceput nu va intarzia a-ti aduce mari foloase. Un singur pacat cazut din sufletul tau va tara dupa el si pe celelalte, o singura virtute intrata in sufletul tau va atrage dupa sine alte virtuti. Domnul, vazand silinta ta, nu va intarzia a-ti veni in ajutor cu darul Sau si, sub umbra binefacatoare a acestui dar, chiar si cea mai mica samanta a unui bun inceput poate sa creasca si sa se transforme intr-un mare arbore de viata buna si cuvioasa.

Au nici aceasta mica cerinta a Domnului nu o vom implini? Au cuteza-vom a crede ca e greu de facut pana si o singura virtute? Au indrazni-vom sa aratam ca ne pare rau a ne desparti chiar si de un singur pacat? Dar aceasta ar insemna ca numai in fata binecuvantam pe Domnul (Iov 2, 5), binefacatorul nostru. Aceasta ar insemna a ne apropia la Sfanta Cina cu vadita sarutare a lui Iuda, insa crestinul adevarat niciodata nu va voi sa faca aceasta, niciodata nu va putea sa dea o astfel de sarutare veninoasa.

Sa facem deci, fratilor, macar un lucru cat de mic pentru Domnul, Cel ce ne da toate, si El, prin darul Sau cel bogat, va face mare acest lucru mic si cu totul neinsemnat. Amin.

Inochentie al Odesei

Alte articole:

Sfintele Pasti
Obiceiuri si traditii de Paste
Procesul lui Hristos
Patimile lui Hristos
Cantari de Paste
Invierea

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 10172

Voteaza:

Denie Joi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE