Ce este postul? De ce sa postim?

Ce este postul? De ce sa postim? Mareste imaginea.

Ce este postul? De ce să postim? Cum să privim postul, în cadrul unui cuplu, mai cu seamă cel trupesc, nu doar cel alimentar?

Postul este abţinerea de la mâncare, de ia bucuria întâlnirii în trup cu soţia sau cu soţul, de la îndulcirile pământeşti, ca să devenim conştienţi de foamea de Dumnezeu. Avem în noi o foame care nu poate fi astâmpărată cu nici o mâncare, cu nimic. N-aţi văzut? Cu cât mâncăm mai mult, cu atât am mai mânca. De ce? Pentru că este în noi o foame mai adâncă. Cu cât iubim mai mult şi cu cât îmbrăţişăm mai mult, cu atât parcă am mai vrea. De ce? Pentru că nu doar cu astea ne hrănim, ci avem nevoie să ne hrănim cu energia necreată a lui Dumnezeu, care vine atât prin mâncare şi prin îmbrăţişare - când sunt binecuvântate în Numele Lui -, dar şi în mod personal, de la persoană la Persoană, adică fără intermediul celor create, direct în mintea mea, direct în inima mea.

Prin post, îl primim, îl simţim pe Dumnezeu direct în inimă. In acelaşi timp, Dumnezeu nu vrea să ne hrănim doar cu cuvântul Lui şi doar cu prezenţa Lui simţită în inimă, ci şi cu cele pe care le-a creat pentru noi. Dumnezeu a făcut lumea pentru mine, pentru noi. El vrea să ne hrănim în ambele modalităţi, în ambele dimensiuni. Mă întreba cineva cum să-i spună el organismului că e joi, că e vineri, ca să postească sau nu? Păi, nu-i spune organismului, spune-i inimii! Mie, de exemplu, în zilele în care avem Sfânta Liturghie nu mi-e foame dimineaţa, dar în cele în care nu avem, simt foame. Inima mea ştie cu ce o voi hrăni în fiecare dimineaţă. Ţine minte! Şi organismul meu e condus de inima mea, ascultă de rânduiala inimii. Dar dacă nu trăim postul cu rugăciune, nu este post.

Să zicem că vrei să te împărtăşeşti mâine la Sfânta Liturghie, dar trupul ţi se aprinde de dorinţa îmbrăţişării. Arzi. Apostolul zice că decât să arzi, mai bine să-ţi îmbrăţişezi nevasta. Cu rugăciune şi încredere in mila şi iubirea Domnului. Sfântul Ioan Gură de Aur spune ceva de tipul: „N-ai venit la Sfânta împărtăşanie, pentru că ai avut întâlnire cu soţia, dar ai venit după ce l-ai făcut cu ou şi cu oţet pe aproapele tău, şi l-ai înjurat pe acela, şi ai furat bani - atunci nu ţi-e ruşine de gânduri?". Sfântul lăsa impresia că nu este un păcat opritor la împărtăşanie dacă din cauza arderii ai avut relaţii intime cu soţul/soţia. Dar să fim atenţi că diavolul ne exacerbează această ardere ca să ne oprească de la Sfânta împărtăşanie. Şi atunci aţi putea să aveţi grijă, mai ales soţia, că mai mult ea e chinuită de arderile soţului şi-şi spune cu obidă: „Acum l-a apucat!". Atunci, ca să nu-l apuce, provoacă-l tu puţin mai devreme, cu o zi-două înainte. Fii tandră, arată-i că-l iubeşti, că-ţi pasă de el. Atunci, el va fi bucuros şi, în momentele acelea de iubire şi de tandreţe, poţi să-i şi spui: „Nu-i aşa, iubitule, că mâine suntem cuminţi, că ne ducem la biserică?". Atunci el făgăduieşte tot, şi se şi ţine de cuvânt, pentru că acele cuvinte se memorează în baia emoţională a iubirii. Şi dacă vreţi ceva, o haină nouă. tot acela e momentul!

Monahia Siluana Vlad
Fragment din cartea "Trăirea ortodoxă în contextul provocărilor de azi", Editura Doxologia

Cumpara cartea "Trăirea ortodoxă în contextul provocărilor de azi"

 

Pe aceeaşi temă

29 Noiembrie 2019

Vizualizari: 2336

Voteaza:

Ce este postul? De ce sa postim? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

postul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE