Pastorala la Invierea Domnului 2014 - IPS Iosif

Pastorala la Invierea Domnului 2014 - IPS Iosif Mareste imaginea.

 † MITROPOLITUL IOSIF

HRISTOS CEL INVIAT - PAINEA VIETII NOASTRE

SCRISOARE PASTORALALA INVIEREA DOMNULUI 2014

† IOSIF,
prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Iubitului cler, cinului monahal si dreptslavitorilor crestini din aceasta de Dumnezeu pazita Arhiepiscopie, har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi parinteasca binecuvantare !

„Eu sunt painea cea vie care s-a pogorat din cer.Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci.Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu.” (In 6, 51)

Preacucernice Parinte,
Iubiti credinciosi,

HRISTOS A INVIAT!

Am trait in aceste zile ale Saptamanii Patimilor momente foarte intense si importante pentru viata noastra crestina de urmatori ai lui Hristos si de ucenici ai Lui.

Ne-am aplecat in rugaciunea si Liturghia din fiecare zi asupra tuturor suferintelor, dar si nedreptatilor noastre omenesti luate asupra-Si de catre Domnul Hristos, Care le-a primit pentru noi pe Cruce. „Sa fie rastignit” (Mt 27, 23), strigau odinioara cei pe care El ii iubea si pentru care Se rastignea, dar strigam si noi astazi prin aceea ca facem pacatul. Toti L-au parasit atunci, precum si noi Il parasim prin pacat, chiar daca ne numim ca fiind prietenii Sai. Cand confortul si viata noastra sunt in joc, cand ne sunt atinse propriile interese, ne lepadam, Il parasim, nu Il mai cunoastem, ne indepartam, ne ascundem, ne spalam pe maini de El si de cele pe care Il facem sa le sufere, precum Pilat. Ne dezicem de cuvintele Lui, de dragostea Lui, de faptele Lui pentru noi, de aceea ca doar in El se lucreaza mantuirea oamenilor, cautam la alte lucruri salvatoare, la iluziile si conforturile noastre de fiecare zi, la legile si neputintele omenesti care ne-ar putea salva oarecum din singuratatea si suferinta interioara la care ne condamna pacatul ca indepartare de Dumnezeu si de adevar. Nici in cele mai grele chinuri pe care omul I le-a procurat, Hristos nu S-a dezis de om, nu l-a lepadat, nu l-a batjocorit, nu l-a uitat, nu l-a injosit, nu l-a luat in ras, Se face frate al celor mici si napastuiti, la toti le intinde mana Sa cea puternica prin mila, mangaietoare prin dragoste, impreuna-suferind cu noi si impreuna-murind cu noi. Desi cautam cu disperare dragostea Lui, izvor a toata dragostea, slabiciunea noastra face sa ne lepadam de El ca odinioara Petru si toti Apostolii, sa ne indoim de El, sa Il negam, desi El nu ne paraseste, nu ne leapada, desi El nu se indoieste de noi. Au facut-o pana si Apostolii, atunci cand viata lor a fost amenintata, dar repede si-au venit in fire si au marturisit apoi cu pretul vietii dragostea lor pentru Hristos Cel Rastignit si Inviat. Sfantul Pavel, cel care i-a persecutat pe Apostoli, urmarindu-i ca sa-i omoare, a ajuns sa predice lumii intregi Invierea Celui pe Care Il persecuta odinioara. Si de-a lungul veacurilor, urmatori Sfantului Pavel, Hristos Domnul a facut din dusmani aliatii Sai, din persecutori, persecutati, din cei slabi, puternici, din cei uitati si neluati in seama de nimeni, vestitori ai Evangheliei in toata lumea. Ii face pe cei indoielnici prieteni, pe cei de neiertat, mostenitori ai raiului, sufletele arse de pacat si neputinte si de dorul dupa adevar si dragostea lui Dumnezeu le-a inaltat si le-a daruit frumusetea cereasca netrecatoare. Orbii si surzii au vazut si auzit Cuvantul Lui si mutii l-au spus lumii intregi. In Botezul pe care l-am primit, moartea a devenit viata, pacatul l-a sters si intunericul l-a transformat in lumina, dandu-ne vederea celor ceresti, netrecatoare. A schimbat omul cu dragostea Lui, insa doar pe cel care se lasa cucerit si schimbat de ea. A schimbat lumea intreaga si curgerea istoriei mortii a preschimbat-o cu dragostea Lui in istoria Invierii.

Iubiti credinciosi,
Hristos a facut din noi madulare ale Trupului Sau care este Biserica, cea care de 2000 de ani sta marturie a dragostei Lui pentru omenire. Dragostea pentru omul chemat la demnitatea cereasca si la frumusetea dumnezeiasca l-a urcat pe Hristos pe Cruce, de unde neincetat striga Parintelui ceresc, spre iertarea noastra: „Parinte, iarta lor, ca nu stiu ce fac” (Lc 23, 34). Ne impaca neincetat cu Parintele ceresc, reda sufletului nostru, omului launtric, lumina frumusetii dumnezeiesti prin iertare, dar si trupului nostru stralucirea Trupului Sau inviat, precum ne spune si Sfantul Ioan Gura de Aur: „Daca trupul nostru este madular al lui Hristos, si daca Hristos a inviat, apoi negresit ca si trupul va urma Capului” (Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariile sau Talcuirea Epistolei intai catre Corinteni, omilia XVII, p. 174 – in „Lumina Sfintei Scripturi, Antologie tematica din opera Sf. Ioan Gura de Aur", vol. II, ed. Trinitas, Iasi, 2007, p. 42).Cu tot cel ce sta inaintea lui Dumnezeu Tatal, in Taina Spovedaniei, marturisindu-si pacatele si neputintele, Hristos Insusi sta cu el inaintea Tatalui cu Care il impaca si il ridica, il invie. Pentru fiecare dintre noi coasta Lui izvoraste iertare si hrana cereasca, dandu-i-Se in Sfanta Impartasanie, care ne spala si ne invie, prin care primim iertarea si ne salasluim in cer, devenim ceresti si pamantesti in acelasi timp, devenim ceresti, dar si mai umani, pentru ca invatam de la Hristos sa iubim pe fratele nostru precum El ne iubeste. Roada Invierii lui Hristos se vede nu numai in vesnicie, ci si aici si acum, imediat, noi fiind purtatori in faptele noastre ai realitatii Invierii, marturisitori prin fapta, prin iubire, ai Invierii care deja lucreaza in noi si care ne face liberi fata de pacat. Hristos Domnul ne cheama deci la impacarea cu Tatal ceresc si cu semenii prin Taina Iertarii pe care a pus-o in Biserica Sa, fagaduind si dand putere Ucenicilor sa lege si sa dezlege toate. „… a suflat asupra lor si le-a zis: luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (In 20, 22-23), ca apoi sa hraneasca pe cel impacat cu painea cea cereasca, Taina Trupului si Sangelui de viata si de iertare datatoare, hrana dumnezeiasca lasata noua spre iertare si inviere. Nimeni nu ajunge sa guste din Taina Invierii si din roadele ei daca nu s-a impacat, daca nu si-a spalat si primenit sufletul in Taina Spovedaniei sau a Impacarii cu Parintele ceresc si cu fratii sai, dar si cu sine – pentru ca fiecare dintre noi are sa se impace si cu sine insusi – si nu a primit pe Hristos in inima lui, singurul Care poate aduce iertarea desavarsita.

Iubiti frati si surori,
Anul acesta, cum va spuneam si in scrisoarea pastorala de la Nasterea Domnului, Biserica noastra ne cheama sa aprofundam atat impreuna, cat si fiecare in parte Taina Spovedaniei si Taina Sfintei Impartasanii, a Euharistiei. Dar cea mai buna aprofundare pentru noi este practicarea lor, nu doar din cand in cand, rar, ci sa lasam sa creasca in noi dorul dupa Hristos, cat mai mult, bine stiind ca fara El si fara sa fim impacati cu Dumnezeu, viata noastra nu are sens si inima se raceste si se indeparteaza de dragostea Lui. Prin mainile preotului primim iertarea si impacarea cu Parintele ceresc, Il primim pe Hristos in noi, Care ni se daruieste ca noi insine sa putem darui Lui si aproapelui, sa Il putem vedea pe El in aproapele si pe aproapele in El. El este Viata noastra.Sa zicem si astazi, la aceasta Sarbatoare a sarbatorilor, lui Hristos Cel Inviat din morti, Pastile nostru, Painea noastra de viata vesnica datatoare, impreuna cu Sfantul Simeon Noul Teolog: „Tu, Hristoase – Imparatie Cereasca, Tu – Pamant al celor blanzi, Tu – Rai plin de verdeata, Tu – Camara Dumnezeiasca, Tu – Taina negraita, Tu – Masa pentru toti, Tu – Painea vietii, Tu – Bautura noua, Tu – Potir cu apa si Apa vietii, Tu pentru fiecare sfant – Faclie nestinsa, Tu – si Haina, si Cununa, si Impartitor al cununilor, Tu – Incantare si Impacare, Tu – Desfatare si Slava, Tu – Veselie si Bucurie”, nadejdea vietii noastre, slava Tie!

HRISTOS A INVIAT!

† Mitropolitul Iosif

Paris, Sfintele Pasti 2014

.
Pe aceeaşi temă

18 Aprilie 2014

Vizualizari: 1052

Voteaza:

Pastorala la Invierea Domnului 2014 - IPS Iosif 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE