Idealismul platonic

Idealismul platonic Mareste imaginea.

 

Idealismul platonic

 

Platon a dezvoltat filozofia socratica, creind un sistem original monumental, ce a avut o insemnatate hotaritoare pentru intreaga evolutie a gindirii filozofice si a vietii spi­rituale a popoarelor europene. "O punte de aur duce de la lumea ideilor lui Socrate la imperiul filozofiei platonice. Cine stie sa treaca peste acest pod, acela intelege usor ca toti ceilalti elevi ai lui Socrate au batatorit, mai mult sau mai putin, drumuri gresite, intrucit ei au pierdut din ochi idealul spre care se indrepta tinarul din istorioara lui Kirolenko", pentru care a trait si a murit Socrate. Sau, ca sa intrebuintam o alta asemanare a lui Kinkel, "daca Dumnezeu, care cintareste sufle­tele oamenilor in cintarul de aur al destinului, ar pune intr-o parte a balantei sufletele lui Socrate si Platon, iar in alta sufletele tuturor filo­zofilor despre care am aratat pina acum, partea balantei in care se gasesc sufletele celor doi ar cintari mai mult. Atit de mult depasesc acestia pe ceilalti ginditori in ceea ce priveste spiritul stiintei si al mo­ralitatii". De aceea, era natural ca filozofia socratica-platonica sa in­fluenteze hotaritor evolutia gindirii umanitatii, caci spiritul filozofiei Platonice formeaza fermentul, care misca si fecundeaza viziunile despre lume si viata ale marilor filozofi ai epocii patristice, ai evului mediu, ai Renasterii si ai timpurilor moderne. Parintii Bisericii, marii teologi  ai scolasticii, filozofii Renasterii, Kant, Fichte, Hegel, neokantismul si neobegelianismul ii sint tributari lui Platon.

 

Importanta lui Platon poate fi asemanata cu aceea a lui Kant, daca nu o depaseste chiar pe a filo­zofului german. Insemnatatea mare a filozofiei platonice consta in faptul ca aceasta nu se sfirseste in dogme fixe, ce in chip necesar tre­buiau sa fie depasite in decursul istoriei gindirii omenesti, ci valoarea ei mare si sensul ei adinc consta in metoda pe care a intrebuintat-o Pla­ton si in nazuinta stiintifica a acestuia, ce a deschis spiritului uman posibilitati creatoare nesfirsite.

 

Platon a fost cel dintai filozof antic grec care a elaborat un sistem filozofic, ce cuprinde toate disciplinele filozofice, ce au ca obiect toate aspectele vietii, ale lumii si ale omului. El trateaza, dintr-un punct de vedere unitar, epistemologia, psihologia, metafizica, etica si teoria sta­tului. Desigur ca problemele etice, antropologice si religioase se afla si la Platon pe primul plan. Acesta avea convingerea, ca si Socrate, de­altfel, ca punctele de vedere etice-religioase sint hotaritoare in solutio­narea tuturor problemelor filozofice, aceasta din motivul ca si pentru Platon eticul constituie adevarata natura a omului.

 

Nietzsche i-a adus lui Socrate printre alte acuze si pe aceea ca inteleptul grec n-a avut nici o intelegere pentru arta. Aceasta acuza nu-l priveste pe Platon, care se pare ca are prea mult simt artistic, fiindca in sistemul platonic fantezia creatoare artistica joaca un rol hotaritor. Se stie ca inainte de a-l cunoaste pe Socrate, Platon a scris poezii foarte reusite. De aceea cine vrea sa-l inteleaga pe Platon, trebuie sa-l inteleaga ca poet si filozof intr-una.

 

N.B.

 

 

 

24 Iulie 2012

Vizualizari: 7869

Voteaza:

Idealismul platonic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE