A locui in morminte

A locui in morminte Mareste imaginea.

Cand omul a nesocotit porunca data de Dumnezeu, a devenit incapabil de a mai sta fata catre fata cu El si s-a ascuns. Cele doua persoane cuprinse de duh necurat, amintite in Duminica a Va dupa Rusalii, nu se ascund, ci locuiesc in morminte. Omul a ajuns sa petreaca mai mult in lumea mortii si nu in lumea vietii. Nu acesta e locul in care trebuie sa se odihneasca omul. Insa, diavolul punand stapanire peste om, nu-l poate aseza spre odihna decat in mormant. Aceasta este casa sa.

Si ce face omul cand iese in lume din acesta casa? Inspaimanta, incat nimeni nu mai indrazneste sa mearga in calea lor. Orice intalnirea cu acesti oameni nu aduce decat durere si suferinta. Acestia nu cauta decat sa distruga si sa instraineze. Vocea omului nu mai cheama si nu mai mangaie, caci de ea nu se mai foloseste omul, ci diavolul: „Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai inainte de vreme ca sa ne chinuiesti?“.

Mantuitorul, pentru ca a venit sa vindece firea omeneasca, sa o ridice din moarte, vine la aceste persoane sa le scoata din nefirescul in care se aflau. Si ca nimeni sa nu mai ajunga aici, stim ca Se lasa pus in mormant. Iar la trei zile a inviat si astfel, mormantul ramane gol si piatra rasturnata. Omul nu mai e tinut de moarte.

Daca dupa caderea in pacat Adam da vina pe Eva, iar ea pe sarpe, semn ca mai stiau unul de altul, in Evanghelia din acesta duminica ni se descopera ca cei doi erau dati uitarii. Nimeni nu se mai interesa de vindecarea lor. Durerea acestora era numai durerea lor. Insa, pentru ca omul nu a fost creat sa ajunga la insingurare, sa aiba inima pustiita, vine aici sa le redea dreptul la viata.

Iata unde am ajuns. Nu ne mai bucuram de vindecarea unor semeni. Suntem intristati atunci cand pierdem bunuri ca sa ridicam din suferinta oameni.

Mantuitorul le-a ingaduit demonilor sa intre in turma de porci, turma ce se va arunca in mare spre inec, ca sa ne descopere unde ar fi ajuns omul daca demonul ar fi ramas prezent in om. Ar fi ajuns in moarte.

Cum au raspuns locuitorii cetatii in care s-a petrecut minunea vindecarii celor doi demonizati? L-au rugat pe Hristos sa paraseasca tinuturile lor.

Si noi suntem pe cale spre a locui in morminte, de vreme ce-I cerem mai mult lui Hristos sa ne paraseasca, decat sa ne locuiasca.

Adrian Cocosila


Evanghelia din Duminica a Va dupa Rusalii:
“Si trecand El dincolo, in tinutul Gadarenilor, L-au intampinat doi demonizati, care ieseau din morminte, foarte cumpliti, incat nimeni nu putea sa treaca pe calea aceea. Si iata, au inceput sa strige si sa zica: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai inainte de vreme ca sa ne chinuiesti? Departe de ei era o turma mare de porci, pascand. Iar demonii Il rugau, zicand: Daca ne scoti afara, trimite-ne in turma de porci. Si El le-a zis: Duceti-va. Iar ei, iesind, s-au dus in turma de porci. Si iata, toata turma s-a aruncat de pe tarm in mare si a pierit in apa. Iar pazitorii au fugit si, ducandu-se in cetate, au spus toate cele intamplate cu demonizatii. Si iata toata cetatea a iesit in intampinarea lui Iisus si, vazandu-L, L-au rugat sa treaca din hotarele lor. Intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea sa”. (Matei 8, 28-34; 9, 1)

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 3668

Voteaza:

A locui in morminte 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

gadara denonizat diavolul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE