Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Mormantul lui Absalom, numit si "Stalpul lui Absalom", este un stravechi monument funerar, aflat in Valea Cedrilor, aproape de zidurile orasului antic Ierusalim si de renumita Gradina Ghetsimani. Mormantul este sapat in roca moale de la baza Muntelui Maslinilor, pe laterala vestica a acestuia, in partea de rasarit a Vaii Cedrilor, numita si "Valea lui Iosafat".

In perioada celui de-al doilea Templu, mormintele sapate in piatra erau zidite in afara zidurilor orasului Ierusalim, in toate directiile. Dupa cum era si firesc, cele mai de seama morminte se aflau zidite foarte aproape de zidurile orasului, pe cand celelalte se intindeau pana la o distanta de sapte kilometri.

Cele mai de seama morminte sunt cele aflate astazi in Valea Cedrilor, putin mai jos de mormintele regilor descendenti din Iuda. Dintre acestea, le amintim pe urmatoarele: Mormantul lui Benei Hezir, Mormantul lui Zechariah, Mormantul lui Absalom si Mormintele Regilor care, parca ironic, nu sunt ale regilor, ci ale reginei Elena de Adiabene.

 Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Mormantul lui Absalom este sapat in piatra si are o arhitectura deosebita. Acest mormant este inconjurat de alte cateva mii de morminte, cimitirul din Valea lui Iosafat fiind renumit in toata lumea. Cu toate ca traditia locala atribuie acest mormant lui Absalom, fiul rebel al regelui David, care a vietuit cu aproape o mie de ani mai inainte de venirea lui Hristos, cercetatorii moderni cauta sa-l dateze undeva prin secolul I.

Mormantul lui Absalom - referinte biblice

Absalom, cunoscut in Sfanta Scriptura cu numele de "Abesalom", a fost unul dintre fiii regelui David. "Lui David i s-au nascut sase fii in Hebron. (...) Al treilea a fost Abesalom, fiul Maachei, fiica lui Talmai, regele Ghesurului" (II Regi 3, 3). Ghesur era o imparatie aflata la nord-est de Iordan.

"In tot Israelul nu era barbat asa de frumos ca Abesalom si asa de laudat ca el; din talpile picioarelor si pana in crestetul capului nu avea nici o meteahna. Cand isi tundea capul sau - si si-l tundea in fiecare an, pentru ca-l ingreuia - parul de pe capul lui cantarea doua sute de sicli, dupa cantarul regesc. Si i s-au nascut lui Abesalom trei baieti si o fata, anume Tamara. Aceasta a fost o femeie frumoasa la chip si a ajuns sotia lui Roboam, fiul lui Solomon si i-a nascut pe Abia" (II Regi 14, 25-27).

 Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Absalom s-a facut rege, impotriva tatalui sau, in Hebron. "Dupa patruzeci de ani de domnie a lui David, a zis Abesalom catre rege: "Ma duc la Hebron sa-mi implinesc o fagaduinta, pe care am facut-o Domnului, caci eu, robul tau, pe cand traiam la Ghesur, in Siria, am facut fagaduinta aceasta: De ma va intoarce Domnul la Ierusalim, voi aduce jertfa Domnului." Si i-a zis regele: "Du-te cu pace!" Si el s-a sculat si s-a dus la Hebron. Atunci a trimis Abesalom sapte fete la toate triburile lui Israel, zicand: "Cand veti auzi sunetul cornului, sa ziceti: Abesalom s-a facut rege in Hebron" (II Regi 15, 7-10).

"Eu, a zis Ahitofel catre Abesalom, am sa aleg douasprezece mii de oameni si ma voi ridica sa ma duc noaptea asta in urmarirea lui David; si voi navali asupra lui cand va fi ostenit si cu mainile slabanogite, şi-l voi umple de groaza si toti oamenii care sunt cu el se vor imprastia si voi ucide numai pe rege." (...) Si a placut vorba aceasta lui Abesalom" (II Regi 17). Cu toate acestea, regele David nu a vrut sa-l omoare pe Absalom: "In auzul nostru a poruncit regele si a zis: "Crutati-mi pe baiatul Abesalom." (II Regi 18, 12).

 Mormantul lui Absalom - Ierusalim

"Cand s-a intalnit Abesalom cu oamenii lui David, era calare pe un catar. Cand catarul a fugit cu el pe sub cracile unui stejar mare, parul lui Abesalom s-a incurcat in crengile stejarului si el a ramas spanzurat in vazduh, iar catarul de sub el s-a dus inainte. (...) Ioab a luat in mana trei sageti si le-a infipt in inima lui Abesalom, care era inca viu in crengile stejarului. Apoi au impresurat pe Abesalom zece tineri care duceau armele lui Ioab si, lovindu-l, l-au ucis. (...) Apoi au luat pe Abesalom si l-au aruncat acolo in padure intr-o groapa adanca si au aruncat deasupra lui o gramada mare de pietre. (...) Abesalom insa isi facuse un monument inca de pe cand traia, in Valea Regelui; caci isi zisese: "Eu n-am fiu, ca sa mi se pastreze amintirea!" si a dat monumentului numele sau, asa ca si astazi se numeste el: Monumentul lui Abesalom." (II Regi 18, 9-18).

Mormantul lui Absalom - scurt istoric

Initial, trupul lui Absalom a fost aruncat intr-o groapa de langa campul de batalie, aproape de Gilad, la vest de raul Iordan. Mai apoi, Absalom a fost adus si inmormantat in monumentul - Yad Avshalom - zidit de el inca din timpul vietii.

 Mormantul lui Absalom - Ierusalim

In secolul I, renumitul Iosif Flaviu, soldatul devenit cronicar, scria despre Stalpul lui Absalom ca se afla la o distanta de 400 de metri de Ierusalim. "Absalom si-a ridicat un stalp de marmura, in Valea Regelui, la o distanta de 400 de metri de Ierusalim, care se numeste si "Mana lui Absalom", pentru ca numele lui sa ramana in istorie; el avusese trei fii, insa acestia au fost omorati, cat despre fiica lui, Tamara, aceasta s-a casatorit cu Ieroboam, nepotul lui David." (Antichitati iudaice, Cartea 7, Capitolul 10, Aliniatul 3).

Potrivit legendei locale, deasupra mormantului lui Absalom se afla o mana. In limba ebraica, "mana" (yad), inseama "memorial". Mai tarziu, aceasta s-a pierdut, fie datorita vitregiilor vremii, fie vreunui atac uman, motivat de faptele acestuia savarsite impotriva tatalui sau, David.

Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Vreme de mai bine de 3.000 de ani, locul a fost acoperit in intregime cu pietre, aruncate deasupra mormantului de catre trecatori, in semn de dispret asupra faptelor lui Absalom. Abia in anul 1925, mormantul lui Absalom a fost scos la lumina, intregul loc fiind curatat.

In anul 2003, a fost scoasa la lumina o inscriptie greceaca din secolul al IV-lea. Asezata pe fatada mormantului, in partea superioara, aceasta aminteste de Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul. "Acesta este mormantul lui Zaharia, martir, preot foarte credincios, tata al lui Ioan." Se crede ca aceasta inscriptie a fost adaugata de crestinii bizantini, care au idenitificat acest mormant cu cel al tatalui lui Ioan.

Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Mormantul este sapat in intregime in piatra muntelui, lucrarile efectuandu-se numai prin cioplire, nefiind aduse si alte materiale exterioare. Partea inferioara a monumentului este de forma patrata, iar partea superioara se termina cu o cupola interesanta, rotunda, cu diametrul de trei metri. In varf, o piatra este sculptata in forma de floare. Se crede ca arhitectura exterioara dateaza din secolul I, aceasta fiind lucrata pe mormantul original.

Teodor Danalache

Mormantul lui Absalom - Ierusalim

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 7241

Voteaza:

Mormantul lui Absalom - Ierusalim 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact