
In fiecare an asteptam scurta vacanta de 1 mai cu nerabdare si entuziasm. Anul acesta ne-am propus o incursiune in afara tarii, pentru a vizita cateva lacase de cult, deosebit de interesante datorita istoriei lor.
La mai putin de 200 km sud de Bucuresti, pe teritoriul Bulgariei, se afla localitatea Veliko Tarnovo, un oras medieval pitoresc cu numeroase atractii turistice. Vestigiile istorice bine conservate (cetatea simbol Tsaravets si cladirile de patrimoniu din centrul istoric) si continuarea artei traditionale mestesugaresti, indeosebi in satul traditional Arbanassi, incita curiozitatea vizitatorilor de pretutindeni. Nu foarte departe de acesta, se gaseste Manastirea Schimbarea la Fata, cel mai mare asezamant monahal din regiune si al patrulea din intreaga Bulgarie.
Dar calatoria continua tot spre sud, si pentru ca ziua de 1 mai ne duce cu gandul la mare, vom explora si nordul Greciei. Frumoasa Ellada este o tara unde valorile ortodoxiei sunt pretuite iar cutumele si legile cultului crestin pastrate cu multa bucurie sufleteasca.
Kavala este capitala prefecturii cu acelasi nume, oras intemeiat la poalele muntelui Symvolo, pe malul marii Egee. In timpul perioadei bizantine a fost numit Christoupolis, exprimand avantul pe care il luase noua credinta raspandita de Sfantul Paul, in timpul vizitei sale din 49-50 d.H. Ruinele fortificatiilor bizantine si castelul cu turnurile circulare inca mai pot fi vazute pe colina din dreptul cartierului Panayia. Christoupolis a fost atacat de nenumarate ori de slavi, franci, venetieni si turci. In 1391 a fost cucerit de otomani si de la sfarsitul secolului al XV-lea a fost cunoscut sub numele actual. Turcii au reparat castelul si zidurile de aparare si au construit impozantul apeduct ce traverseaza si azi orasul. De la Kavala, mergand spre sud-vest, spre Salonic, se ajunge la baza peninsulei Halkidiki. Aceasta patrunde in Marea Egee sub forma unei manute cu trei degete, cele trei promontorii deluroase: Athos, Sithonia si Kassandra. Primul dintre ele, Athosul, este binecunoscut de credinciosi pentru viata monastica unica de aici. Peninsula “Sfantului munte” are o lungime de 45 km si este acoperita cu paduri de stejar, alun si pini; in sud, altitudinea maxima atinge 2033m. Din anul 1060, accesul femeilor este strict interzis si pelerinilor le sunt necesare aprobari speciale din partea autoritatilor. Printre cele mai importante manastiri construite aici sunt: Marea Lavra (cea mai veche si cea mai mare; dateaza din 963 d.H), Vatopedi, Sfantul Pavel, Iviron etc. Pentru cei care doresc sa admire chiar si de departe lacasurile de cult, se organizeaza frecvent excursii pe mare in jurul peninsulei Athos.
Agentia de turism Kretan Tour va propune o excursie inedita cu ocazia zilei de 1 mai. 4 zile de vizite culturale si spirituale, pe teritoriul grec si bulgar. Cazarea se va face in nordul Greciei, in orasul Kavala, la un hotel de 4*. Traseul excursiei este: Veliko Tarnovo - Arbanassi - Manastirea Schimbarea la Fata - Kavala - Insula Thassos (Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail) - Ouranopolis si Sfantul Munte Athos - Ruinele Manastirii Zygou.
Detalii despre program si inscriere puteti gasi pe www.kretan.ro sau la numarul de telefon 021 3141978.
-
PELERINAJ in Bulgaria - Februarie 2007
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Bulgaria de 1 Mai
Publicat in : Pelerinaje -
Manastirea Bacikovo - perla gruzina a Muntilor Rodopi
Publicat in : Biserica in lume -
Popas la Silistra
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.