Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Mareste imaginea.

Izvorul Sfantului Atanasie este un loc minunat din Sfantul Munte Athos, mare har simtind cei ce se opresc la apa cea rece a sfantului, primita in dar de la Maica Domnului. Izvorul se afla pe partea dreapta a drumului ce duce de la Manastirea Caracalu la Manastirea Marea Lavra.

Marea Lavra este prima mare manastire zidita in Sfantul Muntele Athos, fiind intemeiata in jurul anului 963, prin nevointa Sfantului Atanasie Athonitul din Trapezunt, cu ajutoare banesti date de imparatii bizantini Nichifor Focas (963-959) si Ioan Tzimikes (969-973). Manastirea a fost inchinata Bunei Vestiri, insa dupa adormirea Sfantului Atanasie, manastirea a luat drept hram Adormirea Cuviosului, care se praznuieste in data de 5 iulie. In aceasta manastire a trait cel mai cunoscut imnograf bizantin, Sfantul Ioan Cucuzel.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Sfantul Atanasie si-a ales drept loc de nevointa cea mai salbatica zona a Sfantulu Munte, anume capatul estic al acestuia. Aici, apa este mai putina, plantele mai mici si mai rare, iar pamantul mai pietros si mai arid. Descoperirea acestui izvor este o lucrare minunata a Maicii Domnului, ea fiind purtatoarea de grija a calugarilor de Athos.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Sfantul Atanasie Athonitul s-a nascut in Trapezunt, din parinti crestini. Ramas orfan la o varsta frageda, a fost crescut de un ofiter. Pe cand era copil, isi conducea prietenii in padure sau in apropierea unei pesteri si juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o prorocie, caci mai tarziu avea sa ajunga staret.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Dupa ce si-a desavarsit educatia, a intrat in monahism. La rugamintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfantul Atanasie va ridica o biserica inchinta Sfintei Fecioare Maria. Cand participa la masa cu fratii din manastire, isi impartea partea lui in asa fel incat, fara ca cineva sa isi dea seama, el nu manca mai nimic in afara anafurei impartite dupa Sfanta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, Athanasie s-a invrednicit de venirea la el a Nascatoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stanca, si i-a fagaduit ca ea va fi intotdeauna Stareta Lavrei. Pe locul cu pricina se afla astazi Izvorul Sfantului Atanasie, avand zidita o micuta biserica, un foisor cu minunata vedere spre mare si o chilie.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

In vremea Sfantului Atanasie Athonitul in manastirea Marea Lavra traiau mai bine de doua mii de calugari. Fiind mare saracie, o parte dintre calugari au inceput a parasi manastirea. Printre ultimii calugari ramasi in Lavra se numara si Atanasie. Peste inca ceva vreme, pleca si el spre Careia, ingrijorat din pricina lipsurilor banesti si alimentare.

Se povesteste, din vechime, urmatoarea intamplare, petrecuta pe drumul spre Careia. Mergand sfantul spre Careia, in apropiere de Manastirea Morfono (din aceasta se mai pastreaza doar ceva ruine si o parte din turnul portului), el s-a intalnit cu o femeie.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Vazand femeia, sfantul i-a spus:

- Ce-i cu tine, femeie, aici, pe munte?

Femeia i-a raspuns, zicand:

- Eu nu sunt o femeie oarecare, eu sunt Maica Domnului.

Sfantul nu a crezut minunii, alegand a pune aceasta aratare pe seama diavolului, care de multe ori se arata in chip mincinos marilor nevoitori, spre a-i insela si a-i pierde.

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Maica Domnului, privind la el, i-a spus:

- Ce ai in mana?

Sfantul a raspuns, zicand:

- Toiagul.

Toiagul sfantului era din fier masiv, el fiind astazi pastrat in biserica centrala din Marea Lavra, infipt langa mormantul sau. La gat, sfantul purta o cruce din fier, grea de trei kilograme, pastrata si ea tot in biserica actuala a manastirii.

Spre a-i adeveri minunea si a-l incredinta de binecuvantarea ei, Maica Domului i-a spus sfantului sa faca cruce peste piatra si sa loveasca cu toiagul in stanca de langa el. In acel moment, din acea stanca a tasnit apa curata, dulce si rece. Pana astazi, locul este cunoscut sub denumirea de "Izvorul Sfantului Atanasie", iar apa ce curge din el se numeste "Aghiasma Sfantului Atanasie".

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte Athos

Maica Domnului a zis sfantului Atanasie:

- Eu sunt econoama manastirii, eu va port de grija.

Umilindu-se sfantul, ceru binecuvantare Maicii Domnului si se intoarse la manastire.

Intors la manastire, Maica Domnului l-a intampinat langa chiliile cele vechi, aratandu-i sa intre in pivnita cea mare a manastirii. Coborand treptele pivnitei, sfantul gasi vasele si lazile pline cu alimente: masline, branza, ulei si cereale.

Izvorul Sfantului Atanasie - Sfantul Munte Athos

Trecerea sa la cele vesnice i-a fost descoperita de Dumnezeu sfantului Atanasie. Inainte de a inspecta lucrarile de extindere a bisericii din Marea Lavra, Sfantul Atanasie si-a imbracat hainele de sarbatoare. In momentul in care urca pe schele, se prabuseste cupola bisericii atat peste Sfantul Atanasie, cat si peste ceilalti frati care lucrau la zidurile bisericii.

Desi cupola a cazut peste el, trupul sau a ramas nevatamat, neavand decat o rana la picior. Din aceasta rana a curs atunci sange, care a fost luat de frati cu graba si cu care s-au facut multe vindecari. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Atanasie s-a infatisat de mai multe ori inaintea fratilor lui, uneori ca sa-i mangaie si sa-i intareasca, iar alteori ca sa-i certe.

Teodor Danalache

Izvorul Sfantului Atanasie - Sfantul Munte Athos

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 8182

Voteaza:

Izvorul Sfantului Atanasie Athonitul - Sfantul Munte 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE