Bilete de avion catre Tel Aviv pentru a vizita Ierusalimul

Bilete de avion catre Tel Aviv pentru a vizita Ierusalimul Mareste imaginea.

Articol sponsorizat

Bilete de avion către Tel Aviv pentru a vizita Ierusalimul, cea mai apreciată destinaţie de pelerinaj pentru creştini

Pentru orice creştin-ortodox român, cel mai important pelerinaj pe care ar putea să-l facă în viaţă este cel la Ierusalim, destinaţie cel mai uşor accesibilă printr-o călătorie cu bilete de avion. Ierusalimul are, astăzi, o suprafaţă de peste 125.000 km pătraţi, extinzându-se în părţile de nord şi vest, iar în centrul său se află Ierusalimul biblic, la care locuitorii oraşului fac referire cu apelative precum „oraşul vechi” sau „cetate”. Acesta este împrejmuit de ziduri înalte, în mijlocul cărora atmosfera este şi astăzi destul de asemănătoare cu cea din vechime. De-a lungul istoriei, această cetate sfântă a fost în repetate rânduri dărâmată până în temelii şi reconstruită de fiecare dată mai frumoasă şi mai strălucitoare pentru că încă din vechime a atras, asemenea unui magnet, diverse popoare şi civilizaţii. Astfel, a devenit, în timp, centrul spiritual al Pământului, nu numai pentru creştin-ortodocşi, ci şi pentru evrei şi musulmani, fiind sanctuarul a trei religii monoteiste. Iar toţi cei care optează pentru bilete de avion către Ţara Sfântă, vor descoperi că Oraşul Sfânt sau Tărâmul Făgăduinţei, cum mai este numit Ierusalimul, este împărţit în patru mari cartiere: Cartierul Evreilor, Cartierul Creştinilor, Cartierul Musulmanilor şi Cartierul Armenilor.

Istoria fascinantă a Ierusalimului, marcată de reconstrucţia perpetuă a oraşului

Dacă decideţi să achiziţionaţi biletele de avion şi să călătoriţi către Ierusalim, veţi descoperi un oraş străvechi a cărei primă atestare istorică datează din mileniul al doilea înainte de Hristos, cu precizarea că cercetări arheologice recente atestă faptul că acesta fusese înfiinţat cu mult înainte. Din punct de vedere biblic, Ierusalimul a fost menţionat prima dată cu prilejul întâlnirii dintre părintelui Avraam şi Melchisedec, regele Salemului. Apoi, în jurul anului 1000 î. d. Hs. Regele David a cucerit oraşul şi a întemeiat aici o cetate puternică înconjurată cu ziduri de apărare care a devenit nu doar „Cetatea lui David”, ci şi capitală a regatului său.

După acest moment însă, în timp, desele cuceriri şi distrugeri succesive ale acestuia, au determinat ca oraşul să fie revendicat astăzi de reprezentanţii tuturor cele trei religii monoteiste. Astfel, după înfiinţare, prima perioadă de glorie a fost înregistrată în timpul regelui Solomon, când a fost întemeiat vestitul Templu din Ierusalim. Prima distrugere a oraşului a avut loc în anul 586 î. d. Hs., când regele Babilonului a distrus din temelii Ierusalimul şi i-a transformat pe toţi locuitorii săi în robi care au reuşit să se întoarcă de-abia după mulţi ani şi să reconstruiască oraşul şi cetatea. În anul 170 î. d. Hs., regele Antioh IV al Siriei le distruge din nou munca şi-i stăpâneşte pe locuitorii care ulterior şi-au obţinut eliberarea în timpul unei răscoale. Nu la mult timp după acest eveniment, moştenitorii tronului s-au certat şi au deci să apeleze la ajutorul romanilor pentru a conduce ţara. În timpul lui Irod cel Mare, vasal fidel al Romei, Templul din Ierusalim a fost reconstruit, iar după moartea sa, puterea politică a ajuns în totalitate pe mâna procuratorilor romani, regii evreilor având doar reprezentare onorifică.

Desele revolte ale evreilor împotriva stăpânirii romane au atras mânia împăratului Titus, care, în anul 70 d. Hs., a distrus complet Ierusalimul, iar locuitorii săi au fost în mare parte alungaţi şi împrăştiaţi printre neamuri. Dacă vei merge în vacanţă în Israel şi vei ajunge şi în pelerinaj la Ierusalim, cu siguranţă că vei interesat să afli că Împăratul roman Adrian a reconstruit din nou oraşul Ierusalim în secolul al II-lea după Hristos, i-a pus denumirea de Aelia Capitolina şi a încercat să stabilească aici un cult păgân, până când Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au reînnoit oraşul cu multe edificii creştine începând cu Biserica Sfântului Mormânt al Domnului Iisus Hristos.

Perioada de linişte a durat până în anul 614 când perşii au ocupat Ierusalimul şi au distrus aproape toate aşezările creştine şi, deşi acesta a fost recuperat de bizantini la scurt timp, Ierusalimul şi întreaga Ţară Sfântă au căzut sub stăpânire musulmană pentru aproape cinci secole. În timpul cruciadelor, Ierusalimul a fost preluat, din nou, de creştini, însă regele Saladin al Egiptului l-a supus din nou arabilor. În anul 1516 Imperiul Otoman, sub conducerea lui Soliman al II-lea Magnificul cucereşte, la rândul său, din nou oraşul şi consolidează cetatea, zidurile exterioare ale acesteia, realizate din blocuri mari de piatră, fiind neschimbate până astăzi. Condus de britanici din anul 1916, Ierusalimul este până astăzi parte a statului Israel care a luat fiinţă în anul 1948.

Dacă aţi rezervat deja biletele de avion pentru călătoria ecumenică, ar trebui poate să mai ştiţi despre istoria zbuciumată a acestuia: nu există un alt oraş care să fi generat atâtea conflicte armate ca Ierusalimul, deseori cunoscut şi sub apelativul Oraşul Păcii, Oraşul Sfânt sau Oraşul de Aur.

Cele mai importante cinci puncte de interes din Ierusalim pentru creştini

Astăzi, deşi în interiorul cetăţii nu există graniţe, un zbor către Israel vă va oferi prilejul să descoperiţi că fiecare confesiune s-a grupat în jurul celui mai important edificiu religios care o reprezintă şi astfel mijlocul cetăţii cu întreaga parte de nord-vest aparţine creştinilor, partea de sud-est aparţine evreilor, iar partea de nord-est aparţine musulmanilor. Cea mai veche parte a oraşului este Oraşul lui David (Siloam in Biblie) şi reprezintă locul pe unde au trecut David, Solomon şi profeţii. Creştinii ortodocşi au aici însă numeroase puncte de interes religios.

Biserica Sfântului Mormânt este pentru aceştia poate cel mai important loc, întrucât aici a înviat Mântuitorul Iisus Hristos, aceasta fiind dovada supremă că El a fost cu adevărat Dumnezeu şi nu un simplu profet. Aceasta a fost construită pentru prima dată din ordinul Împăratului Constantin cel Mare, la scurt timp după Consiliul de la Niceea, primul consiliu ecumenic al Bisericii Creştine, pe muntele Golgota, care era în afara cetăţii, fiind cuprinsă în cadrul acesteia în primele secole creştine, odată cu extinderea localităţii. Totodată, mormântul Mântuitorului Iisus a fost descoperit de Împărăteasa Elena, mama Împăratului Constantin, în vis, în timp ce se afla într-o vizită în Ierusalim. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, au ridicat, aici, pe colina Golgota, trei clădiri diferite, respectiv o biserică rotundă numită Anastasis (deasupra mormântului gol al lui Iisus), o bazilică denumită Martyrium şi o raclă numită Calvarium pentru a marca poziţia crucificării în scuarul dintre cele două biserici. Acestea au fost distruse de două ori de către diferiţi cuceritori, iar în anul 1149 e.n., după cucerirea Ierusalimului, cruciaţii au edificat biserica actuală, care reuneşte sub acelaşi acoperiş mormântul Lui Iisus şi locul crucificării, obiectiv pe care nu trebuie să-l rataţi dacă optaţi pentru bilete de avion către Tel Aviv.

Dar înainte de a învia şi a-şi demonstra dumnezeirea, Domnul Iisus Hristos a suferit asemenea unui om obişnuit. De la Pretoriu, locul în care s-a desfăşurat procesul nedrept al Mântuitorului şi în care Acesta a fost torturat şi batjocorit, până la Golgota, locul răstignirii, Iisus a mers pe Via Dolorosa, şi-a cărat singur în spate crucea pe care urma să fie răstignit şi s-a oprit de 14 ori, sub povara greutăţii pe care a fost nevoit să o transporte. De fapt, doar nouă se află de-a lungul drumului, în timp ce ultimele cinci puncte de oprire se găsesc în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt.

O călătorie cu bilete de avion vă poate asigura prilejul de a ajunge şi pe Muntele Ghetsimani, aflat, de asemenea, în interiorul cetăţii. Aici se află o livadă de măslini despre care se spune că ar fi veche de peste 2.000 de ani, peştera Ghetsimani, dar şi mai multe biserici. Biserica Tuturor Naţiunilor sau Bazilica Agoniei este locul în care Domnul Iisus şi ucenicii Săi au petrecut ultimele ore înainte ca Acesta să fie arestat, în Grădina Ghetsimani. Biserica actuală a fost construită la începutul anului 1920 cu ajutorul contribuţiilor primite din 12 ţări şi a fost ridicată pe ruinele unei biserici bizantine şi a alteia din perioada cruciadelor.

Tot aici se află şi Muntele Măslinilor, unde, în fiecare Duminică a Floriilor se adună sute de oameni pentru a reedita intrarea lui Iisus în Ierusalim, locul unde Domnul a plâns fiind marcat de o biserică în formă de lacrimă, numită Flevit (care înseamnă „Domnul a plâns”). Dacă mergeţi într-un pelerinaj în Israel, tot aici lângă Muntele Măslinilor veţi găsi şi Biserica Pater Noster unde Mântuitorul Iisus Hristos i-a învăţat pe ucenici rugăciunea Tatăl Nostru.

Nu foarte departe de Biserica Sfântului Mormânt se află un alt punct de foarte mare interes, respectiv Muntele Sionului, loc foarte des pomenit în Sfânta Scriptură şi locuit, în prezent, de armeni creştini. Pe platoul de pe Muntele Sionului se află foarte multe locuri importante pentru istoria creştinismului. Unul dintre acestea este foişorul în care a avut loc Cina cea de Taină şi în care, imediat după Înviere, Hristos s-a arătat ucenicilor Săi trecând prin uşile încuiate, precum şi lui Toma, cu o săptămână mai târziu. Tot în acest loc sfânt, la 50 de zile după înălţarea Domnului la cer, Duhul Sfânt s-a coborât peste Sfinţii Apostoli în chipul limbilor de foc, iar Petru, luminat de Dumnezeu, a ţinut o predică înflăcărată în urma căreia s-au botezat pe loc peste trei mii de oameni, întemeindu-se, astfel, prima comunitate creştină. Şi tot în această casă, a locuit după aceea Maica Domnului până în vremea adormirii Sale, când ucenicii aduşi de nori de la marginile pământului au pus trupul ei preacurat într-un mormânt săpat în stânca din Grădina Ghetsimani.

Situat în Munţii Iudeii, între Marea Mediterană şi ţărmul de nord al Mării Moarte, Ierusalimul este un loc sfânt pe care orice creştin ar trebui să-l viziteze cel puţin o dată în viaţă rezervând din timp biletele de avion.

05 August 2017

Vizualizari: 3864

Voteaza:

Bilete de avion catre Tel Aviv pentru a vizita Ierusalimul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE