
Mesajul Arhiepiscopului Irineu de Alba Iulia: "Pastile, temelia invierii noastre"
PASTILE, TEMELIA INVIERII NOASTRE
Fiul lui Dumnezeu, Care a luat trup omenesc si muritor ca al nostru, a fost tradat, batjocorit, rastignit si, in cele din urma, pe crucea Golgotei, a primit sa bea paharul despartirii sufletului de trup, precum il beau toti fiii lui Adam. Fiul Omului a murit in vremea lui Pontiu Pilat, dar, cu puterea Sa divina, a rupt catusele mortii si a nimicit legea pacatului. Dupa trei zile, Domnul a inviat, castigand cea mai mare victorie asupra puterilor raului din lume.
In Ortodoxie, credinta puternica in Invierea lui Hristos este, totodata, credinta puternica in invierea tuturor oamenilor. De aceea Crezul pe care il marturisim in Biserica se incheie cu cuvintele: „Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie”. Invierea Domnului este binevestita, in noaptea de Pasti, nu inauntrul bisericii, ci in afara bisericii, pentru ca ea priveste nu numai pe crestini, ci pe toti oamenii. Invierea lui Hristos nu este revenire la viata pamanteasca amestecata cu suferinta si cu stricaciune, ci inceputul unei alte vieti: viata cereasca si vesnica pentru suflet si pentru trup. Mantuitorul nostru este incepatura unei generatii de oameni, a celor mantuiti, care nu mai stau sub sabia mortii. In acest inteles, Sfantul Apostol Pavel spune: „Precum toti (oamenii) mor in Adam, asa vor invia toti in Hristos” (I Cor. 15, 22).
Legatura dintre adevarul Invierii lui Hristos si adevarul invierii de obste este atat de puternica, incat cine respinge Evanghelia Invierii lui Hristos respinge si invierea universala, iar cine crede in Invierea lui Hristos trebuie sa marturiseasca si invierea mortilor. Acest mare adevar l-a aratat si l-a sustinut cu putere Apostolul neamurilor, atunci cand, dupa ce s-a intalnit cu Hristos Cel inviat pe drumul Damascului, le scria corintenilor: „Daca Hristos a inviat din morti, atunci cum de zic unii dintre voi ca nu exista inviere a mortilor?” (I Cor. 15, 12).
Mormantul gol din Ierusalim ne graieste elocvent ca, in Hristos, toti suntem biruitori asupra mortii. Prin Invierea Lui din morti, Domnul nostru Si-a dovedit inca o data dumnezeirea si puterea Sa si, in acelasi timp, a demonstrat ca Dumnezeu are putere asupra vietii si asupra mortii. Mai mult decat atat, Invierea lui Hristos ne este tuturor o garantie sigura si evidenta a nemuririi noastre, caci daca El, Dumnezeu si om fiind, a inviat, inseamna ca si noi, cu totii, vom invia. El Insusi ne promite aceasta cand zice catre Marta din Betania: „Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai” (In. 11, 25).
Adormiti in credinta ortodoxa, stramosii nostri vegheaza necontenit asupra noastra, asteptand de la noi sa le fim urmasi credinciosi. Aceasta o putem face devenind mai buni, iubind pe semenii nostri si vietuind dupa „Legea strabuna”. In acest fel, ne vom invrednici, impreuna cu ei, de invierea cea de apoi, spre fericirea vesnica, in ceruri, unde „pururea vom fi cu Domnul” (I Tesal. 4, 17).
† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei
.
-
In Saptamana Luminata raiul este deschis
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Sfintele Pasti
Publicat in : Viata liturgica -
Taina Sfintelor Pasti
Publicat in : Invierea Domnului -
Moartea trupeasca a lui Iisus Hristos
Publicat in : Patimile lui Hristos -
Invierea tainica cu Hristos
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.