Pastorala la Invierea Domnului

Pastorala la Invierea Domnului Mareste imaginea.

"Pastele cele mari si sfinte,
astazi noua ne-au rasarit,
ca Hristos a Inviat din mormant."


Hristos a inviat!

Pastorala la Invierea Domnului

Iubitii mei fii duhovnicesti,
Astazi toata lumea crestina intampina cu bucurie sarbatoarea sarbatorilor.

Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel omorat de cei faradelege si pus in mormant, Se ridica biruitor cu puterea Sa dumnezeiasca. El devine viata noastra si pune temelie noua neamului omenesc prin invierea Sa incununand toate minunile facute de El pe pamant.

A trecut osteneala postului, dar a inceput marea grija pentru suflet. Am slabit trupul ca sa intarim sufletul. A trecut osteneala nevointelor, dar sa nu treaca ravna faptelor bune. A trecut postul cel trupesc, dar nu a trecut si cel duhovnicesc care este mai bun si pentru aceasta nu trebuie sa se sfarseasca nicidecum.

Dupa jertfa si nevointa aspra primim rasplata cea mare a invierii.

Cu trup fiind invesmantati, ne asemanam, prin inviere, celor fara de trup.

Caci astazi satana s-a prabusit, iar Hristos Domnul s-a preaslavit prin puterea proprie a invierii Sale. Dusmania s-a spulberat, pacea si dragostea s-au reasezat. Ca Hristos Cel inviat daruieste tuturor celor ce merg catre El si in urma Lui viata vesnica si nemurirea. El hraneste pe cei credinciosi, cu Trupul si Sangele Sau cel inviat, turnand astfel in ei suvoiul vietii. Invesmantat cu bucuria biruintei, Cel inviat ne conduce spre viata plina de bucurie, spre Raiul cel nou, plin de slava.

Iubiti frati intru Hristos,
Prin inviere, lucrarea mantuitoare a lui Hristos se indreapta spre firea Sa omeneasca pe care o umple de dumnezeirea Lui si o elibereaza de slabiciuni si de moarte, rani ale pacatului stramosesc.

Dar in jertfa Crucii, Hristos ne cuprinde si pe noi „toti“ ca Om central, ca un „Nou Adam“ ca sa ne deschida calea catre Tatal prin inviere.

Sfantul Atanasie cel Mare ne lamureste ca: „Fiul lui Dumnezeu s-a facut trup, ca omorat fiind cu trupul sa faca vii pe toti prin puterea Lui“. El pune din nou in lumina valoarea omului inaintea Tatalui Ceresc. Dumnezeu Insusi isi arata maretia Sa prin ridicarea omului din prapastia pacatului si din robia mortii. Hristos, care se jertfeste pe Cruce, dobandeste toata bogatia darurilor dumnezeiesti spre a le revarsa neincetat asupra oamenilor, caci El a primit, ca om, ceea ce avea din veci ca Dumnezeu.

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca, prin patimirea Sa, Hristos a desfiintat stricaciunea firii omenesti si a adus, prin moarte, viata nestricacioasa.
Puterea pe care Hristos o exercita asupra oamenilor nu este numai o manifestare a slavei Sale dumnezeiesti, ci si o putere a iubirii care cunoaste momentul maxim in jertfa Crucii.

Trupul inviat al lui Hristos sta intr-o legatura directa cu trupul nostru, al tuturor oamenilor. El este ca un ferment ce dospeste aluatul firii omenesti din toate timpurile si din toate locurile. Hristos inviat iradiaza, innoieste, induhovniceste si inalta pe orice om care se apropie de El prin credinta, rugaciune si viata curata.

Iubiti frati crestini,
Cu Hristos Cel inviat si vesnic, ne indreptam toti oamenii spre inviere si spre viata de veci. Mai bine zis, timpul intreg a devenit un ajun al Duminicii vesnice, al petrecerii in lumina cea neinserata a invierii.

Invierea lui Hristos aduce zorii vietii celei vesnice (I Cor. XV, 21-22), indreptandu-ne spre o noua existenta, care insemneaza inceputul desavarsirii noastre prin trecerea „din moarte la viata“ si „de pe pamant la cer“.

Hristos, care iese din mormant biruitor asupra mortii si a diavolului, ne prilejuieste, celor care marturisim si traim aceasta sarbatoare, un urcus continuu, mergand din bucurie spre alte bucurii.

Bucuria Invierii nu este una obisnuita sau trecatoare, ci eterna si deplina prin excelenta. De aceea, nimeni nu trebuie sa fie trist in noaptea Invierii. Nimeni nu trebuie sa planga. Toate motivele de intristare sunt acum slabe fata de biruirea mortii. Sa nu ne intristam ca suntem inca muritori, caci fiind rascumparati de Hristos, trecem „din moarte la viata“. Moartea celor ce cred si traiesc in Hristos nu mai este infricosatoare, ci usa spre vesnicia vietii. De aceea, canta Biserica in noaptea Invierii: „Cu bucurie unul pe altul sa ne imbratisam si nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a eliberat pe noi moartea Mantuitorului“.

In Hristos Cel inviat ramane inscrisa jertfa prin care se biruiesc nu doar slabiciunile trupesti ale oamenilor, fiind biruita moartea, ci si timpul este biruit de vesnicie. Asadar, El ramane Pastele permanent sau punte continua prin care noi, in orice timp, putem dobandi viata de veci. Toata existenta noastra unita cu Hristos este un Paste continuu. Cu ranile Lui noi toti ne-am vindecat si, cu invierea Sa, Hristos ne-a inaltat pe toti la cea mai aleasa demnitate, indumnezeirea noastra.

Dreptmaritori crestini,
Invierea lui Hristos a scos din iad pe stramosi, impreuna cu tot neamul celor drepti. De aceea, si astazi se veselesc cei plecati din viata aceasta in Imparatia lui Hristos din ceruri. Parintii si fratii nostri, vazand lumina Invierii si pregustandu-si propria inviere, se indestuleaza coplesitor de slava dumnezeiasca.

Asadar, daca ei, plecati din aceasta viata vremelnica, se bucura de Invierea lui Hristos, cu cat mai mult se cuvine ca noi, pamantenii, sa praznuim cu mare bucurie. Veseliti-va dar toti, batrani si tineri, bogati si saraci, puternici si neputinciosi, cei ce munciti si cei ce nu gasiti nimic de lucru, locuitori in orase, in sate si in pustie, calatori sau intemnitati.

Noi, cei ce traim pe pamantul apostolic al Dobrogei sa ne sarguim cu dragoste fierbinte si cu credinta tare, aducandu-ne aminte ca intaiul chemat, Sfantul Apostol Andrei, L-a adus pe Hristos Cel inviat pe aceasta glie strabuna in vremea de inceput a bisericii crestine.

Sa ne deschidem urechile, sa ne curatim simtirile si sa dam la o parte negura veacurilor, incat cu mintea si cu inima sa auzim ecoul propovaduirii parintelui nostru duhovnicesc, spunandu-ne: „Am aflat pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii, Care, din cer pogorand pe pamant, traind si patimind pentru noi ca Om, a fost rastignit si ingropat, dar a inviat din morti. Pentru ca L-am vazut plin de lumina si de slava dumnezeiasca si m-a trimis la voi sa va vestesc bucuria si dragostea Tatalui ceresc, eu vi-L daruiesc drept hrana si arvuna a vietii celei vesnice“.

Cu parinteasca dragoste Va imbratisez pe toti, dorind ca Hristos Cel Inviat, cu harul, cu iertarea si cu iubirea Sa, sa va cuprinda si sa va lumineze sufletele si viata, impartasindu-va cel mai sfant si bogat indemn ce adevereste existenta noastra in lumina lui Dumnezeu:
HRISTOS A INVIAT!

Al vostru Arhipastor,
de tot binele doritor
si catre Hristos Cel inviat rugator,

† TEODOSIE,
ARHIEPISCOPUL TOMISULUI

13 Martie 2012

Vizualizari: 1694

Voteaza:

Pastorala la Invierea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE