Predica la Duminica Tuturor Sfintilor

Predica la Duminica Tuturor Sfintilor Mareste imaginea.

Frati crestini,
In invatatura noastra de credinta cinstirea sfintilor este la loc de frunte, Sfintii sunt fratii si prietenii nostri mai mari. Pe pamant se roaga cu noi impreuna, ne sprijina pe calea mantuirii, iar in cer mijlocesc la Dumnezeu, cerandu-i mila pentru pacatele noastre.

Ei sunt cei mai trudnici membrii ai Bisericii luptatoare. Cata vreme au fost printre noi, ei si-au pastrat neintinat chipul lui Dumnezeu. Prin credinta lor lucratoare si prin dragostea lor fierbinte au ajuns la asemanare cu Creatorul. In Biserica noastra sfintii raman mereu prezenti prin sfintele icoane si moaste. Dupa moarte ei raman prezenti in duh si har si in cea mai mica particica din sfintele madulare.

Iubitii mei frati,
Fiecare zi e inchinata unui sfant. Si cum lumea nu cunoaste pe toti sfintii, Biserica, in grija ei a randuit o zi a tuturor sfintilor, cand se praznuiesc si cei cunoscuti si cei necunoscuti. Aceasta zi este cea dintai Duminica dupa pogorarea Sfantului Duh. In Biserica lui Hristos izvorul sfinteniei este pururea curgator. De-a lungul pustiului pacatoseniei omenesti, apa cea vie, izvorul bunatatilor se prelungeste pana dincolo de toate veacurile, ca dar al Duhului Sfant. Si atunci de buna seama, a masurat invataturilor sfinte, multi s-au lepadat de sine, multi si-au luat crucea si au urmat lui Hristos. Iar daca au marturisit pe Hristos inaintea oamenilor, marturisiti sunt si ei de acelasi Hristos inaintea lui Dumnezeu.

Daca prin lucrarea si faptele lor au sfintit numele lui Dumnezeu pe pamant, si Dumnezeu a sfintit numele lor in ceruri. Si daca nu s-au lepadat de Iisus ei au primit cu seninatate si bucurie mare, batai, schingiuiri si moarte, nici Iisus nu se poate lepada de ei inaintea Tatalui din ceruri. S-au facut vrednici de El toti aceia care L-au iubit mai mult decat pe tata, decat pe mama, decat pe fiu si decat pe fiica. S-au numarat cu sfintii toti cei care si-au luat crucea dreptei credinte, a dragostei desavarsite, a indelung rabdarii, a deplinei saracii, a lepadarii de lume si de sine si apoi cu credinta si cu dragoste au urmat pe Hristos pana la moarte.

Sunt trecuti in randurile sfintilor, pentru ca potrivit sfintelor porunci, odata plecati pe calea mantuirii, n-au mai vietuit pentru ei, ci pentru altii. N-au mai strans comori pe pamant, ci in cer. N-au mai ingrijit de trup, ci de suflet. N-au cautat slava, ci smerenie. N-au mai fost robi ai pamantului, ci ai cerului. Odata ce au devenit saraci cu duhul n-au mai avut nevoie de bogatii. De aceea au lasat case, au lasat agonisita, eu lasat parintii, au lasat sotii, au lasat fratii, au lasat surori si au primit in schimb cununa sfinteniei. In aceasta lume s-au facut cei mai de pe urma, ca in imparatia lui Dumnezeu sa fie cei dintai.

Fapta cea buna a fost singura lo bogatie. Singura lor dragoste a fost Hristos. Singura lor dorinta a fost martirajul. Insetati si flamanzi dupa dreptate au alergat cu timp si fara timp pe poteca sfinteniei bogat roditoare de fapte. Pe cararea cea stramta a vesniciei din rugaciune si-au facut toiag de sprijin, podoabe si-au facut din lacrimi, pavaza si scut din munca, din ascultare, crez pentru viata, din post si ajunare, cale spre cer, iar din moartea pentru Hristos si-au pregatit cea mai de pret cununa de marire.

Iubitii mei,
Pentru unele ca acestea Biserica ii praznuieste chiar daca nu-i cunoaste. Pentru ca fiecare sfant, cunoscut sau necunoscut, este un trimis al cerului sa ne fie exemplu de viata aici pe pamant. Si fiecare din noi putem afla printre ei un invatator si un parinte duhovnicesc. Singura carare, care conduce de-a dreptul la imparatia cerurilor este a sfintilor - Calea fericirii, este calea sfinteniei, a mantuirii, este calea lui Hristos. Cine vrea sa ajunga la Hristos trebuie sa mearga pe aceasta carare. Pentru usurinta calatoriei trebuie sa ne luam calauza un sfant. In ceata sfintilor fiecare din noi va gasi pe unul potrivit cu firea sa si cu starea.

Daca nu cutezam sa luam ca model de viata pe Hristos Dumnezeu, sa urmam calea sfintilor, care au fost oameni ca noi si totusi au fost in stare sa urmeze lui Hristos si sa se invredniceasca de cununa cea nevestejita a vietii de veci. Amin.

Predica adunata de Iulian Predescu.

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2014

Vizualizari: 3194

Voteaza:

Predica la Duminica Tuturor Sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE