
Mormantul lui Zaharia este un maret monument funerar asezat pe malul de rasarit al Vaii Cedrilor, numita si Valea lui Iosafat, la baza Muntelui Maslinilor, fiind asezat cu fata spre Ierusalim, langa Mormantul lui Absalom si Mormantul lui Bnei Hezir (spre sud). Acesta este construit in intregime din piatra, fiind taiat in peretele de stanca din acel loc.
Potrivit traditiei locale, acest mormant este al lui Zaharia, fiul preotului Iehoiada, dupa cum citim: "Atunci Duhul lui Dumnezeu a cuprins pe Zaharia, fiul lui Iehoiada preotul, care s-a suit pe amvon, inaintea poporului, si le-a zis: "Asa zice Domnul: Pentru ce calcati poruncile Domnului? Nu veti propasi, fiindca voi ati parasit pe Domnul si El va va parasi pe voi." Dar s-au vorbit cu totii impotriva lui si l-au ucis cu pietre, din porunca regelui Ioas, in curtea templului Domnului" (II Paralipomena/Cronici 24, 20-22).
In limba ebraica, "Zaharia" inseamna "Domnul isi aduce aminte de el". Dintre cei 27 de barbati numiti de Sfanta Scriptura cu acest nume, numai 5 au fost profeti ai Domnului. Barbatul inmormantat aici a fost omorat undeva in jurul anului 796 i.Hr. Zaharia a trait in vremea primului Templu din Ierusalim. De asemenea, regele Ioas, care a domnit patruzeci de ani in Ierusalim (835-796 i.Hr.), cel de-al optulea rege iesit din Iuda, in ultimii ani ai domniei lui, l-a omorat cu pietre pe Zaharia, in curtea Templului.
Cu toate acestea, nu exista marturii documentare certe care sa ateste ca acest mormant este cu adevarat cel al lui Zaharia, fiul lui Iehoiada. Traditia iudaica in legatura cu numele actual al mormantului dateaza de prin Evul Mediu, fiind descrisa, pentru prima data, in anul 1215, de catre Menachem Hachevroni.
Mormantul lui Zaharia era vizitat de evrei, pentru rugaciune, mai ales in ziua a noua a lunii Av, cand se facea amintirea distrugerii Templului. Potrivit unor documente scrise, reiese ca in acest loc se faceau rugaciuni pentru ploaie, in vreme de seceta (1651, 1690), rugaciuni ascultate de Dumnezeu.
Mai exista si un alt profet cu numele de Zaharia, care a trait 300 de ani mai tarziu, in vremea celui de-al doilea Templu. Acest profet iudeu era fiul lui Berechia, dupa cum citim: "In luna a opta, in anul al doilea al lui Darius, fost-a cuvantul Domnului catre proorocul Zaharia, fiul lui Berechia, fiul lui Ido, zicand: "Domnul S-a maniat mult impotriva parintilor vostri!" (Zaharia 1, 1-2).
Potrivit datarii biblice, profetiile sale biblice au fost rostite intre anii 520-518, in vremea lui Darius, precum citim in cartea ramasa de la acesta. Cartea a fost scrisa insusi de profetul Zaharia, cu toate ca cea de-a doua parte a acesteia (cap.9-14) se crede ca a fost adaugata mai tarziu.
Nu se cunoaste unde a fost inmormantat acest profet, monumentul actual neavand nici el vreun indiciu care sa trimita spre el. Potrivit traditiei iudaice, el a fost inmormantat pe Muntele Maslinilor, in ceea ce se cheama astazi "Mormintele Profetilor".
Mormantul lui Zaharia este in intregime sapat in piatra muntelui. Baza acestuia este de forma patrata, avand o serie de trepte, tot din piatra. Partea mediana este in forma de cub, avand mai multe coloane, iar partea superioara este in forma de piramida. La baza monumentului se afla o gaura, ce permite accesul in interior. Aceasta gura de acces a fost facuta de catre iordanieni, in vremea curatarii zonei.
Stilul constructiei, care, in mod evident, include elemente arhitecturale eleniste, precum coloanele ionice, seamana cu cel intalnit la Mormantului lui Bnei Hazir. Fatada din spate a mormantului lui Zaharia arata ca si cum ar fi neterminata, in comparatie cu cea din fata, care este deosebit de atent lucrata.
Exista pareri care sustin datarea acestuia in secolul I d.Hr, iar nu in secolul IX-VII i.Hr. Cercetatorii cred ca cele doua morminte sunt contemporane, ca data a zidirii. Se cauta o legatura intre cele doua morminte (Zaharia si Bnei Hazir), calea de acces spre cel de-al doilea aflandu-se chiar in spatele celui dintai.
Teodor Danalache
-
Ierusalim - inaintea venirii Sfintei Lumini...
Publicat in : Biserica in lume -
Capela Inaltarea Domnului din Ierusalim
Publicat in : Biserica in lume -
Cina cea de Taina - Camara din Ierusalim
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Tuturor Natiunilor din Ierusalim
Publicat in : Biserica in lume -
Explicarea icoanei Intrarii Domnului in Ierusalim
Publicat in : Duminica Floriilor - Intrarea Domnului in Ierusalim
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.