BUNATATEA, dar suprem

BUNATATEA, dar suprem Mareste imaginea.

Dialogul dintre Iisus Hristos, Domnul, si Sfantul Apostol Petru, consemnat in Evanghelia dupa Sfantul Apostol Matei, care se citeste in toate bisericile ortodoxe ale Pamantului in duminica numita a "datornicului nemilostiv" ne duce cu mintea si inima in gradina cu daruri alese, dintre care cel mai mare este bunatatea.

Petru apostolul, apropiindu-se de Iisus, I-a zis: "Doamne, de cate ori va gresi fratele meu fata de mine si eu il voi ierta? Oare pana la sapte ori?" Iisus i-a zis, de indata, "Nu-ti spun ca pana de sapte ori, ci pana de saptezeci de ori cate sapte".

Gandindu-ne putin si la intelepciunea lumii, ne vom inmuia inima auzind: "Si pe cei buni si pe cei rai ii poarta pamantul; si pe cei buni si pe cei rai ii incalzeste soarele; si asupra celor buni si asupra celor rai sufla vantul; si pe cei buni si pe cei rai ii spala apa; si celor buni si celor rai le da Dumnezeu darul vietii si nadejdea mantuirii" (Mahabharata).

Ca sa intelegem mai bine bunatatea de care trebuie sa nu ne lipsim nicio clipa, Iisus Domnul ne spune pilda datornicului nemilostiv, lipsit de bunatate. In fata ochilor nostri vedem pe Imparatul care cere evidenta datornicilor Sai.In fata sa este adus un datornic cu zece mii de talanti, o suma fabuloasa (340.000 kg de aur) si neavand cu ce plati: "Stapanul sau a poruncit sa-l vanda pe el, si femeia lui si pe copiii lui si toate cate are, ca sa plateasca. Deci, cazand sluga aceea in genunchi, i se inchina, zicand: Doamne, mai ingaduieste-mi si-ti voi plati tot. Iar stapanul slugii aceleia, milostivinduse de el, i-a dat drumul si i-a iertat datoria" (Matei 9, 25-27).

Asa au inteles si inteleptii de peste veacuri sa gandeasca din intelepciunea lui Dumnezeu: "Cel mai grandios lucru in univers este un om bun¸ care se lupta cu restristea; totusi este unul mai mare, acesta-i omul bun care-ti vine in ajutor" (Galdsmith) Opusul omului bun, din pacate, este omul rau, chiar si dupa ce a primit mila si iertare de la Dumnezeu.

Deci: "iesind sluga aceea a gasit pe unul din cei ce slujeau impreuna cu el si care-i datora o suta de dinari - o suma infima (4 kg argint) fata de cei zece mii de talanti - si punand mana pe el, il sugruma, zicand: "Plateste-mi ce esti dator! Si cazandu-i la picioare cel ce era sluga ca si el, il ruga, zicand: Mai ingaduieste-mi si-ti voi plati . Dar el n-a vrut, ci mergand l-a aruncat in inchisoare pana ce va plati datoria." Iata pana unde duce lipsa bunatatii si a iertarii dintre noi, copii egali ai lui Dumnezeu.

Pe cat de mare i-a fost iertarea acordata de Dumnezeu slugii sale, pe atat de mica a fost iertarea slugii pentru cel asemenea cu sine. Vazand celelalte slugi cele intamplate, i-au spus stapanului lor: "Atunci, chemandu-l stapanul sau, i-a zis: Sluga vicleana, toata datoria aceea ti-am iertat-o, fiindca m-ai rugat. Nu trebuia oare ca si tu sa ai mila de cel ce este sluga impreuna cu tine, asa cum am avut eu mila de tine? Si maniindu-se stapanul sau, l-a dat pe mana chinuitorilor, pana ce-i va plati toata datoria." (Matei 9, 31-34).

Groaza pe care l-a apucat pe pipernicitul la suflet si vaietele lui nu mai ajutau la nimic. Hotararea lui Dumnezeu de a pedepsi exemplar pe cei care indraznesc sa nu ierte pe cei asemenea lorusi este definitiva. Orice recurs este zadarnic! Fapta nemernicului neiertator este pecetluita pentru totdeauna.

Peste capetele noastre coboara sabia neiertatoare a dreptatii divine, auzind pe Iisus Hristos, zicand: "Asa va face voua si Tatal Meu Cel ceresc daca nu veti ierta fiecare fratelui sau, din toata inima" (Matei 9, 35). Daca iertam grabnic si definitiv cum rugam pe Dumnezeu in rugaciunea Tatal nostru: "mila Domnului este peste fiii fiilor celor care au crezut in El" (Psalmul 102, 18), stiind "ca bun si drept este Domnul, mult milostiv si mult indurat" (Psalmul 102, 18).

Cheile de la usa Raiului sunt la noi. Se numesc: Bunatatea, Mila si Iertarea!

Sa nu le pierdem pe drum!

Multumim, Doamne Dumnezeule, pentru darurile de bunatate ale iubirii Tale si ne da bucuria nevointelor intru bucuria Sfintilor Tai, acum si in vremurile ce vor sa vina!
Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului

Sursa: eparhiaargesului.ro

.

04 August 2010

Vizualizari: 736

Voteaza:

BUNATATEA, dar suprem 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE