Postul Nasterii Domnului

Postul Nasterii Domnului Mareste imaginea.

Mijlocul lunii noiembrie reprezinta pentru crestinii ortodocsi inceputul Postului Nasterii Domnului. O perioada de pregatire pentru marele praznic al Intruparii Cuvantului, pregatire ce trebuie analizata la fiecare inceput de post.

"Dupa cum stim, exista post trupesc si exista post duhovnicesc. Postul trupesc este atunci cand pantecele se infraneaza de la mancare si bautura. Postul duhovnicesc este atunci cand sufletul se abtine de la ganduri, fapte si cuvinte rele", spune Sf. Ierarh Tihon de Zadonsk. Trebuie sa incepem sa postim de mancare si bautura bine stiind ca aceasta inseamna numai inceputul postului. Postul trupesc slujeste la omorarea patimilor noastre. Caci mancarea mai putina si mai saracacioasa nu mai ofera trupului prilej de saturare. Trupul hranit mai putin nu mai manifesta inclinatiile spre pofte. Aceasta este o realitate care trebuie experimentata in post. Nu o putem trai doar prin cateva zile de post, ci putem simti trupul nostru intr-o astfel de stare dupa stradanie indelungata.

Sf. Tihon vorbeste apoi de postul duhovnicesc: "Postul adevarat si curat este abtinerea de la orice rau. Daca vrei, crestine, sa-ti fie postul folositor, atunci, postind trupeste, sa postesti si duhovniceste si sa postesti intotdeauna. Cum pui frau pantecelui tau, tot asa pune-l si gandurilor si patimilor tale celor rele. Sa posteasca mintea ta de gandurile cele desarte. Sa posteasca mintea ta de tinerea de minte a raului. Sa posteasca voia ta de dorirea cea rea. Sa posteasca ochii tai de vederea cea rea: intoarce-ti ochii tai ca sa nu vada desertaciunea (Psalm 118, 37)".

Sf. Tihon indeamna la un post duhovnicesc care reprezinta aspectul mai profund al postului. Si mai dificil, dar neaparat de implinit daca dorim sa postim cu folos. Caci si postul trupesc si cel duhovnicesc trebuie sa ne aduca un folos duhovnicesc. Iar acest folos este pacea sufletului, rugaciunea mai multa si mai simtitoare care ne apropie de Dumnezeu. Postim din dragoste de Dumnezeu si din dorinta de a-l simti aproape. Postim pentru a dobandi lumina cea trebuitoare mintii spre intelegerea problemelor duhovnicesti si lumesti. Postim spre a experimenta ceea ce Mantuitorul insusi a trait in pustie prin post si apoi ne-a incredintat ca "nu numai cu paine va trai omul, ci tot cuvantul lui Dumnezeu". Postim de cele pamantesti pentru a ne hrani cu cele ceresti.

Sf. Tihon incheie scurtul cuvant despre post cu un indemn staruitor: "Pocaieste-te si te infraneaza de la orice cuvant, fapta si gand rau, deprinde-te cu virtutile si intotdeauna vei posti inaintea lui Dumnezeu".

Sa incercam sa postim dupa indemnul Sf. Tihon si sa ne pregatim potrivit pentru praznicul Nasterii Domnului!

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la inceputul Postului Nasterii Domnului 2012


Postul Nasterii Domnului - AUDIO

Sfinti praznuiti in Postul Nasterii Domnului:

pe 14 noiembrie - Sfantul Ierarh Grigorie;

pe 15 noiembrie - Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt;

pe 20 noiembrie - Sfantul Grigorie Decapolitul si pe Sfantul Mucenic Dasie;

pe 23 noiembrie - Sfantul Cuvios Antonie de la Iezerul-Valcea;

pe 30 noiembrie sarbatorim pe Sfantul Apostol Andrei si pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna.

pe 3 decembrie - Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica;

pe 6 decembrie - Sfantul Ierarh Nicolae;

pe 7 decembrie - Sfanta Mucenita Filofteia;

pe 12 decembrie - Sfantul Spiridon al Trimitundei;

pe 13 decembrie - Sfantul Ierarh Dosoftei;

pe 18 decembrie - Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul;

pe 22 decembrie - Sfantul Petru Movila, Mitropolitul Kievului.

 

Pe aceeaşi temă

13 Noiembrie 2016

Vizualizari: 15939

Voteaza:

Postul Nasterii Domnului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE