
Incepand de miercuri, 14 noiembrie, am intrat in Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului, care va dura pana la 24 decembrie. Postul Craciunului incepe anul acesta cu o zi mai devreme deoarece 14 noiembrie 2018 este miercuri, zi de post. In mod normal acest post incepe pe 15 noiembrie. Insa, daca data de 14 noiembrie cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte, pe 13 noiembrie.
Mentionam ca sarbatoarea Nasterii Domnului a fost praznuita impreuna cu Botezul lui Hristos pana la mijlocul secolului al IV lea. La sfarsitul acestui secol, Craciunul a devenit sarbatoare distinct, praznuit pe 25 decembrie.
La inceput, perioada de postire nu era la fel pentru toti crestinii. Unii se nevoiau doar sapte zile, iar altii posteau sase saptamani. Durata postului Craciunului a fost fixata in anul anul 1166, in cadrul unui Sinod local de la Constantinopol, in vremea Patriarhului Luca Hrisoverghi.
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia - Izbavitorul. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Randuielile tipiconale prevad ca in Postul Nasterii Domnului se ajuneaza in zilele de luni, miercuri si vineri: consumam fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fara untdelemn. Martea si joia se pot manca fierturi cu untdelemn, iar in fiecare sambata si duminica, pana in data de 20 decembrie, se dezleaga la peste si vin. Dezlegare la peste se mai face si in zilele de sarbatoare a unor sfinti mari.
In acest an, in Postul Craciunului avem dezlegare sa consumam peste in urmatoarele zile: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 24 si 25 noiembrie (sambata si duminica), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 1 si 2 decembrie (sambata si duminica), 3 decembrie (Sfantul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfanta Mare Mucenita Varvara), 6 decembrie (Sfantul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfanta Mucenita Filofteia), 8 si 9 decembrie (sambata si duminica), 13 decembrie (Sfantul Ierarh Dosoftei), 14 si 15 decembrie (sambata si duminica), 18 decembrie (Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul), si in alte zile cand se intampla praznuirea hramurilor unor biserici (de exemplu, 12 decembrie, Sfantul Ierarh Spiridon).
-
Postul Nasterii Domnului
Publicat in : Post -
Postul Nasterii Domnului
Publicat in : Post -
Postul Nasterii Domnului, asteptarea luminii care se va arata
Publicat in : Craciun ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.