
Pe drumul ce duce de la campie spre uimitoarea zona montana, in statiunea turistica Busteni dupa Valea Prahovei, aflata la poalele muntilor Bucegi (cu varfuri dintre cele mai impresionante) la 150 m de iesirea spre Brasov, pe partea dreapta a DN 1 se afla Manastirea si Centrul social-pastoral Sfanta Treime.
Asezamantul monahal este unul dintre cele mai noi, infiintat in anul 2009, printr-o decizie a Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, pe locul unde functiona fosta Casa de odihna a preotilor din orasul Busteni.
Chiar daca este o manastire infiintata recent, si nu are un istoric atat de bogat, cu toate acestea ea detine un punct de atractie pentru turisti – cladirea monument istoric in interiorul careia functioneaza Centrul social pastoral Sfanta Treime.
Un scurt istoric al acestei cladiri, relateaza faptul ca aceasta a fost cumparata in anul 1935 de catre preotii din Protoieria Campina si daruita Patriarhului Miron Cristea in calitate de Arhiepiscop al Bucurestilor. Pentru a fi ferita de nationalizare, patriarhul Justinian Marina o transforma in Casa de Odihna pentru clericii Arhiepiscopiei si familiile acestora, iar in anul 1957 demareaza ample lucrari de restaurare si extindere, finalizate in iunie 1958.
Isi pastreaza acest statut pana in anul 2009, cand, cu binecuvantarea Patriarhului Daniel ea a devenit sediul unui Centru social-pastoral si al Manastirii Sfanta Treime.
Langa acesta cladire impunatoare s-a construit in anul 2010 paraclisul manastirii pentru savarsirea sfintelor slujbe. In dupa- amiaza unei zile frumoase de vara, in anul 2011 paraclisul a fost sfintit cu Agheasma Mare de catre Preafericitul Parinte Daniel inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Cum nimic nu este intamplator in viata noastra, enoriasii care au participat la slujba de sfintire au marturisit ca au fost martorii unei minuni. In timpul sfintirii paraclisului, dupa o ploaie calduroasa de vara, in dreptul curtii manastirii au aparut pe cer doua curcubee, fiind convinsi cu totii de binecuvantarea Preasfintei Treimi.
Manastirea Sfanta Treime este o manastire de maici, cu viata de obste. Cele doua maici vietuitoare ale manastirii impletesc zilnic rugaciunea cu munca, programul manastirii respectand slujbele potrivit randuielii monahale.
Cladirea monument istoric a Sfantului locas detine spatii de cazare pentru crendiciosi, care au fost complet renovate si amenajate.
Manastirea dispune de 37 de locuri de cazare, dispuse dupa cum urmeaza:
- 3 camere cu cate 6 paturi
- 4 camere cu cate 4 paturi
- 1 camera cu 3 paturi
La fiecare etaj exista grup sanitar si dusuri.
Tarifele pentru cazare sunt:
- in perioada 1 martie - 31 octombrie 25 Ron / persoana
- in perioada 1 noiembrie - 29 februarie - 30 Ron / persoana.
Pentru rezervare sunati la 0724.131.864
De altfel manastirea pune la dispozitia pelerinilor bucataria, unde acestia isi pot prepara ce vor ei.
La manastirea Sfanta Treime se organizeaza si tabere de vara. In luna iulie 2011 la manastire a fost organizata si o tabara pentru 15 copii proveniti din familii aflate in situatie de excluziune sociala. Copiii au beneficiat de un program foarte bogat de activitati dupa cum urmeaza:
- drumetie pe jos in Valea Cerbului, jocuri si concursuri intr-un cadru natural deosebit.
- popas de rugaciune si inchinare la Biserica Nasterea Maicii Domnului din Busteni.
- pelerinaj in ziua de mare sarbatoare a Sf. Pooroc Ilie, la Manastirea Inaltarea Sf. Cruci Caraiman, loc de inchinare si rugaciune.
- drumetie pe jos la Cascada Urlatoare, obiectiv turistic natural apreciat de catre toti vizitatorii.
- program recreativ in parcul amenajat in fata Hotelului Silva.
- drumetie cu trenuletul la Gura Diham, cantece, jocuri si concursuri.
- vizita la Castelul Cantacuzino, obiectiv turistic de mare valoare istorica si culturala pentru romani.
- program educativ-recreativ zilnic in curtea Centrului Social Pastoral al Manastirii Sf. Treime Busteni.
Manastirea este la inceput de drum, de aceea are nevoie de sprijin material pentru a-si definitiva planurile de viitor. Se intentioneaza construirea bisericii mari a manastirii si a unui corp de chilii.
Preasfanta Treime, da-ne noua darul Tau cel atotputernic; primeste marturisirea pacatelor noastre inaintea slavei imparatiei Tale; cauta la suspinurile noastre, trimite-ne noua duhul umilintei si al indurarilor; pentru ca sa ne invrednicim, cu suflet si cu inima curata, fara de osanda a grai catre Tine pe pamant, precum graiesc ingerii in cer: Aliluia!
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.