Intruparea lui Dumnezeu - Pace si Bunavoire la toata lumea

Intruparea lui Dumnezeu - Pace si Bunavoire la toata lumea
 

Intruparea lui Dumnezeu - Pace si Bunavoire la toata lumea

†SILUAN
Din mila lui Dumnezeu, Episcopul de-Dumnezeu-pazitei
Episcopii Ortodoxe Romane a Italiei

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicului cler si
Binecredinciosului popor crestin din cuprinsul Episcopiei noastre,

Har, pace si bunavoire de la Dumnezeu, iar de la noi,
arhieresti si parintesti binecuvantari!

Iubiti frati si surori intru Domnul,

La acest luminos Praznic al Nasterii Domnului Hristos si al Aratarii in Trup a lui Dumnezeu, ne intampina cuvintele rostite de inger catre pastorii din Bethleem:

Nu va temeti, ca iata va vestesc voua bucurie mare care este pentru tot poporul, ca S-a nascut voua astazi Mantuitor Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta este semnul pentru voi: veti afla prunc infasat si culcat in iesle.

Sa luam aminte mai intai la primul indemn: Nu va temeti!

Vestea venirii lui Dumnezeu la noi, in chip de prunc gingas si plapand, are darul de a alunga orice teama si orice neliniste, Caci – de acum – cu noi este Dumnezeu! Aceasta are o insemnatate si mai mare in vremurile noastre cand, din lipsa de credinta in Dumnezeu si in prezenta Lui in realitatea cotidiana in care traim, avem tendinta sa devenim tot mai tematori fata de cei ce ne inconjoara si fata de tot ce ni se poate intampla, noua si celor dragi noua… Vestirea venirii si aratarii in trup omenesc a lui Dumnezeu aduce cu sine siguranta si incredere, pentru a ne putea din nou bucura de Domnul si de cei ce ne inconjoara, alungand din inima noastra orice suspiciune si frica, pentru ca astazi S-a nascut noua Mantuitor.

De aceea, suntem invitati sa luam acest astazi in sensul lui propriu, pentru ca praznuirea Nasterii Domnului este mult mai mult decat o comemorare a evenimentului petrecut cu peste doua mii de ani in urma, ea daruindu-ne privilegiul de a fi contemporani cu ceea ce s-a petrecut o data in istorie, impartasindu-ne si noiastazi de cele auzite si vazute de cei ce traiau in acea vreme.

Astazi noi suntem, asadar, cei carora ni se adreseaza cuvintele: Nu va temeti, ca iata va vestesc bucurie mare!.

ca S-a nascut voua astazi Mantuitor… Sa se deschida, deci, fiecare inima si sa primeasca aceste cuvinte in ea, ca intr-un altar, in care acestea sa ia trup si sa devina realitate! Sa se faca inima noastra astazi pamant pregatit care sa primeasca buna-vestire a intruparii Dumnezeului nostru, ca pe o samanta purtatoare a rodului celui vindecator si innoitor al vietii si al doririlor noastre, caci numai asa vom putea vedea vestejindu-se in noi gandurile si tulburarile ucigatoare de suflet ale Irodului mintii si simtirii noastre, care uita de Dumnezeu si se inchina la idolii cu care o ispiteste lumea aceasta.

Tot asa sa primim si sa auzim si cantarea ingerilor vestitori ai Nasterii Fiului lui Dumnezeu, zicand:  Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intru oameni buna-voire!, si sa ne-o insusim si sa o facem a noastra, facandu-i gandul nostru chivot si inima noastra biserica primitoare si calduroasa, in care sa vina si sa-si faca salas Cel Care S-a pogorat la noi dintru slava cea de sus pe care o canta fara-ncetare puterile ceresti. Si mai ales sa primim si sa facem roditoare pacea pe care ne-o aduce Pruncul Cel ceresc, fiind vorba atat de darul impacarii Omului – a Adamului intreg – cu Dumnezeu, cat si de linistitor al furtunii de suflet si de gand care il poarta pe omul fara Dumnezeu, precum poarta vantul frunzele uscate.

Dar pentru a ne bucura de pacea pe care o aduce Nasterea Domnului, se cere si din partea noastra ceva, nu eforturi sau sacrificii peste puterile noastre, ci doar atat: buna-voire.

Toata lucrarea mantuitoare a lui Dumnezeu cu noi si cu Omul intreg depinde de aceasta conditie: de buna-voirea mea, a noastra. De altfel, una dintre posibilele interpretari ale acestei cantari ingeresti este: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intru (sau la) oamenii bunei-voiri. De remarcat ca buna-voirea ce ni se cere nu este altceva decat raspunsul la buna-voirea lui Dumnezeu de a Se intrupa si de a Se pogori la noi (asa cum cantam mereu, la al doilea antifon al Liturghiei:Unule-nascut, Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu Care…, ai binevoit, pentru mantuire noastra, a Te intrupa din Sfanta Nascatoare de Dumnezeu).

Sa ne deschidem, asadar, inima cu buna-voire spre Cel intru Care Insusi Dumnezeu-Tatal a binevoit, asa cum ne-a aratat, atat la botezul Sau in Iordan, cat si la Schimbarea Sa la Fata, pe Tabor. Sa raspundem cu buna-voire Bunavoirii lui Dumnezeu de a veni la noi pentru a inchide prapastia care s-a deschis prin caderea lui Adam si pentru a ne redeschide calea spre Imparatia Sa cea cereasca. Facand astfel, pacea vestita si cantata de ingeri se revarsa intru noi si peste noi, in casele si in familiile noastre si in toata viata noastra, atat de lipsite uneori de acest dar ceresc.

Dar mai este ceva. Dupa cum se poate observa, Evanghelia ne spune ca, auzind cantarea ingerilor, pastorii s-au indemnat, indata, unul pe altul, zicand: Sa mergem la Bethleem si sa vedem cuvantul acesta ce s-a facut si pe care Domnul l-a facut cunoscut noua. Si au venit degrab si au aflat pe Maria si pe Iosif si pruncul culcat in iesle.
Asa, precum odinioara pastorii au lasat toate si indata au alergat ca sa vada plinirea acestor cuvinte, tot asa si noi ne indreptam astazi spre biserica, pentru a ne face partasi la bucuria venirii pe lume a Mantuitorului si avem privilegiul sa-L contemplam, la randu-ne, in icoana Praznicului, pe Cel nascut in iesle, precum au facut-o aceia, in Pestera din Bethleem.

Sa ne inchinam si noi, astazi, precum au facut pastorii si Magii veniti din Rasarit,slavind si laudand pe Dumnezeu, si aducandu-I darurile cele pretioase ale inimii:multumire, recunostinta, smerita-cugetare, blandete, marinimie si mai ales Amin-ul nostru sincer si deschis la toate cele pe care Cel Ce S-a nascut ne indeamna sa le pazim si sa le implinim. Sa cerem deci si sa dam astazi iertare, frate la frate, copii la parinti si parinti la copii, soti la sotii si sotiile la soti, sa dam iertare astazi chiar si vrajmasilor nostri, pentru ca astazi S-a nascut noua Mantuitor Care ne-a impacat cu Cerul, neasteptand de la noi decat buna-voire.

Astfel, in ziua praznuirii venirii si Aratarii in Trup a lui Dumnezeu, putem sa ne infatisam Lui cu cel mai frumos dar si sa-I aducem multumire, urmand cuvintelor din psalmi care ne spun: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie? Paharul mantuirii voi lua si Numele Domnului voi chema, la care se adauga indemnul: Gustati si vedeti ca bun este Domnul.

Aceasta inseamna sa ne curatim lacasul inimii, marturisindu-ne pacatele, si sa-l gatim, impodobindu-l cu fapte de milostenie fata de cel necajit de langa noi, pentru a ne face inima iesle calduroasa in care sa primim, prin impartasirea cu Sfantul Sau Trup si Sange, pe Cel Care astazi Se face prunc pentru noi, infasandu-L cu ganduri bune si cu doriri ceresti si predandu-I buna noastra voire, nemaivoind a-L lasa sa plece de la noi.

Si astfel se va plini in noi cuvantul evanghelistului care zice ca: la toti cei care Il primesc pe Domnul si cred intru Numele Lui, El le da putere sa se faca Fii ai lui Dumnezeu.


Cu neclintita nadejde in mila si ajutorul iubitorului de oameni Dumnezeu, Va imbratiseaza pe toti al vostru parinte si indrumator pe calea mantuirii, in aceste vremuri de incercare si stramtorare,

† Episcopul SILUAN

al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei

Data in Resedinta noastra de la Roma, la Praznicul Nasterii Domnului,
25 Decembrie, la Anul Mantuirii 2013.

 

 

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1207

Voteaza:

Intruparea lui Dumnezeu - Pace si Bunavoire la toata lumea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact